Italija, taip nuostabi Italija, ir kas tik nėra buvęs Milane, Romoje, Venecijoje ar Florencijoje – puikūs vaizdai, nereali istorijos ir meno sintezė, „čiao bella“ šaukiantys italai ir dar visa galybė gražiausių patirčių. O mane labiausiai traukia Sicilija, todėl jau antrą kartą keliavau būtent ten. Tiesa, viena iš priežasčių buvo ir itališkos vestuvės, į kurias buvau pakviesta, bet šį kartą ne apie jas, o apie taip vadinamą „mafijos“ salą - Siciliją.

Ramybės oazė

Kai į Siciliją keliavau pirmą kartą, teko aplankyti labai daug miestų, nes atskridus į Trapani, reikėjo važiuoti autobusu iki Palermo, o iš ten pro Kataniją į patį gražiausią ir, matyt, įdomiausią miestą - Sirakūzus, kur susipina senovės graikų ir italų menas, architektūra ir gyvenimo stilius. Vasara čia ypatingai išryškėja vietinių noras niekur neskubėti, pasimėgauti skania espreso kava, saule, paplūdimiais ar šaltu gelato (taip jie vadina savo šerbetinius ledus).

Tikriausiai pats klimatas čia sudėliojo ir žmonių gyvenimo tempą – skubėti niekur nereikia. Jeigu į Sirakūzus atvyksite rugpjūčio mėnesį pamatysite, kad praktiškai visas miestas plūduriuoja savo jachtose arba plaukioja vandenyje prie miesto pilies sienų, nes vanduo toks žydras ir švarus, kad paplūdimiai įrengti pačiame senamiestyje, kurį vietiniai vadina „Ortigia“.

Iš tiesų, rugpjūčio mėnesį, kaip sako siciliečiai, niekas nedirba, visos įmonės baigia savo darbus ir keliauja atostogauti, todėl jei kada turėsite reikalų su siciliečių verslu, žinokite, rugpjūtį jie mėgaujasi gyvenimu, o ne skaičiuoja milijonus.

Atradimas jūros gėrybių mėgėjams

Jeigu mėgstate jūros gėrybes Sicilija yra būtent ta vieta, kur reiktų keliauti ir paragauti šviežiausių austrių, kalmarų, krevečių, moliuskų ar netgi kepto aštuonkojo. Sirakūzuose vietinėje Tavernoje net ir pasta (makaronai) bus pagaminti tik su jūros gėrybėmis.

Šviežios žuvies ir jūros gėrybių galima rasti ir vietiniame turguje, kuris įsikūręs miesto centre. Bet aš į jį keliauju ten prisipirkti gausybės vaisių ir daržovių, kurie kainuoja perpus pigiau nei Lietuvoje ir yra be galo sultingi. Štai prinokusių didžiulių trešnių kilogramas svyruoja nuo 1,5 iki 2 eurų už kilogramą, o persikų ar abrikosų taip pat. O mažųjų pomidoriukų galima gauti ir už vieną eurą už kilogramą.

Kitokie turistai

Kalbant apie lankytinas vietas, tai Sirakūzai, o ypatingai pats centras yra kaip vienas didelis muziejus, kurio gatvelių mažumas, namų architektūros skirtingumas ir aikščių gražumas leidžia mėgautis kiekviena akimirka. O vietiniai taip pat pasistengė pristatyti jaukiausių kavinukių, restoranėlių ir vyninių, kad kiekvienas miesto svečias galėtų paragauti ir pagurkšnoti vietinių patiekalų ir vynų.

Kalbant apie turistus, reikia pripažinti, kad mažai Sirakūzuose yra užsieniečių, daugiausiai ten keliauja patys italai iš šiaurinės šalie dalies, todėl nereikia nustebti, kad Sicilijoje aptarnaujantis personalas nelabai gerai kalba angliškai.

Nedaug Sirakūzuose ir gatvės prekeivių, kurie primygtinai siūlo nupirkti viena ar kitą suvenyrą.
Balerinos Kamilės atostogos Sicilijoje

Naktinis gyvenimas

Atėjus vidurnakčiui, kaip ir bet kuriame Viduržemio jūros kurorte prasideda naktinio gyvenimo laikas. Barų pasirinkimas Sirakūzuose tikrai didelis, tačiau bene populiariausias baras-klubas čia yra miesto pilies kieme, iš kur matosi ne tik jūra, bet ir kita Sirakūzų pusė.

Žinoma, tie, kas turi mašinas dažnai važiuoja į „beach party“, kur galima šokti ant jūros kranto basomis smėlyje, tokie vakarėliai Sicilijoje ypatingai populiarūs, o ir sėsti po vieno ar dviejų kokteilių prie vairo siciliečiams tikrai nėra problema.

O niekada neužmiegančiu miestu, kuriame net ir pirmadienio vakarą galima surasti, kur pasilinksminti siciliečiai vadina Katanija. Šis miestas, anot jų, niekada neužmiega ir vakarėliai tęsiasi iki ankstyvo ryto.

Sicilijos pietūs – „žydroji lagūna“

Norėdami dar labiau patyrinėti Sicilijos salą su draugu nuomota „Fiat 500“ iš Katanijos keliavome į Agrigento miestą, o toliau į RealMonte kurortėlį. Agrigento yra šiek tiek nutolęs nuo jūros, todėl keliautojai ten užsuka tik pasigrožėti senamiesčiu, kuris yra aukštai ant kalno ir į graikų akropolį panašius archipelagus.

Taigi, pietinė Sicilijos pakrantė gali daugelį sužavėti švelniu baltu smėliu ir žydra žydra tarsi smaragdas jūros spalva. Visa pakrantė nusėta gražiausiais paplūdimiais. Tiesa, kadangi šį kartą buvome liepos mėnesį pasijuto, kad italams dar ne sezono metas važiuoti, nes kartais dviese turėdavome visą paplūdimį sau.

Beje, Realmonte garsėja ne tik pasakiško grožio paplūdimiais, bet ir „Turkish steps“ vadinama kalkių uola, kuri iš tiesų atrodo kaip balti į dangų keliantys laiptai. Tiesa, į juos užlipti nėra taip paprasta, bet kaip patys siciliešiai juokauja: „pirmi trys žingsniai sunkūs, o toliau vien tik malonumas kilti į viršų“.