Kodėl kelionės automobiliu gali būti tinkamos tik vasarą? Juk ruduo ¬– ne ką prastesnis metas mėgstantiems vėsesnį orą ir negalintiems pakęsti didelių karčių bei dirbtinai išpūstų kainų. Taigi jei saulėtą savaitgalio dieną nesinori sėdėti namie, sėskite į automobilį ir keliaukite po savo gimtųjų miestų apylinkes, neišleidami daug pinigų.

Pripažinkime, ir čia, Lietuvoje, tikrai yra nuostabių vietų, kurias derėtų aplankyti. Šį kartą – trumpai apie tai, ką galime nuveikti šalies sostinėje ir aplink.

Trakai. Sakysite, kad išvykos į šį miestelį jau atsibodusios? O ar jau lankėtės Trakuose esančiame Viešpaties Apreiškimo vienuolyne arba vaikštinėjote Angelų kalvoje, kur stūkso medinės angelų skulptūros? Neabejotinai, tai miestelis, kuriame lankytinu objektu galime laikyti ne tik Galvės ežero saloje esančią XIV amžiaus pilį.

Tuo atveju, jei Trakuose lankotės pirmą kartą, pirmiausia siūlyčiau pradėti būtent nuo pagrindinės miestelio puošmenos – Trakų pilies. Čia suaugusiems už įėjimo bilietą teks pakloti 6 eurus, o moksleiviams bei studentams vos po 4 eurus.

Apžiūrėję pilies muziejų turėsite galimybę pasiplaukioti vandens dviračiais, valtelėmis bei jachtomis. Aplankę pilį kelionę tęsti galite apsilankydami Užutrakio dvaro sodyboje, kurią jau būsite apžiūrėję nuo pilies atsiveriančioje miestelio panoramoje. Šis dvaras buvo sukurtas ir pastatytas 1897-l902 m. grafo Juozapo Tiškevičiaus ir jo žmonos kunigaikštytės Jadvygos Svetopolk Četvertinskos iniciatyva.
Užutrakio dvaras

Tiesa, neišskubėkite neaplankę netoli Užutrakio dvaro, greta kelio Trakai-Rykantai atšakos, vedančios link Būdos kaimo kryžkelės, stūksančios angelų kalvos, išpuoštos medinėmis angelų skulptūromis. Na, o jei išalksite, siūlytume paragauti, jau ko gero miesto simboliu tapusių kibinų.

Europos geografinis centras. Kita lankoma vieta, esanti netoli Vilniaus – Europos vidurį žyminti aikštė. Įdomu tai, kad daugelis šalių yra tvirtai įsitikinusios, kad Europos centras yra jose.

Europos vidurį žyminčias skulptūras galime rasti Ukrainoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Austrijoje, tačiau tik vienas dalykas yra neginčijamas – į Gineso rekordų knygą įtrauktas tik vienas Europos centras. Ši garbė tenka Lietuvai. Tai, 1989 metais nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai.
cenras

Taigi Europos centrą galime rasti vos už 26 km į šiaurę nuo Vilniaus. Šią vietą puošia garsaus lietuvių skulptoriaus Gedimino Jokūbonio kompozicija, skirta Lietuvos įstojimui į ES pažymėti, – balto granito kolona, kurios viršų juosia žvaigždžių karūna.

Liubavo dvaro malūnas – muziejus. Liubavo dvaro muziejus įkurtas unikaliame dvaro akmeniniame malūne. Muziejus atidarytas menininko, kultūros ir visuomenės veikėjo Gintaro Karoso iniciatyva, restauravus Liubavo dvaro malūną netoli Vilniaus.

Dvaro malūne, buvusioje malūnininko gyvenamojoje patalpoje, įrengtas lankytojų centras, o gamybinėse patalpose restauruoti malimo, sijojimo, kruopų gaminimo įrenginiai. Neišlikusios dalys atkurtos pagal analogus. Iš svarbesnių įrangos darbų paminėtina restauruota originali vandens turbina, transmisija ir t.t. Įdomu, kad šio dvaro pavadinimas gali būti verčiamas ir žodžiu „Meilė“.

Tiesa, būtina žinoti, kad muziejus veikia tik šiltuoju sezonu – nuo balandžio iki spalio vidurio, o už įėjimą suaugusiems teks sumokėti 4,34 eurus, studentams ir pensininkams – 3,48 eurus, moksleiviams – 2,32 eurus. Kitu metų laiku galite pasivaikščioti po jo apylinkes.

Kernavė. Kernavė – pirmoji istorijos metraščiuose minima Lietuvos kunigaikštystės sostinė. Čia yra vienintelis Baltijos regione penkių piliakalnių kompleksas. Nuo jo atsiveria įspūdingas vaizdas į Neries vingius, upės salą ir pakrantes. Kernavėje veikia istorijos ir archeologijos muziejus, kuriame sukaupti per kelis dešimtmečius trukusius kasinėjimus rasti praeities ženklai.
Kernavė

Taip pat galima pasivaikščioti po didžiausią Lietuvoje ąžuolyną, kurio pakraštyje išlikęs akmuo su runomis. Ties Dūkštos ir Neries upių santaka, šiek tiek išsukus iš kelio Vievio kryptimi, stūkso Karmazinų piliakalnis su gražiu Neries slėnio vaizdu, kur kadaise buvo pagonių šventykla. Šalia piliakalnio tarp senų ąžuolų vingiuoja ir pažintinis takas.

Medininkai. Medininkuose yra išlikę XIV a. pastatytos mūrinės pilies fragmentai – gynybinė siena ir pagrindinio bokšto dalis. Tuo metu Medininkai buvo vienas didžiausių Lietuvos miestų ir gynybinis centras. Lietuvai priėmus krikščionybę, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto įsakymu čia buvo pastatyta viena iš septynių pirmųjų bažnyčių.

Medininkų pilyje įrengtos 4 ekspozicijų salės. Pirmojo aukšto salėje eksponuojamos patrankos, akmeniniai sviediniai, archeologiniai radiniai. Antrajame aukšte galima susipažinti su LDK XIV-XVIII a. ginkluote, o trečiajame bei ketvirtajame su pagamintais sidabro papuošalais bei LR Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko medžioklės trofėjų ir medžioklės peilių kolekcija.

Kad ir ką bepasirinktumėte, nepamirškite, kad kelionėms automobiliu tinkama ne tik vasara, o ir saulėtas ruduo. Juk taip dar gražiau.