Plastinė chirurgija Venesueloje tokia paplitusi, kad moterys apie savo operacijas kalba visiškai atvirai.

Net mažas pajamas turinčios dailiosios srities atstovės taupo operacijoms ir tampa, kaip dabar suprantama, „normaliomis“. Manekenų gamintojai tvirtina, kad jie privalo prisitaikyti prieš šių moterų, kitaip rizikuoja bankrutuoti. Dauguma gamintojų ilgai suko galvas, kol galiausiai nusprendė perkurti plastikines manekenes, kad jos atitiktų besikeičiančius šalies grožio standartus.

Manekenų gamyklos savininkas Eliezeras Alvarezas tai padarė vos prieš kelerius metus – sukūrė naują manekenės pavyzdį, su „išsipūtusiomis krūtimis, sėdmenimis, vapsvos liemeniu ir ilgomis kojomis“. Pardavimų šuolio ilgai laukti nereikėjo.

„Manekenės buvo natūralios, kaip ir moterys buvo natūralios. Tačiau dabar pasikeitė ir moterys, ir manekenės“, – antrina E. Alvarezo žmona ir verslo partnerė Nereida Corro.

Manuelis Bonilla iš „Doll Doctor“ yra vienas iš kelių verslininkų, kurie išgyvena iš plastikinių manekenių krūtų didinimo. Jis vadovauja „plastinės chirurgijos studijai“, kur reguliariai priima manekenes su obuolio dydžio krūtimis ir paverčia jas „arbūzais“. „Nežinau, ar tai galima pavadinti menu, – sako jis. – Tai kitiems spręsti. Tačiau tai unikalu, nes mes įsiklausome į kliento pageidavimus“.

Šios neįmanomai plonos didžiakrūtės lėlės parduotuvių vitrinose pasirodė prieš kelerius metus, tačiau dabar jos baigia visiškai išstumti „įprastas“ plastikines manekenes, kurių formos primena einančiųjų podiumais kūno linijas. Niekas negali tiksliai pasakyti, tai nutiko imituojant gyvenimą ar atvirkščiai, o gal ir viena, ir kita.

Koro mieste esančios parduotuvės savininkė Yaritza Molina teigia, kad pasitaiko klienčių, kurios sako: „Noriu atrodyti kaip manekenė“. Joms aš atsakau: „Gerai, tuomet operuokitės“. Netgi manekenų gamykloje dirbanti Reina Parada apsisprendė keisti savo kūną. „Matai tokias moteris ir sakai „Oho, ir aš noriu būti tokia kaip ji“, – sakė moteris. Ji norėtų vieną dieną susidėti implantus, nes tiki, kad tai pakels jos savigarbą.
„Tokios manikenės pasirodė maždaug prieš ketverius-penkerius metus, – teigia kitos parduotuvės Venesueloje savininkas. – Tuo pačiu metu tai galima buvo matyti ir ant merginų, kurios čia kasdien vaikštinėja. Pastebėjau, kad moterys demonstruoja savo krūtis. Su tokiais manekenais mes parduodame daugiau. Jiems taip pat atliktos plastinės operacijos“.

Plastinė chirurgija Venesueloje vis labiau populiarėja, tuo susirūpinęs buvo net ilgametis šalies vadovas Hugo Chavezas, miręs prieš dvejus metus. Jis viešai pasisakė prieš tai ir tvirtino, kad yra „žiauru“ kai mažas pajamas turinčios moterys vietoj kasdieninių išlaidų pirmenybę teikia operacijoms.

Krūtų didinimas Venesueloje vidutiniškai kainuoja tiek, kiek reikia tris mėnesius pragyventi.
Tačiau susirūpinimą neigiamo kūno įvaizdžiu lengvai atremia plastinės chirurgijos šalininkai. Pavyzdžiui, Osmelis Sousa, vadovaujantis įtakingam konkursui „Mis Venesuela“. Būtent jis rekomendavo nosies operaciją pirmajai konkurse „Mis Visata“ nugalėjusiais venesuelietei (jo teigimu, dėl to ji ir laimėjo konkursą). „Kai yra defektas, aš jį pataisau. Jeigu jį galima lengvai pašalinti operacijos būdu, tai kodėl to nepadarius“, – nesupranta jis.

O. Sousa sakė, kad grožis iš tiesų yra paviršutiniškas: „Sakau, kad vidinis grožis neegzistuoja. Tai kažkas, ką sugalvojo negražios moterys, norėdamos save pateisinti“.