Rinkliava už automobilių stovėjimą

Šiemet, drąsiai galima teigti, kad atėjo tie laikai, kai ieškoti vietos nemokamai pastatyti automobilį Palangoje jums tikrai nebepatars niekas. Tačiau verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad metams bėgant, įkainiai už automobilių statymą pastebimai auga, o sumetus į parkomatą paskutinius smulkiuosius, prie automobilio teks dažnai sugrįžti ir įmesti dar papildomų monetų.

„Taip yra padaryta tam, kad poilsiautojai nesugalvotų nakvoti automobiliuose“ – pasakė man šiemet kolega, kai išpūtęs akis pasibaisėjau sunkiai net vilniečiui suvokiamais 1,7 euro už valandą parkavimo įkainiais.

Žinoma, priežasčių tokia kainodara turi įvairių, tačiau būtent toks situacijos paaiškinimas leido ilgam įsiminti tai, kad važiuojant iš miesto pakraščiuose esančios gyvenamosios vietos iki Palangos centro automobiliu, turi būti pasiruošęs papildomoms išlaidoms.

Palangos miestas padalintas į tris vietinės rinkliavos zonas: raudonojoje automobilio stovėjimas kainuos 1,2 euro už valandą (0,6 euro už pusvalandį), žaliojoje - 1,7 euro už valandą (0,9 euro už pusvalandį) arba 0,6 euro už valandą (0,3 euro už pusvalandį) pastačius automobilį geltonojoje zonoje.

Saugumo sumetimai

Policijos patrulių skaičius centrinėje Palangos dalyje šiemet maloniai nustebins bet kurį saugios ramybės trokštantį poilsiautoją. Ir nors, vaikštinėdami pagrindinėmis miesto gatvėmis dieną ar naktį, galite ir neišvysti nei vienų muštynių visos savo viešnagės Pajūryje metu, budrumo prarasti čia nepatartina niekam.

Viena labiausiai pastaruoju metu mieste populiarėjančių nusikaltimų rūšių – vagystės iš automobilių. Ir nors natūralu, kad mažiausiai pasiseka būtent toliau nuo pagrindinių miesto gatvių, o ypač – neapšviestose arba mažai apšviestose vietose paliktų transporto priemonių savininkams, užrakinti automobilį neverta pamiršti ir tiems, kurie jį palieka privačiuose kiemuose.

Taip pat verta prisiminti ir tai, kad nors kišenvagiai Palangoje – jokia naujovė, turėti omenyje jų egzistavimo faktą privalu ne tik tada, kai vaikštinėjate sausakimša Basanavičiaus gatve. Pergrūstas paplūdimys – viena iš vietų, kur poilsiautojų budrumas jau ne vieną dešimtmetį prarandamas itin nepagrįstai.

Ryšio paradoksai

Sėkmingai pamiršę tuos laikus, kai kokybiško mobiliojo pokalbio atlikimui Palangoje turėjome palakstyti gatve ir surasti tinkamesnę vietą „ryšio gaudymui“, šiemet galime nustebti neradę laisvų bevielio interneto prieigos taškų labiausiai turistų nusėtose miesto dalyse. Vis dėlto, verta prisiminti, kad šis kiekvienam didmiesčio gyventojui itin įprastu ir savaime suprantamu jau spėjęs tapti šiuolaikinio gyvenimo atributas atvykėlių nuostabai Palangos viešojo maitinimo įstaigose ir netgi kavinėse atrandamas pakankamai retai.

Tad prieš prisėdant puodeliui kavos ir išsitraukiant planšetinį kompiuterį, tikrai derėtų pasiteirauti padavėjo apie galimybes pasigauti vaifajų. Nes, jeigu jokiu problemų tai darydami tikrai nepatirsite keliose didesnėse Palangos bandelinėse, vietiniame „Coffe Inn’e“, kaip bebūtų keista, bevielio interneto niekas „nedalina“ iki šiol.

Nemažai „nervų ir sveikatos“ gali kainuoti ir bandymai pasigauti „bevielį“ Basanavičiaus gatvėje, kur dalijimusi juo išilgai visos promenados didžiuojasi vienas iniciatyvos rėmėjų. Juo labiau, kad padaryti tai, kai gatvė sausakimša – praktiškai neįmanoma, nepriklausomai nuo to, kurioje jos vietoje sugalvojote prisėsti. Tačiau jeigu poreikis tai padaryti tokiu būdu ir būtent tokiomis sąlygomis – milžiniškas, patartina „nusisiurbti“ ką nors, pritūpus šalia spaudos kiosko.

Kiek geriau išreklamuotasis nemokamas centrinės Palangos miesto dalies bevielio ryšio tinklas pagaunamas paplūdimio zonoje. Štai pabandyti „papostinti“ iš planšo ką tik „pasigamintą“ asmenukę Baltijos fone, įbridus jūron iki kelių - tikrai verta.

Vėlyvosios vakarienės iššūkiai

Nors gurkšnoti alų iki paryčių galima praktiškai bet kurioje centrinės Palangos dalies viešojo maitinimo įstaigoje, virtuvės čia vis dar yra įpratusios baigti darbą itin anksti. Ir nesvarbu, ar palydėję saulę poilsiautojai tądien pasitiko penktadienio, ar pirmadienio vakarą – pasimėgauti karštu patiekalu prie staliuko su vaizdu į Vytauto gatvę jie turėtų paskubėti iki vidurnakčio.

Būtent tokiu laiku užsisakyti kepsnį arba cepelinų visoje Palangoje tampa praktiškai neįmanoma.

Tad norėdami pasigardžiuoti bent kokiu nors šiltu maistu turėtų nerti į paskutines viltis suteikiančią Basanavičiaus gatvę (nors ir čia įstaigų, kuriose virtuvė veikia po dvyliktos vakaro vos trys-keturios) arba paruošti savo skrandžius greitajam maistui. Bent jau jo Palangoje netrūksta bet kuriuo paros metu.

Pramogos ir euras

Kaip ir derėtų tikėtis, nauja valiuta neišvengiamai pakėlė įkainius būtent toms pajūrio pramogoms, kurių kainas sunku atsekti, o bet kuriuo atveju – kad ir atsekus – jos pasimiršta daug greičiau negu ateina laikas naujo sezono atidarymui.

Ir jeigu kavinėse, baruose ar restoranuose – ypatingai tuose, kurie dirba ištisus metus – dar kartais galima atrasti kainų formuluotes arba pačius įkainius, bent miglotai primenančius praeitą sezoną, atrakcionų bei kitų sezoninių pramogų kainos šiemet neišvengiamai suapvalintos iki gražaus skaičiaus eurų išraiška.

Atsimenate laikus, kai momentinė nuotrauka su kalbančia Aros rūšies papūga kainavo dešimt litų? Pamirškite juos tuoj pat – dabar savo vaikus su šiuo įstabiu paukščiu galite įamžinti už keturis eurus. Tačiau... argi kaina gali jus sulaikyti nuo tokios pagundos?