Kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovės ir bendrasavininkės knygoje „Į Aziją su meile“, kurią išleido leidykla „Alma littera“, dėmesys krypsta į keturias stebuklų bei paradoksų kupinas Azijos šalis – Birmą, Indiją, Indoneziją ir Vietnamą. Kaip teigia pati autorė, šios knygos tikslas – sulaužyti populiarius stereotipus apie garsias Azijos šalis, o skaitytojus priartinti prie šių šalių kultūros, žmonių ir tradicijų.

Savo debiutinę knygą G. Štaraitė suskirstė į keturias dalis, skirtas kiekvienai iš jos pačios aplankytų Azijos šalių – Birmai (Mianmarai), Indijai, Indonezijai bei Vietnamui. Kiekvienoje dalyje po lygiai dėmesio skiriama valstybių istorijai, vietinėms tradicijoms ir šventėms, tos šalies gyventojų pasakojimams bei pačios autorės asmeninėms patirtims.

Pasak autorės, kelionėse labiausiai įsimena netikėti susitikimai – Birmoje galima pačiam nuvykti pas į nirvaną išėjusį vienuolį ir apžiūrėti jo kūną iš arti, Indijoje – aplankyti apkabinančiąją Amą, kuri gydo vien savo prisilietimu, Indonezijoje – galbūt pamatyti dajakų genties protėvių vėles, o Vietname – sutikti tikrą būrėją.

G. Štaraitė pastebi, kad jos knyga nėra kelionių istorijos, o greičiau trumpas pažintinis gidas, skirtas ne vietoms, kurias keliautojai aplankys ar kuriose nakvos ir valgys, bet vietinio gyvenimo įdomybėms.

„Didelė dalis knygų apie keliones yra paremtos asmeniniais kelionių įspūdžiais, o aš norėjau surinkti informaciją, kuri tiktų tiems, kurie ruošiasi keliauti, bet nori ne tik susiplanuoti lankytinas vietas, bet pasigilinti ir į šalies kultūrą, iš anksto susipažinti su jos žmonėmis bei tradicijomis. Mes visi dažnai mąstome stereotipais – Indijoje nešvaru, vietnamiečiai pikti, birmiečiai gyvena itin skurdžiai, o Indonezija – tai Balio sala. Tačiau viskas nėra taip paprasta. Indijoje žmonės itin prisižiūri asmeninės higienos, vietnamiečiai sugebėjo palikti karo žaizdas praeityje, birmiečiai aukoja neįtikėtinas sumas vargstantiems ir šventyklų statybai, o Balis – tik viena iš 7500 Indonezijos salų, ir vienintelė tokia išskirtinė. Man labai svarbu laužyti tokius stereotipus“, - apie savo knygą sako Gabrielė Štaraitė.

Pasak autorės, lyginti Azijos šalis su kitomis valstybėmis yra labai sunku, tačiau lengva pasakyti, už ką jas įsimyli. G. Štaraitė sako mylinti Birmą savo smegenimis, kurioms teko padirbėti, kol suprato šios šalies žmonių pasišventimą vienas kitam bei savo tikėjimui. Indiją autorė pamilo savo akimis už neįtikėtinai ryškias spalvas ir ryškias patirtis. Meilė Indonezijai užgimė jos klausant – ypatinga muzika, džiunglių garsai bei galimybė kiekvienoje saloje išgirsti vis naują natą. O meilę Vietnamui pirmiausiai pajunta skrandis, dėka puikiausio maisto nuo pirmo iki paskutinio šaukšto tenai. Patyrusi kelionių organizatorė neslepia, kad panašiai įsivaizduoja ir savo skaitytoją.

„Ši knyga skirta žingeidiems keliautojams, kuriems įdomu pažinti šalį. Neužtenka tik nuskristi tenai ir prakeliauti daugiau ar mažiau suplanuotu maršrutu. Didžiulė vertybė yra geriau pažinti tos šalies žmones, tačiau kartais dėl kalbos barjero, kartais dėl kitų aplinkybių, to bendravimo būna gana nedaug. Knyga – vienas iš būdų koncentruotai gauti žinių, kuo vertėtų pasidomėti lankomoje šalyje, į kokias šventes bandyti patekti, kaip suprasti vietos žmonių charakterį. Pavyzdžiui, Azijoje yra labai svarbu „neprarasti veido“, t.y. nepulti bartis ar rėkti. Kartais tikrai norisi tokiu būdu išspręsti iškilusias problemas, bet šį niuansą žinantis keliautojas bus labiau pasiruošęs tinkamai bendrauti. Na, o tie skaitytojai, kurie kol kas negali sau leisti tolimų kelionių, skaitydami galės jau dabar išsirinkti ar atpažinti savo svajonių šalį. O svajonės juk pildosi“, - teigia Gabrielė Štaraitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją