Šiek tiek apie salą

Wight’o sala – Didžiosios Britanijos sala, nusidriekusi Anglijos pietinėje pakrantėje ir esanti vos už 2 valandų kelio nuo Londono. 380 km2 salos plote gyvena apie 130 tūkstančių gyventojų, kurie kasmet svetingai priima apie 2 mln. turistų. Tik 52 km2 Wight’o salos yra gyvenamoji zona. Likusią dalį užima ūkininkų dirbama žemė su pievomis ir miškais bei 57 mylias besitęsianti pakrantė.

Salos kraštovaizdis labai įvairus. Nuo nepakartojamų lygumų su kreidingais kalvagūbriais, upių, puoselėjančių nenusakomo grožio laukinę gamtą, iki stačių skardžių su spalvingomis įlankomis bei vaizdingomis, nusitęsusiomis į jūrą atbrailomis. Ne veltui daugelį metų Wight’o sala buvo vasaros namais karalienei Viktorijai bei daugeliui karališkosios šeimos narių.

7 Wight’o salos stebuklai

Adatos, į kurias negalima įverti siūlo

Needles („needles” – liet. Adatos) – tai uolos, kurios dėl neišpasakyto natūralaus grožio yra bene labiausiai fotografuojamas objektas saloje. Jos prasideda vakarinėje Wight’o pakrantėje ir nusitęsia į Alum įlanką. Uolos „Needles” pavadintos todėl, kad seniau savo forma priminė nusmailintą adatą.

Pasivažinėjimas, kai nevažiuoji

Ryde („ride” – liet. važinėti) – tai labai gyvas pajūrio miestas, dar vadinamas „vartais į salą”, nes čia iš Porstsmouth atplaukia keltai su turistais. Šis miestas taip pat didžiuojasi geriausiais smėlio paplūdimiais visoje saloje.

Naujas portas, kurio negali išpilstyti į butelius

Newport – tai kadaise buvusi Wight’o sostinė ir klestėjusios komercijos uostas. Šis miestas yra įsikūręs salos viduryje, prie Medina upės. Dabar jis tapęs namais kasmetiniam Isle of Wight festivaliui, kuris yra vienas didžiausių JK organizuojamų muzikos renginių.

Vanduo, kurio negali gerti

Freshwater (liet. geriamas vanduo) – tai didžiausias miestas vakarų Wight’e, apsuptas nuostabaus peizažo su Freshwater įlanka, kurią tarsi įrėmina Afton kreidinis skardis ir Tennyson kalva. Tai puiki vieta sustoti ir pasigrožėti pasakiškais vaizdais, kurie taip pat apima Stag (liet. „senbernio“) ir Mermaid (liet. „undinėlės”) uolas.

Karvės, kurios nemelžiamos

Cowes (liet. karvės) „buriavimo namais” vadinamas ir plačiai pasaulyje žinomas miestelis. Vasarą jis dūzgia tarsi avilys. Tūkstančiai laivų iš viso pasaulio atplaukia į prieplauką apsilankyti ar sudalyvauti įvairiose laivų varžybose, tokiose kaip „Cowes Week” ar „Round the Island Race”.

Ežeras, kuriame nėra vandens

Lake (liet. ežeras) – tai mažytis miestelis salos pietryčiuose, tarp Shanklin ir Sandown miestų. Pakrantėje esantis status skardis apsaugo nuo vėjo ir sukuria saugią aplinką įvairiam vandens sportui. Lake’o paplūdimys yra pasiekiamas tik pėsčiomis, todėl paprastai šiame paplūdimyje labai ramu.

Nauja bažnyčia, kuri yra labai sena

Newchurch (liet. nauja bažnyčia) kaimelis turi senovinę bažnyčią, kurios statyba siekia normanų laikus (1087 m.). Bažnyčia yra apsupta nuostabių kaimiškų vaizdų.

Kai kurie šaltiniai išskiria ir daugiau Wight’o salos „stebuklų”, tačiau kad ir kiek jų bebūtų, smagiausias dalykas yra tas, jog jie išsidėstę po visą salą.

Ką veikti nuvykus?

Isle of Wight yra išties puiki vieta įvairiam vandens sportui ir vandens pramogoms po saule. Nuo plaukiojimo burlaiviu, banglente, baidarėmis, jėgos aitvarais bei irklavimo iki važinėjimosi vandens dviračiu, vandensvydžio, alpinizmo skardžiais, nardymo ir žvejojimo. Taip pat be vargo galima išsinuomoti laivelį ir užsisakyti jo vairavimo pamokų. Besidomintys oreivyste taip pat ras, ką nuveikti. Shanklin areuoste galimą išsinuomoti nedidelius lėktuvėlius ar parasparnius ir pasimokyti jų pilotavimo. Neišdildomi įspūdžiai – garantuoti!

Ne be reikalo Wight’o sala yra vienas svarbiausių pasaulio taškų dviračių turizme. Dviračių trasos čia siekia daugiau nei 200 mylių. Galima pasirinkti iš lengvų, be važiuojančių mašinų ir visai šeimai tinkančių arba iš sudėtingesnių, vedančių kaimo pakelėmis, miško takeliais ar net per kreidingas kalvas, trasų. Bet kokiu atveju, liksite nenusivylę. Pasigrožėti nuostabiais vaizdais galima ir vaikščiojant. Saloje yra daugybė vaikščiojimui skirtų takelių, kurie turi nuorodas ir apima net 500 mylių.

Jei svajojate apie ramesnį poilsį, saloje tikrai neliksite nuskriausti. Wight’e gausu lankytinų vietų, pilių, muziejų, zoologijos sodų, rudųjų voverių ir…dinozaurų. Taip, jūs perskaitėte teisingai – rudųjų voverių ir dinozaurų! Isle of Wight – tai vienintelė vieta visoje Anglijoje, kur galima sutikti rudąsias voveres. Pilkosios, kurios tokios populiarios šalies parkuose, čia net negyvena. O kalbant apie dinozaurus, tai Wight’o sala vadinama net Didžiosios Britanijos dinozaurų sostine. Ir ne be reikalo!

Tai – viena iš reikšmingiausių vietų Europoje dėl dinozaurų fosilijų, kurias įmanoma rasti tiesiog paplūdimyje. Taip pat galima užsisakyti pasivaikščiojimą su gidu, kuris padėtų pamatyti ar paaiškintų jūsų radinius. Na, o jei vis dėlto, norėtumėte pamatyti tikro dydžio dinozaurus ir pasižvalgyti į didesnes fosilijų kolekcijas, apsilankykite Dinozaurų muziejuje Sandown‘e.

Garinis traukinys su IX amžiaus vagonėliais – tai dar viena rekomenduojama pramoga Wight‘e. Isle of Wight garinio traukinio stotis jus sudomins, įkvėps ir sujaudins. Galingas ir didingas garų variklis bei charizmatiškai mažos stotys su draugiškais ir uniformų nevilkinčiais darbuotojais, paliks neišdildomų įspūdžių. „Tai – neužmirštama patirtis visoms juslėms“ – rašoma Isle of Wight Steam Railway interneto svetainėje. Beje, pagrindinėje šio traukinio stotyje Havenstreet visais metų laikais vyksta įvairūs renginiai.

Skonis

Mėgstate smaguriauti malonioje aplinkoje? Tada Isle of Wight jums tikrai bus kaip rojus. Kiekvienas baras čia pasižymi savitu stiliumi ir žaliomis terasomis. Jaukios užkandinės, mažyčiai restoranėliai, nedidelės kavinukės siūlo platų meniu su šviežiomis jūros gėrybėmis ir ne tik. Tie, kuriems patinka mėgautis Popietine Arbata (Afternoon Tea), anksčiau ar vėliau bus suvilioti vienetinių arbatinių, kurios siūlo naminius pyragaičius ir aukščiausios klasės scone‘us su įvairiausių rūšių arbatomis ir gardžiausiais džemais.

Jei norite ypač nustebinti savo gomurį – apsilankykite Česnako fermoje Newchurch‘e. Tai – ne šiaip sau ferma. Čia ne tik galima visai šeimai pasivažinėti traktoriumi ir išgirsti Česnako fermos atsiradimo istoriją bei viską apie česnaką, bet ir nemokamai paragauti per 30 rūšių padažų, uogienių, džemų ir marinatų, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra česnakas. Po tokių degustavimų, rekomenduotina lauktuvėms nusipirkti česnakinio alaus ir fermos restoranėlyje, grožintis gamta ir čia gyvenančiomis voverėmis bei povais, paskanauti česnakinių patiekalų ir pasmaguriauti česnako skonio ledų.

Besidominčių vynais ir vyno mėgėjų Wight‘o saloje duris atvėrę laukia Adgestone ir Rosemary vynuogynai. Adgestone‘e, viename seniausių vynuogynų Britanijoje, kad nebūtumėte priklausomas nuo turistinės grupės, jums bus paskolintas MP3 grotuvas ir leista pasivaikščioti po vynuogyną tiesiog vienam. Po to rūsyje, kur galima šiek tiek daugiau sužinoti apie vyndarystę, vyksta vynų degustavimas. Rosemary vynuogyne viskas šiek tiek kitaip. Čia ne tik brandinami vynai, spaudžiamos sultys, bet ir gaminami likeriai bei sidrai. Per nemokamą 30 minučių turą turėsite progą viso to paragauti, o tada pasižvalgyti po vynuogių laukus ir pastudijuoti lenteles, ant kurių surašyta, kas ir kur auga.

Nesvarbu, kurį vynuogyną aplankysite, nepamirškite būtinai įsigyti butelį vyno, kad degustavimą galėtumėte pratęsti namuose.

Menai, amatai ir…

Wight’o sala buvo ir yra įkvėpimas įvairiausiems menininkams bei amatininkams. Čia savo rankdarbius kuria ir kūrinius demonstruoja didžiulė talentų armija – nuo dailininkų ir fotografų, iki visų rūšių meistrų. Geriausius tradicinių amatų pavyzdžius galima apžiūrėti Arreton klėtyse. Su tradicinio gyvo alaus baru, 12 a. bažnyčia, tvenkiniu su antimis, tradicinių saldainių ir ūkininkų parduotuvėlėmis Arreton klėtys – išties miela vieta apsilankyti, apsipirkti bei pavalgyti.

Tai – didžiausias saloje menų ir amatų centras. Čia pamatysite tikrus stiklo pūtėjus, pučiančius stiklą, puodžius, kurie išties lipdo puodus, taip pat medžio drožėjus, kailiadirbius bei daug kitų. Tai – puiki proga, amatams virstant vietiniu verslu, ne tik pamatyti, kaip produktai yra gaminami, bet ir įvertinti bei palyginti menininkų darbus su gamykliniais. Be to, šiuos gražius, vienetinius darbus, galima įsigyti tiesiai iš amatininko rankų, vos jam juos pabaigus.

Jei ieškote dovanų ar ko nors naujo savo namams, būtinai apsilankykite Brading‘e, parduotuvėlėje „Oazė“. Tai parduotuvė, kurioje rasite dovanas, tinkančias įvairiam amžiui ir pačiam išrankiausiam skoniui. Čia parduodami tikmedžio baldai, pagalvėlės, žvakės, gėlės, namų apyvokos daiktai, papuošalai ir daug daugiau. Ši parduotuvėlė ypatinga tuo, kad prekės į ją atkeliauja iš viso pasaulio ir jos yra unikalios, įkvepiančios, o kartais net keistos.

Apsistojusiems Ryde‘e rekomenduotina apsilankyti „Made on the Island of Wight“ parduotuvėje- turguje. Tai vienintelė ir išskirtinė vieta, kurioje parduodama tik tai, kas užauginta ir pagaminta Wight’o saloje. Daugiau nei 300 prekybininkų siūlo savo gaminius: nuo maisto iki puikių tapybos kūrinių, nuo kalakutų iki tekstilės, nuo uogienių iki papuošalų, nuo pyragų iki puodynių…

Ryde‘e taip pat yra Dores Hill fermos prekyvietė, kurioje galima apžiūrėti ir įsigyti antikvarų, jų kolekcijų bei jau kartą tarnavusių baldų. Net dvidešimt prekybininkų siūlo eklektiškas vintažines ir retro prekes, kurios išdėstytos net trijose daržinėse. Čia visada atsiras, kas jums padės išsirinkti gerą pirkinį, dovaną ar tiesiog dalelę istorijos… Ir visa tai bus smagu ir įsimintina.

Norėtumėte pamatyti didžiausią perlų kolekciją visoje Anglijoje? Apsilankykite Isle of Wight perlų parduotuvėje. Čia ne tik apžiūrėsite įvairias kolekcijas, bet turėsite progą pamatyti, kaip natūraliai išauginti perlai yra apdirbami ir iš jų sukuriami gražiausi papuošalai. Jei norėtumėte įsigyti perlą, galite iš austrių akvariumo susižvejoti sau patinkančią austrę ir stebėti, kaip vienas iš darbuotojų „išlaisvina“ jūsų perlą. Leidžiama pasirinkti ar norite tą perlą „įtupdyti“ į kokį nors papuošalą, ar tiesiog pageidaujate šiaip jį turėti. Gausite ir perlo autentiškumą patvirtinantį dokumentą. O įsigijus tokį pirkinį, galima tai puikiai atšvęsti šios parduotuvės kavinukėje, pasižyminčioje ypatingu dekoru ir puikiu aptarnavimu.

Tai tik kelios žymesnės vietos. Amatininkų ir menininkų parduotuvėlių gausu visoje saloje. Tad namo tuščiomis grįžti tikrai neteks.

Rekomendacijos

Nusprendus apsilankyti Wight’e visų pirma reikėtų užsisakykite kelto į salą bilietus (nes kainos labai svyruoja), o tada jau galima galvoti ir apie tai, kur apsigyventi. Galima rinktis iš mažų viešbutėlių, vilų, vasarnamių ar užeigos namų. Tačiau labiausiai čia klesti vagonėlių ir stovyklaviečių turizmas, kuriems skiriami ištisi hektarai. Gyventi palapinėje ar vagonėlyje – tai dar viena neužmirštama patirtis. Kainos čia nedidelės, stovyklavietės su visais įmanomais patogumais, tad belieka tik pasiryžti dar vienam nuotykiui.

Laikantiems augintinius ir norintiems pasiimti juos atostogauti kartu, verta tai gerai apsvarstyti. Ne visos apgyvendinimo vietos priima augintinius, kai kurie Wight’o salos paplūdimiai taip pat yra jiems uždrausti.

Jei šią vasarą Wight’o salos nebegalite įtraukti į savo atostogų sąrašą – nenusiminkite. Šią salą verta aplankyti bet kuriuo metų laiku. Į ją galima ištrūkti net ir per „Bank Holiday” savaitgalį.

Nesvarbu kada ir kokias atostogas suplanuosite – pažintines ar poilsines, svarbiausia – pasiimkite patogią avalynę ir ne tik išvažiuokite atostogų, bet ir iš tikrųjų atostogaukite!

Pateikiame renginių saloje kalendorių:

Rugpjūčio 1-2

Chale Show

Tradicinis kaimelio šou su sodininkystės paroda, vintažiniais kariuomenės automobiliais, ūkininkų turgumi ir menininkų prekystaliais.

Rugpjūčio 5

Yaverland Sandcastle Competition

Tai – smėlio pilių festivalis. Besivaržydami su jūra, kiekvienas gali išbandyti savo statybinius sugebėjimus.

Rugpjūčio 8-15

Aberdeen Asset Management Cowes week

Tai – viena ilgiausiai vykstančių regatų pasaulyje.

Kasdien vyksta apie 40 varžybų, apimančių iki 1000 laivų ir iki 8000 dalyvių. Tai – šeimos šventė, prasidedanti įvairiomis pramogomis ir užsibaigianti fejerverkais.

Rugpjūčio 11-16

Ventnor Fringe Festival

Demonstruojami unikalūs menai, o daugiau nei 300 atlikėjų rodo savo talentą ant scenos.

Rugpjūčio 15-16

Isle of Wight Garlic Festival

Smagus savaitgalis šeimai. Nuo maisto gaminimo demonstravimo ir degustavimo su gyva muzika, iki pasivažinėjimo karuselėse.

Rugpjūčio 15-22

Yarmouth Carnival Week

Ištisą savaitę vyksta smagūs užsiėmimai: bėgimas, kiaušinių mėtymo varžybos, krabų gaudymas, kuriuo užbaigiamas krabų sezonas, aitvarų leidimas, smėlio pilių statymas. Prieplaukose vyksta sportiniai užsiėmimai. Viso renginio kulminacija – iškilminga karnavalo procesija.

Rugpjūčio 20

Night life

Galimybė naktį pasigrožėti laukine gamta Mottisone Manor soduose, stebint gyvūnus ir žvaigždes.

Rugpjūčio 28-31

Isle of Wight International Scooter Rally

Vienas didžiausių pasaulyje senovinių ir modernių motociklų ralių. Muzika ir alus – neatsiejami šventės palydovai.

Rugsėjo 5-27 ir Spalio 3-31

Electric Woods festival of Light

Įspūdingi šviesos, spalvų ir garsų šou su pramogomis ir maistu.

Rugsėjo 5-27

Isle of Wight Cycling Festival

Festivalis dviratininkams-entuziastams

Rugsėjo 10-13

Bestival

Kasmetinis trijų dienų muzikos festivalis. Šių metų tema- „Vasaros meilė“.

Rugsėjo 19-20

International Classic Car Extravaganza

Galimybė pasigrožėti visų laikų senovinėmis mašinomis.

Spalio 7-11

Harp on Wight

Tai – mini festivalis, apimantis nuostabius arfos garsus ir instrumento istoriją. Lankytojų laukia įvairūs koncertai, rečitaliai, pamokos ir arfų parodos.

Nuo spalio 24 iki lapkričio 1

Isle of Fright

Visoje saloje vyksta renginiai Helovyno tema. Nuo vaiduoklių vaikščiojimo iki moliūgo drožinėjimo, nuo siaubo filmų iki raganų ir burtininkų, paranormalių reiškinių tyrinėjimo.