1. Tado Ivanausko zoologijos muziejus. Muziejus pradėtas kurti apie 1859 metus. Tai vienas seniausių muziejų Lietuvoje. Tiek ir tėvai, tiek ir mažieji muziejaus lankytojai galės apžiūrėti įspūdingą tūkstantinę vabzdžių armiją, susipažinti su bestuburių skyriaus gyvūnais. Bestuburiai – tai ne tik labai maži gyvūnėliai, kurie pastebimi tik per mikroskopą, bet ir gigantai vėžiai omarai, dvigeldžiai moliuskai. Taip pat muziejuje išvysime didžiausią būrį paukščių, o vaizduotę išlaisvinsime pasinėrę į paslaptingą vandens pasaulį, kur viešpatauja gausybė žuvų ir žuvelių.

Jį rasite: Laisvės al. 106, Kaunas www.zoomuziejus.lt

2. Vytauto Didžiojo karo muziejus. Muziejus pradėtas steigti 1919 metais. Atvėrus muziejaus duris, visus pasitiks Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija ir karybos ekspozicija. Vaikai, vis labiau vedami smalsumo, galės išvysti archeologinių radinių, kareivių apsiginklavimą (amuniciją).

Berniukai įgyvendins savo svajones ir susipažins su Lietuvos ir užsienio karininkų uniformomis, o mergaitės pasigrožės „Lituanicos“ skrydžio per Atlantą fotonuotraukų kolekcijomis. Laisvę ir Nepriklausomybę įamžinantys paminklai bei išsami Lietuvos kariuomenės istorija sudomins ir smalsius vaikų tėvus.

Jį rasite: K. Donelaičio g. 64, Kaunas http://kariuomene.kam.lt/lt/karo_muziejus.html

muziejus

3. Velnių muziejus. Rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas 1906 m. Antanui Žmuidzinavičiui padovanojo pirmąjį velniuką, sakydamas „kad tau visą gyvenimą velniai vaidentųsi.“ Taip prasidėjo Velnių muziejaus istorija.

Muziejaus kolekciją sudaro 3000 eksponatų. Juokingos lietuviškojo velnio statulėlės sukels šypseną, o medžio drožiniai ir kaukės sužavės nuotaikingumu. Moksleiviai savo vaizduotę lavins stebėdami kaukes, pypkes, pelenines ir daugybę namų apyvokos daiktų, dekoruotų velniais. 1–4 klasių mokinukai suklus išgirdę sekamas „Mažojo Pinčiuko pasakėlės“. Gal po susitikimo su velniukais vaikučiams seksis geriau klausyti savo tėvelių?

Jį rasite: V. Putvinskio g. 64, Kaunas www.muziejai.lt/kaunas/Velniu_muziejus.htm

muziejus

4. Kauno lėlių teatro muziejus. Muziejus savo lankytojams duris atvėrė 1994 metais. Įėjusius į muziejų mažuosius pasitiks pasakų personažai: princesės, karaliai, karalienės ir burtininkai iš įvairių spektaklių: „Eglė – žalčių karalienė“, „Zuikių mokykla“, „Nykštukas Nosis“ ir kt. Iš viso muziejuje saugoma apie 900 eksponatų.

Mėgstantys bendrauti vaikai, pradinių klasių moksleiviai bei jų tėveliai kviečiami į teatralizuotas valandėles iš arčiau susipažinti su lėlių teatro paslaptimis. Išalkę svečiai laukiami teatre veikiančioje ir lėlėmis dekoruotoje kavinėje „Asiliuko sapnas“. Kasdien nuo 10 iki 18 val. lankytojai gali pasigardžiuoti įvairiais patiekalais.

Jį rasite: Laisvės al. 87A, Kaunas www.kaunoleles.lt/448/muziejus.html

muziejus

5. Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus. Muziejus pradėtas kurti 1936 metais ir veikia XVI a. menančiame name. Apsilankiusieji muziejuje pateks į XIX–XX a. vaistinę. Buvusiame lankytojų priėmimo skyriuje gidas atskleis jaunystės ir grožio eliksyro paslaptis, koktorijoje galėsime susipažinti su užpilų bei nuovirų gaminimo ypatybėmis, o trečiame muziejaus kambaryje – ir su nuodingomis medžiagomis.

Galiausiai mažieji eksperimentų mėgėjai įžengs į rūsį ir laboratoriją, kur išvys preparatų gamybos presą, tablečių gamybos mašiną.

Jį rasite: Rotušės a. 28, Kaunas www.muziejai.lt/kaunas/medicin_farmac_muziejus.htm

Straipsnis parengtas vykdant projektą „Nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimas ir sklaida pasitelkiant informacines elektronines priemones“. Projektą dalinai finansuoja Kultūros paveldo departamentas

Šaltinis: www.platumos.lt