Johhny‘is ir fiziškai, ir biologiškai yra vyras, bet keisčiausia tai, kad iki lytinės brandos jis neturėjo vyriško lytinio organo. Jis vienas iš daugelio vaikų, gyvenančių atokiame pietvakarinėje Dominikos dalyje esančiame Salinas kaime, kurie gimsta moteriškos lyties, o paauglystėje tampa vyrais.

Johnny‘o istorija atrodo išskirtinė, bet šiame kaime istorijų, kaip maža mergaitė paaugusi virto berniuku, yra tiek daug, kad tai jau nebelaikoma nenormalumu. Tokie vaikai vadinami guevedoces – išvertus pažodžiui, tai reiškia „varpa sulaukus 12-os“.

24 metų Johnny‘is vaikystėje buvo vardu Felecitia, tėvai jį augino kaip mergaitę.

„Pamenu, kad buvau rengiamas mažomis raudonomis suknelėmis, – sako jis. – Gimiau ne ligoninėje, o namie. Tėvai nesuprato, kokios aš lyties.“

„Į mokyklą ėjau su sijonu. Man niekada nepatiko rengtis kaip mergaitei. Kai man nupirkdavo mergaitiškų žaislų, niekada su jais nežaisdavau. Visada norėjau žaisti tik su berniukais.“

Ši reta genetinė liga atsiranda kai trūksta enzimo, kuris užkerta kelią specialaus vyriško lytinio hormono – dihidrotestosterono – gamybai gimdoje.
vaikinas

Embrionas gimdoje turi vidines liaukas – gonadas ir nedidelį kauburėlį tarp kojų – tuberkulą. Apytikriai aštuntą nėštumo savaitę vyriškos lyties embriono, turinčio Y chromosomą, organizme pradeda gamintis didelis kiekis dihidrotestosterono, nuo kurio tuberkulas išauga į varpą. Jei tai mergaitė, iš tuberkulo išsivysto klitoris.
Bet kai kurių vyriškos lyties embrionų organizme trūksta 5-alpha-reduktazė enzimo, kuris paskatina dihidrotestosterono gamybą, tad tokie kūdikiai gimsta kaip mergaitės – be sėklidžių ir, iš pirmo žvilgsnio, su vagina.

Dar kartą didelis kiekis testosterono organizme pasigamina prasidėjus lytiniam brendimui, tada tokiems vaikams ir išauga vyriškas lytinis organas.
Tai, kas turėjo įvykti kūdikiui dar būnant įsčiose, įvyksta praėjus apie 12 metų. Tokių vaikų balsai tampa žemesni ir jiems galiausiai išauga varpa.

Johnny‘iui tai įvyko sulaukus 7-erių. Jis pasakoja, kad niekada nesijautė kaip maža mergaitė ir pasijuto daug laimingesnis, kai galiausiai ir fiziškai virto berniuku.

„Kai pasikeičiau, pagaliau pasijutau laimingas“, – pasakė jis.

Mergaitė vardu Carla, kuriai devyneri, šiuo metu patiria panašią transformaciją.

Carla buvo auginama kaip mergaitė, bet jos motina pastebėjo, kad nuo penkerių metų dukra ėmė labiau linkti prie šiurkštesnių berniukiškų žaidimų. Neseniai ji trumpai nusikirpo plaukus, kuriuos iki tol nešiojo supintus į kasas.

„Dabar jaučiuosi kaip vyras“, – sako Carla.
Dauguma tokių žmonių nusprendžia nekeisti savo moteriškų vardų, tad Salinas kaime galima sutikti vyrų vardu, pvz., Catherine.

Vadinamuosius guevedoces aštuntajame dešimtmetyje atrado Kornelio universiteto endokrinologė dr. Julianne Imperato, kuri specialiai nuvyko į Dominikos Respubliką patikrinti gandų apie berniukais virstančias mergaites.

Panašūs atvejai fiksuojami Papua Naujojoje Gvinėjoje, tačiau čia tokie vaikai laikomi vyrais su defektais ir jų vengiama, kitaip nei Dominikoje, kur mergaičių virsmu į berniukus džiaugiamasi ir ta proga net rengiama visuotinė šventė.
gydytojas

Dr. Mosley sako: „Man buvo sunku sulaukus lytinio brendimo – nekenčiau savo lūžtančio balso, nuotaikų kaitos, to, kad vyresnis brolis juokiasi iš manęs. Bet palyginus su Johnny, mano lytinio brendimo bėdos, pasirodo, buvo menkniekis.“

„Guevedoces kartais dar vadinami machihembras – tai reiškia „iš pradžių moteris, po to vyras“. Kai tik gimsta, jie atrodo kaip mergaitės, neturi sėklidžių, ir turi kažką panašaus į vaginą. Ir tik prasidedant lytiniam brendimui jiems išauga penis ir nusileidžia sėklidės.“

„Kai dr. J. Imperato tyrė guevedoces, ji išsiaiškino, kad tokie kūdikiai neturi vyriškų lytinių organų nes jų organizme trūksta 5-alpha-reduktazės enzimo, kuris testosteroną paverčia dihidrotestosteronu. Atsitiktinumo dėka dr. J. Imperato tyrimas pakliuvo į Amerikos farmacijos pramonės gigantės, bendrovės „Merck“ rankas. Ši bendrovė, panaudojusi jos tyrimo išvadas, sukūrė vaistus, blokuojančius 5-alpha-reduktazės poveikį.“

Šis vaistas dabar plačiai naudojamas gydyti gerybinį prostatos išvešėjimą ir vyrų nuplikimą. Tad vyrai už šį vaistą turi būti dėkingi būtent guevedoces tyrinėjusiai mokslininkei.

Salinas kaime su minėtais požymiais gimsta vienas iš 90-ies vaikų. Nors užaugę tokie vaikai panašūs į seksualiai normalius vyrus, vis dėlto pastebimi subtilūs skirtumai. Daugumos jų veido plaukuotumas mažesnis, be to, mažesnės priešinės liaukos, lyginant su vidutiniu vyru. Manoma, kad ši liga perduodama iš kartos į kartą, nes kaimas labai izoliuotas.

Kadangi šis sutrikimas toks paplitęs ir yra priimamas, Dominikos Respublikoje dabar manoma, kad egzistuoja trys lytys – vyriška, moteriška ir pseudohermafroditų.