TV laidų vedėjas ir etiketo žinovas Giedrius Drukteinis pataria taisyklių paisyti tik įlipus į lėktuvą.

„Kad ir kur bebūtum, visada esi reginys ir žmonės tave mato. Tikrai nebūtina, kad tave aplinkiniai matytų iš blogos pusės. Tiek lėktuve, tiek bendrai visose viešose vietose nereikėtų keiktis, pulti į agresiją, triukšmauti. Lėktuvo įgula visada gali prirakinti, išlaipinti arba nubausti blogai besielgiantį keleivį. Juk jau seniai aišku, kad lėktuve ir apie bombas nederėtų juokauti, tačiau vis atsiranda tokių balvonų, kuriems maga nevykusiai pavaidinti teroristą. Kuo greičiau jie supras esantys bejėgiai prieš sistemą, tuo greičiau išnyks tokie įpročiai“, – teigė vyras.

Kelionių centro „Megaturas“ direktorė Daiva Morkūnienė šypsosi sakydama, jog lietuviams, kaip ir kitų tautų atstovams, dažnai „koją pakiša“ ne juokai lėktuve skrydžio metu, bet pasirinktas maitinimo tipas „Viskas įskaičiuota“, kai žmonės paprasčiausiai praranda saiką.

„Kartais nutinka itin įdomių įvykių stengiantis išragauti visus baro gėrimus. Būna, kad gidai tiesiogine ta žodžio prasme „traukia“ turistus iš baseino tam, kad įsodintų į lėktuvą, skrendantį namo. Vietinius medikus dažnai „įdarbina“ tie poilsiautojai, kurie savo lėkštes paverčia neįtikėtino derinio maisto asorti šedevrais. Nepaisant šių anekdotinių situacijų, dauguma lietuvių atostogų praeina gana sklandžiai“, – sakė moteris.

Gidei Ilonai Petrovei labiausiai užkliuva turistų elgesys ekskursijų metu. „Daugiausiai dirbu su lietuvių grupėmis Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.

Iš tiesų ne dažnai pasitaiko netaktiškų žmonių, tačiau bene kiekvienoje grupėje atsiranda tokių, kuriuos aš skirstau į tam tikras grupes – „Manęs niekas nepažįsta“, „Aš ilsiuosi, vadinasi, galiu daryti, ką noriu“ ir „Aš moku pinigus, tad šokite pagal mano dūdelę“. Kad ir koks bebūtų keliautojas, aš nuolat visiems primenu, kad negalima šiukšlinti, prašau nevėluoti į autobusą“, - sakė pašnekovė, kuri keliautojus mato iš itin arti įvairiose situacijose.

G.Drukteinis, paprašytas pakomentuoti dažnai pasitaikantį neetišką ir nemandagų turistų elgesį teigia, jog kiekvienu atveju reikia gerbti tiek save, tiek kitus.

„Visi ekskursijose dalyvaujantys žmonės – susimokėję pinigus, tad gali daryti ką nori, neperžiangiant padorumo ribų. Jie gali miegoti, gali nesiklausyti, tačiau pasaulio valdovu pasijusti tikrai nederėtų. Jei žmogus užmigo, tai gal tam yra paaiškinimas? Gal jis naktį prieš ekskursiją sprendė medicininę problemą? Tai yra kiekvieno asmeninis reikalas“, – sakė vyras.

„Su būsimais poilsiautojais susipažįstame prieš jiems renkantis kelionę, pasitinkame juos, išsiaiškiname poreikius, lūkesčius, aptariame visas detales, siūlome įvairius kelionių variantus ir galiausiai prieš kelionę įteikiame kelionės dokumentus. Kad ir kokių nuotykių ar situacijų pasitaiko, pastebime, jog būtent mūsų tautiečiai yra laukiami įvairiuose pasaulio viešbučiuose, nes yra kultūringi, intelektualūs, gražūs, išsilavinę žmonės“, – teigė D.Morkūnienė.