Upės, kriokliai, miškai, architektūros paminklai, daugybė kurortų, švelnus klimatas, švari ir šilta jūra, o ir kainos, kaip teigia ten buvusieji – nesikandžioja. Šeši pasaulio paveldo objektai, aštuoni nacionaliniai parkai liudija, kad šalis turi didžiulį kultūros lobyną. Po kelionės į šią šalį, retas kuris pasakys, jog nusivylė Kroatija. O ar žinote, kad čia išrastas automatinis plunksnakotis ir kaklaraištis?

Zagrebas – sostinė

Kaptolo ir Gradaco miestai 1850 m. buvo sujungti į vieną – Zagrebą. Maždaug Rygos dydžio miestas gražiai sutvarkytas: parkai, gėlynai, fontanai. Būtinai aplankykite Gyvybės fontaną – jis nepaliks abejingų. XIX a. miestą nuniokojo žemės drebėjimas, po katastrofos atstatyta daug žymių bažnyčių: Šv. Marko bažnyčios stogas – miesto pasididžiavimas, Šv. Stepono katedra, Šv. Kotrynos bažnyčia, Šv. Marijos bažnyčia.

Net stoties rajone pievoje jaunimas žaidžia futbolą, iškylauja, ilsisi, mėgaujasi saulės voniomis. Mat Zagrebo valdžia nusprendė, jog šis rajonas turi tapti gražia, kultūringa vieta be prostitučių ir valkatų. Galite aplankyti botanikos ir zoologijos sodus, Gamtos istorijos muziejų, įsikūrusį XVIII a. Amadeo rūmuose. Čia beveik visi kalba angliškai, noriai bendrauja su turistais, nuoširdžiai padeda.

Rijeka – didžiausias uostamiestis, šalia Istrijos pusiasalio, miestas patiks tiems, kurie po gulinėjimo paplūdimyje nori miesto pramogų. Trogiras – viduramžių miestas-muziejus saloje, vadinamas „Venecijos miniatiūra“, jame daug istorinių ir kultūrinių paminklų. Makarska ir jos Rivjera vienas populiariausių ir gražiausių kurortų Kroatijos pakrantėje: daug paplūdimių, smaragdinė jūra, kvapnūs pušynai, šalia – Biokovo nacionalinis parkas.

Korčulos sala

Viena didžiausių Adrijos jūros salų: smėlio paplūdimiai ir nuostabūs skardžiai, apsupta mažų salelių, įlankėlių – tinkama vieta nardymo mėgėjams. Saloje šokamas unikalus – Moreška šokis. Korčulos miestą supa XII a. gynybinės sienos, yra gotikinė Šv. Morkaus katedra, miesto senamiestyje gimė garsusis keliautojas – Marco Polo.

Rabakas

Buvęs žvejų kaimelis, dabar – kurortas. Vienas gražiausių Istrijos pusiasalyje. Ideali vieta šeimyniniam poilsiui. Jaukaus kurorto gatvelės nuo stačių kalnų šlaitų leidžiasi link jūros. Mieste daug teniso kortų, pakrantėje laivelių su nardymo ir žvejybos įranga. Iš čia organizuojama daugybė ekskursijų į salas. Netoli Rabako – viduramžiškas Labino miestas.

Pula

Rovinis

Vienas vaizdingiausių ir romantiškiausias Adrijos jūros pakrantės miestas-kurortas. Gal todėl, kad turi panašumų su Venecija: pastatus skalauja jūra, o besileidžianti saulė nudažo raudonai romaniško stiliaus aikštes. Ne veltui Ž. Vernas, ieškodamas unikalių vietų savo romanų veikėjams, išsirinko šį miestą. Miesto simbolis ir aukščiausias taškas, iškylantis virš pastatų, – centre stovinti XVIII a. Šv. Eufemijos bažnyčia. Roviniui ypatingo žavesio suteikia netoliese jūroje esančios 22 salos, į jas galima nuplaukti turistus plukdančiais laivais.

Plitvicos ežerai

Plitvicų ežerų nacionalinis parkas –
Kroatijos gamtos stebuklas, įtrauktas į UNESCO paveldo fondą. Garsėja
savo 16 ežerų, išsidėsčiusių skirtinguose lygiuose, tekančių vienas į
kitą įspūdingais kriokliais.

Opatija

Populiariausias, prašmatniausias kurortas Adrijos šiaurinėje pakrantėje. Vakarais čia ypatingai gražu: įspūdingai apšviestos pakrantės ir uolos, o senovinės statulos atrodo lyg išplaukusios iš jūros. Dėl nuostabaus subtropinio klimato Opatija dar praėjusiame amžiuje buvo pripažinta geriausias klimato sąlygas turinčiu Europos kurortu: nes čia susidaro išskirtinis mikroklimatas ir poilsiui tinka visi metų laikai. Už 6 km. nuo Opatijos yra jaukus, ramus ir nedidelis Lovrano miestelis.

Ckrivenica

Kurortas žemyno dalyje – daug kavinių, barų, restoranų, parduotuvių. Mėgstantiems sportuoti: jachtos, kateriai, valtys, vandens dviračiai, lauko tenisas, žirgynas. Nuolat vyksta įvairios šventės, koncertai, sporto varžybos.

Krka nacionalinis parkas

Krko sala prie Dalmatijos pakrantės žavi nuostabia gamta, jos peizaže – daug mažų užutekių, įlankėlių. Nuo Dalmatijos krantų iki Krkos salos nutiestas 1430 m ilgio tiltas. Garsus salos kurortas – Baška – nuo kitų Kroatijos kurortinių miestelių skiriasi smulkaus žvyro paplūdimiais ir švariausiu vandeniu, tinka šeimyniniam poilsiui. Miestelis įsikūręs slėnyje, apsuptas vynuogynų, alyvmedžių ir Velebito kalnų. Garsus kultūriniu paveldu: čia seniausias kroatų rašto paminklas „Baškos lenta“ 1100 m. užrašyta senuoju kroatų raštu „glagolica“, senamiestyje išlikę romėnų kultūrinių paminklų.

Dalmatijos regionas

Regionas, davęs pavadinimą šunų veislei – dalmatinams. XII–XV a. visame Dalmatijos pajūryje suklestėjo stiprūs miestai-respublikos: Dubrovnikas, Splitas, Zadaras ir kt. Dubrovnikas – viduramžių miestas-tvirtovė Adrijos pakrantėje, piečiausioje šalies dalyje, išsaugojęs akmenines gynybines sienas su bokštais ir bastionais bei siauras senamiesčio gatveles. Įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Kurorte gydomos kvėpavimo takų ir nervų sistemos ligos. Splitas – didžiausias miestas Dalmatijoje su daugybe bažnyčių, turistų ypač lankomi Diokletiano rūmai.

Auksinio rago iškyšulys

Didžiausia Dalmatijoje esančios Bračo salos įžymybė – vaizdingasis Auksinio rago kyšulys, išsišovęs ties Bolo gyvenviete, salos pietuose. 500 m ilgio kyšulio smėlėtas smaigalys, skalaujamas jūros ir pustomas vėjo, nuolat keičia savo formą. Trečia pagal dydį Adrijos jūroje, Bračo sala yra tik apie 40 km ilgio, tačiau, tai – aukščiausia šalies sala: Vidovicos viršūnė Vidova Gora plokščiakalnyje iškilusi į 778 m aukštį. Nuo plokščiakalnio atsiveria puiki salos panorama ir kaimyninių salų pakrantės.

Žydroji grota

Biševo saloje esanti grota, kroatų kalba vadinama Modra špilja, yra viena įspūdingiausių Kroatijos pakrantėje. Šis Dalmatijos regione esantis urvas žinomas dėl nuostabaus šviesos efekto: į oloje esantį urvą šviesa patenka tik prasiskverbdama pro žydrą Adrijos jūros vandenį. Ar galite įsivaizduoti efektą, kurį sukuria žydras, skaidrus, mirguliuojantis vanduo? Sako, jog geriausia Žydrosios grotos grožį stebėti apie vidurdienį.

Imotski ežerai

Imotski vietovė Dalmatijoje garsi Raudonuoju ežeru (Crveno jezero), kuris išsiskiria itin aukštais uolėtais rausvai rudais krantais. Šio nedidelio ežero gylis viršija 500 m. Raudonasis ežeras laikomas trečiąja pagal dydį pasaulyje karstine įduba. Netoliese telkšo dar vienas karstinės kilmės ežeras – Mėlynasis, arba Modro jezero, išsiskiriantis mėlyna spalva.

Krka upė

Ši upė laikoma gražiausia Kroatijoje ir Dalmatijoje. Didžioji upės dalis priklauso Krkos nacionaliniam parkui. Krka upė savo vandenis kalkakmenio tarpekliais 75 km. plukdo į Adriją, taip pat upės vardu pavadintas nacionalinis parkas. Jos žemupyje ir vidurupyje yra net septynios grupės įspūdingų krioklių, kurių bendras kritimo aukštis viršija 240 m. Krka upėje įrengtos maudyklės, kuriose krioklių pašonėje gali pliuškentis visi, kas nori. Vieni įspūdingiausių Krka nacionaliniame parke Skradinski Buk kriokliai: įveikęs 17 terasų, upės vanduo čia krenta iš daugiau nei 37 m aukščio. Šie kriokliai laikomi gražiausiais kalcio karbonato kriokliais visoje Europoje.