Pusantrų metų aplink pasaulį keliavusi šeima: Oxfordshire‘o grafystėje gyvenantys Evelina Savickaitė-Kazlauskė ir Karolis Kazlauskis bei 39 šalis apkeliavęs londonietis Vilhelmas Navickas su „Tiesa“ pasidalino įspūdžiais apie gražiausius Jungtinės Karalystės regionus ir papasakojo, kuo jie ypatingi.

Pašnekovų gyvenimo keliai susikirto savaitgalius leidžiant drauge su bičiuliais žygiuose. Visi kartu keliaudavo į ežeringą Šiaurės Angliją arba kopdavo į Škotijos kalvas. Vėliau sekė kelionė aplink pasaulį: susitikimai su grizliais, deportacija iš Afrikos į Braziliją, 700 kilometrų plaukimas upe ir net didžiulis alkis – įkvėpta kelionės įspūdžių ir sutiktų žmonių kilnumo, neseniai žiedus sumainiusi pora Jungtinėje Karalystėje bando grąžinti gerumo „skolą“.

K. Kazlauskis dirba Ekologijos ir hidrologijos centre, kuriame savo elektronikos ir kompiuterinės inžinerijos studijose įgytas žinias stengiasi panaudoti gelbėdamas gamtą. E. Savickaitė dirba „Oxfordshire Mind“ organizacijoje su žmonėmis, turinčiais psichinės sveikatos problemų. Keliautoja atviravo – būtent čia ji gali panaudoti psichologijos ir meno psichoterapijos žinias ir pratęsti gerumo grandinę – pagelbėti žmonėms, kaip kad kelionėje sutikti žmonės pagelbėjo jiems.

Lietuvių teigimu, Jungtinėje Karalystėje yra vietų, į kurias jie veržiasi sugrįžti vėl ir vėl, tačiau nedvejodami išrinko nepralenkiamųjų trejetuką: Škotiją, Ežerų regioną (angl. Lake District) ir Velsą.

Škotijos grožybės

Atšiauri ir ūkanota, nusidriekusi į Šiaurę ir nutolusi taip, jog dažnai girdi pietinėje salos pusėje gyvenančius britus svajojant: „Na, vieną dieną reiktų ir man ten nukeliauti.“

Škotija bene labiausiai patiks šaltuko gerbėjams, kurie net ir ilgais vasaros vakarais iš pasitenkinimo galės kalenti dantimis; pramuštgalviams, išdrįsiantiems išsukti iš patogiai sumintų takų; romantikams, nes čia net ir ne poetui iš lūpų prasiverš gamtą garbinantis ketureilis.

Užkietėję klajūnai, nuvargę po dienos vargų, naktį renkasi praleisti nemokamuose, savanorių tvarkomuose kalnų nameliuose, kuriuose prieš tai svečiavęsis prašalietis bus prinešęs malkų ar palikęs skardinę pupelių.

E. Savickaitė-Kazlauskė ir K. Kazlauskis išskyrė trejetą mylimų Škotijos vietų, viena jų, – Skye‘o sala (angl. Isle of Skye). Tai viena įspūdingiausių vietų Škotijoje, kur susitinka jūra ir kalnai. Vos tiltu įriedėję į salą galite pamanyti, kad kažkas jus nudangino į kitą planetą. O jei žygiuoti pradėsite dar naktį, besirąžydami ryte iš palapinės iškišite nosį ir aiktelsite, kokie aštriabriauniai kalnai jus supa! Kai kurie jų – tai tikros kadaise ledynų išskabtuotos pilys.

Antroji vieta – Cairngormso nacionalinis parkas (angl. Cairngorms National Park) – aukščiausias ir masyviausias Jungtinės Karalystės kalnynas su išskirtinai turtinga gamta.

„Kadaise keliaudama Aliaska esu ją taip apibūdinus – lyg būtų kas ten Škotiją atgabenęs, gerokai padidinęs ir apgyvendinęs meškas. Škotijoje lokių ir vilkų nebelikę, tačiau elnių ir stirnų netrūksta, o voverių mylėtojams čia pavyks pamatyti visoje D. Britanijoje nykstančias rudąsias voveres“, – savo keliavimo patirtimi dalijosi E. Savickaitė-Kazlauskė.

Pilių gerbėjai savo vaizduotę paleis ganytis Dunnottaro pilies griuvėsių užkaboriuose: arklidėse, virtuvėse, vėjų perpučiamuose valdovų kambariuose ar kalėjimo erdvėse. Ant 49 metrų skardžio jūroje suręstas akmenų statinys kadaise atlaikė Kromvelio įsiveržimą ir išsaugojo taip brangias Škotijos Karūnos brangenybes (angl. Scotland Crown Jewels) – kardą, karūną ir skeptrą.

Sakoma, čia kadaise grafas Marischalas laikė liūtą, gailiai staugusį ir bauginusį grafienę, o šiai augintinį liepus nudobti, didikas įsigijo lokį.

Nuo kranto iki kranto (angl. Coast to Coast via Lake District)

Ištvermingieji ryžtasi žygdarbiui: dviračiu apvažiuoti Jungtinės Karalystės salą. Tai solidi avantiūra, tačiau norint iššūkio tik kelioms dienoms siūloma pasileisti į ratuotą kelionę ar keliauti pėsčiomis nuo Šiaurės jūros (angl. Sunderland) iki Airijos jūros kranto (angl. Whitehaven).

Žygis nusidrieks per North Penninesą – viržiais apaugusią dykynę, klonius, pievas ir miškelius, o vėliau vingiuos per kalnuotąjį ežerais išakėtą Ežerų regioną (angl. Lake District). Tik, pasak tradicijos, pradedant nuotykį būtinai reikia pamerkti priekinį dviračio ratą vienoje jūroje, o įveikus distanciją – kitoje.

Įspūdingasis Velsas

„Atrodo, įvažiavus į Velsą net pasikeičia žolės spalva – čia ji sodresnė, žalesnė, ir avių tikrai gausiau nei žmonių“, – pasakojo E. Savickaitė-Kazlauskė.

Ar keliauti į šiaurę, kur snaudžia Snaudonijos kalnas – aukščiausia Velso viršūnė, kur įspūdinga gamta ir ilgos kopinėtojų eilės? O gal geriau leistis į pietus, kur viena kita sodyba, samanotos kalvos, pelkynai ir kalnų upės, subėgančios į dešimtmečius žmonių statytus rezervuarus – dirbtinius ežerus? Mėgstantys vienatvę mieliau rinksis Brecon Beakonso nacionalinį parką.

Nekilnojamojo turto agentūros „Agent House“ direktorius Vilhelmas Navickas, apkeliavęs keliasdešimt pasaulio šalių ir gyvenimui bei karjerai pasirinkęs Jungtinę Karalystę „Tiesai“ sakė, kad viena žaviausių pasaulio vietų tikrai yra Velsas. „Įsivaizduokite auksinio smėlio pakrantę, skalaujamą žydro vandenyno, supamą kopų ir, žinoma, tris išdidžiai besipuikuojančias uolas upės deltoje. Tai vienas gražiausių paplūdimių Velse ir visame pasaulyje“, – įsitikinęs V. Navickas.

Minėtasis paplūdimys (angl. Three Clift Bay, Southgate) pasiekiamas automobiliu (400 metrų nuo vandens), yra galimybė atsivežti ir naminius gyvūnus.

Pigiausios nakvynės namų kainos prasideda nuo 25 svarų už naktį, o norintiems daugiau privatumo 5 km atstumu yra viešbučių, kurių kambario kainos prasideda nuo 80 svarų už naktį.

Tiesa, šalia paplūdimio nėra kavinių, tad rekomenduojama atsivežti užkandžių krepšelį.

Doverio subtilybės

Baltosios Doverio uolos (White Cliffs of Dover) – įspūdinga pakrantė Pietryčių Anglijoje, pasižyminti ryškiai baltomis, iki 900 m aukščio uolomis, nuo kurių giedrą dieną matyti net Prancūzijos krantai.

Baltųjų uolų nacionalinis parkas lengvai pasiekiamas automobiliu, įėjimas į jį nemokamas. Susimokėti teks tik už automobilio stovėjimą aikštelėje, bet taupyklės daužyti, V. Navicko teigimu, nereikės.

Nekilnojamojo turto ekspertas pridūrė, kad visgi pasivaikščiojimas kalnuotais šlaitais nėra iš paprastųjų – patartina avėti patogią avalynę. Atstumas nuo įėjimo iki švyturių – keletas kilometrų, todėl rekomenduojama pasivaikščiojimams skirti bent pusdienį.

Jei pavyks, kartu galėsite pasigrožėti laisvai besiganančiais žirgais ir į kelionę palydėti ne vieną keleivinį lainerį.

Norintiems truputį daugiau pažinimo, netoliese yra Senoji Doverio pilis. Kaina suaugusiajam 18 svarų, vaikui – 10,80 svarų, o šeimos bilietas (2 suaugusiesiems ir 3 vaikams) kainuos 46,80 svarų. Pilį galite aplankyti kiekvieną savaitės dieną 10–18 valandomis.

Jei norėsite užkąsti, toli keliauti nereikės. Pilis turi savo kavinukę, kurios meniu rasite karštų patiekalų pietums, sumuštinių, namų gamybos sriubos, užkandžių bei desertui ledų ir pyragaičių.

Greta esantis kitas restoranas nustebins ne tik plačiu karštų patiekalų meniu, bet ir savo istorija, mat veikia nuo 1861 metų ir yra įsikūręs buvusiose kariuomenės instituto patalpose.

Jei norėsite nakvoti Doveryje, kambarys svečių namuose kainuos nuo 80 svarų, viešbutyje – nuo 120 svarų už naktį.

Studentiškasis Cambridge‘as

Jei kada svajojote grįžti laiko mašina į senąją Angliją ir pasivaikščioti akmenimis grįstomis gatvėmis – Cambridge‘o miestelis jums paliks neišdildomą įspūdį.

Įvažiavę į miestą automobilį galėsite palikti „Park and Ride“ stovėjimo aikštelėse, iš kurių į centrą jus nuveš autobusai: nereikės rūpintis dėl to, kur pasistatyti automobilį, ir išvengsite netikėtų baudų.

Pasak V. Navicko, nuvykus į Cambridge‘ą atrodo, kad laikas sulėtėja – jis nebebėga, o tik slenka, ir diena lyg ilgesnė. „Ten visiškas atsipalaidavimas ir ramybė. Rekomenduoju aplink garsųjį universitetą ir jo apylinkėse pasiplaukioti kanojomis“, – patarimų negailėjo pašnekovas.

Pasiplaukiojimo kanojomis kaina suaugusiajam 14 svarų, vaikams – 7 svarai, studentams – 12,5 svarų. Norint pasiplaukioti itin romantiškai siūloma atskira kanoja su šampanu. Fiksuotos kainos nėra, tad rekomenduojama dėl kainos tartis iš anksto.

Jei norėsite praleisti keletą dienų Cambridge‘o apylinkėse, viena naktis kainuos nuo 75 iki 170 svarų: pagal poreikius ir galimybes.

New Forestas, Pietų Anglija

Pasiilgusiems gamtos ir gryno oro: New Foresto miške yra gausybė vaikščiojimo takų, galima jodinėti žirgais, važinėtis dviračiais, grožėtis laukiniais žvėrimis.

Šiltaisiais mėnesiais galima pasivažinėti dviaukščiu bestogiu autobusu trimis skirtingais maršrutais. Keliaujant sustojama jaukiuose kaimeliuose, įžymiajame Exburio sode, Senovinio garvežio muziejuje ir daugybėje kitų vietų.

Jei New Foreste norėsite praleisti naktį, piniginė suplonės nuo 50 iki 90 svarų.