Ji vyko jos aplankyti ir pailsėti, tačiau tai, ką išvydo pranoko visus lūkesčius: pamatytos įspūdingos ir ypač prabangios vietos, kuriose atostogauja ir nesunkiai galima sutikti Rihanną, Victorią ir Davidą Beckhamus, Pamelą Anderson, Meryl Streep.

„Dolce vita – va taip būtų galima apibūdint kelionę ir jausmą, kai lankaisi ten. Žinote, ten būtant susisuka galva nuo visos prabangos, gamtos ir galimybių", – perpasaulį.lt sakė mergina.

Viduržemio jūros skalaujama ir viena Italijos regionui priskiriamų salų – Sardinija traukia daugelio turistų akį visame pasaulyje garsiausia salos dalimi – Smaragdine pakrante (Costa Smeralda it.). Arzakenos regionui (Arzachena) priklausanti 55 km Smaragdinė pakrantė stebina neįtikėtinai skaidria žaliai melsva jūra iš kur ir kilo pačios šiaurinės salos pakrantės pavadinimas.

Prestižinis „Lonely Planet“ kelionių žurnalas Smaragdinei pakrantei priklausantį Cale Goloritze paplūdimį vertina ketvirta pozicija iš visų geriausių paplūdimių Europoje, todėl Sardinija yra vertinama kaip viena brangiausių ir prabangiausių salų atostogoms Europoje. 

Planuojant kelionę po smaragdinę pakrantę vertėtų gerai apgalvoti kelionės laiką bei iš anksto rezervuotis viešbutį, kadangi liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kuomet suplūsta lankytojai ne tik iš viso pasaulio, bet ir iš Italijos, gali tekti tenkintis standartiniu viešbučio numeriu be vaizdo į jūrą už nestandartinę kainą. Norintiems išvengti didžiulio šurmulio bei mėgautis ramesnėmis atostogomis patartina jas planuoti iki ,,karštojo“ sezono pradžios: gegužės – birželio mėnesiais, kuomet vidutinė temperatūra siekia +22 - +24⁰C laipsnius ir net iki +30⁰C ir daugiau nuo birželio vidurio. Šiais mėnesiais jau galima drąsiai mėgautis šilta smaragdine jūra bei skaisčia saule.

Balto smėlio paplūdimiai traukia lankytojus pasimėgauti karšta saule bei jūra, tačiau verta paminėti, kad atostogos šiaurinėjė Sardinijos pakrantėje gali pareikalauti skirti joms nemažą biudžetą. Norint apsistoti Smaragdinėje pakrantėje už parą viešbutyje gali tekti pakloti nuo kelių šimtų eurų, nes dauguma pakrantei priklausančių viešbučių vertinami keturiomis, penkiomis ar net penkiomis su pliusu žvaigždutėmis. Tačiau apsistojus lankomiausioje Porto Cervo apylinkėje brangesniame viešbutyje, tokiame kaip „Grand Hotel Poltu Quatu“ nenustebkite išvydę pasaulinio lygio kino, muzikos ar sporto įžymybių, tokių kaip Rihanna, Victoria ir David Beckham‘ai, Pamela Anderson, Meryl Streep, Andy Garcia ir kt. .

2011 m. Costa Smeraldoje esantys Pitrizza, Romazzino ir Cala Di Volpe viešbučiai buvo išrinkti antru, ketvirtu ir šeštu iš visų prabangiausių ir brangiausių viešbučių visame pasaulyje. 1977 m. Pitrizza viešbutyje buvo filmuojamas ir James'o Bond'o filmas „Šnipas, kuris mane mylėjo“ (,,The Spy Who Loved me“ ang.). 

Lankytinos vietos

Viena lankomiausių smaragdinės pakrantės vietovių - Elnio uostas (Porto Cervo it.). Tai nedidelis miestelis, įsikūręs Olbijos provincijoje, kurį kasmet aplanko begalės turistų iš viso pasaulio. Porto Cervo yra uostas, įsikūręs pietinėje ir rytinėje pakrantėje, kuris garsėja savo prieplauka. Kasmet į jį atplaukia įspūdingo grožio jachtos ne tik iš Viduržemio jūros, bet ir iš tolimesnių – Kaimanų salų. Šiame uoste yra įskūręs ir Costa Smeralda jachtų klubas, kuriame yra remontuojamos didžiulės prabangios jachtos. Uostas turistus traukia ne tik prabangiomis jachtomis bei prieplauka, tačiau ir įspūdingomis garsiausių dizainerių, tokių kaip Versace, Dolce & Gabbana, Moschino ir kitų mados namų parduotuvėmis. Anot nekilnojamojo turto kompanijos Engel & Völkers, Porto Cervo yra vienas brangiausių miestų visoje Europoje – namų kainos čia gali siekti iki 300.000 eurų už kvadratinį metrą.
Vilma Matuzevičiūtė

Vos už kelių kilometrų nuo Porto Cervo, verta aplankyti ir „Grand Hotel Poltu Quatu“ viešbutį ir pavakarieniauti viename iš trijų šiam viešbučiui priklausančių restoranų bei paragauti tradicinio sardų „culurgiònes“ – bulvėmis įdarytų virtinukų su pomidorų bei šafrano padažu, pagardintu itališku „parmigiano“ sūriu. Iš viešbučio atsiveria panoraminiai vaizdai į Madalenos salas, o pusryčiauti ragaujant kvapnios itališkos kavos su kruasanu („cornetto“ it.) kviečia baras, įsikūręs viešbučiui priklausančioje Lokio prieplaukoje ( „Marina dell'orso“ it. ).

„Poltu Quatu“ išvertus iš sardų kalbos reiškia „paslėptas uostas“ (porto nascosto it.), kuris puikiai apibūdina šią nuostabią vietovę – uostas yra tarsi paskendęs uolose, iš visų pusių jį supa nuostabaus grožio uolos bei augalija.

Viešbutis taip pat siūlo apsipirkti vietinėse drabužių bei aksesuarų parduotuvėse, įsigyti Sardinijoje augintų vynuogių vyno, pasigražinti grožio salone ar SPA, taip pat mėgautis saule prie baseino ar rytą pradėti sporto salėje. Pramogų čia tikrai pakaks – nuo teniso kortų iki nardymo, jodinėjimo, dviračių sporto ar pasivažinėjimo prabangiais automobiliais. Viešbutis siūlo mėgautis saule ir jam priklausančiame Grande Pevero paplūdimyje į kurį galima nuvykti automobiliu arba viešbučio siūlomu transportu. Golfo megėjus iš viso pasaulio kviečia Pevero golfo klubas. Yra galimybė išsinuomoti jachtą (www.justbusiness.it) bei išplaukti į netolimas Maddalena, Caprera, Spargi, Budelli, Cala Santa Maria ar Razzoli salas, kurios nustebins savo grožiu bei žydra jūra, prilygstančią nebent Karibų jūrai.

Vos keli kilometrai nuo Poltu Quatu verta aplankyti Baja Sardinia – nedidelį miestelį, įsikūrusį įlankos pakrantėje. Žydra jūra bei balto smėlio paplūdimys, kurį supa uolynai yra itin populiarus poilsiautojų. Akį traukia nuostabūs vaizdai, o norintiems susipažinti su Costa Smeralda supančiais salynais yra siūlomos kelionės laivu visai dienai. Asmeniui tokia kelionė laivu gali atsieiti nuo 40 eurų. Išplaukiama ryte, pietaujama laive, o sugrįžtama vakare. Tai bene vienas gražiausių pasiplaulkiojimų aplink salyną aplankant įspūdingus Budelli, Spiaggia Rosa, Cale Goloritze, Cala di Volpe paplūdimius. Kerintys gamtos vaizdai privers aiktellėti net ir daug mačiusius poilsiautojus.

Vakare Baja Sardinija kviečia poilsiautojus užsukti į drabužių, aksesuarų, papuošalų ir suvenyrų parduotuves, paragauti gaivių gėrimų ar itališkų ledų baruose bei pavakarieniauti vietiniuose restoranuose.

Kainos, kaip ir pats kurortas nėra žemos, taigi vakarienė asmeniui gali atsieiti nuo 20 eurų. Rekomenduotina apsilankyti „Skipper“ restorane bei paragauti tikros sardinietiškos, krosnyje keptos picos. Puikius kokteilius gamina „Barracuda“ baro barmenai. Dauguma restoranų bei barų groja gyva muzika, tad atmosfera vakare tiesiog fantastiška. 

Vyno regautojams bei megėjams verta aplankyti Cannigione priemestyje, keliolika kilometrų nuo Baja Sardinia esantį „Vigne Surrau“ vynuogyną, kuris nustebins moderniausia technika geriausios ir aukščiausios rūšies vynui gaminti be siūlomu vyno asortimentu. Degustacijoms ar aperityvui kviečiami svečiai vaišinami Surrau vynuogyne išaugintų vynuogių raudonu, baltu ar putojančiu vynu, itališkais sūriais, tradicine sardų ,,pane carasau“ duona bei alyvuogėmis. Besimėgaujant vynu išgirsite vyno gaminimo tradicijas bei ypatumus, o šilti ir malonūs vyninės darbuotojai aprodys vyno rūsius ir supažindins su jų laikymo, brandinimo technologijomis. Šiuos vyno namus pamėgs ne tik profesionalus vyno skonio ekspertas, bet ir įprastas vyno megėjas. 

Naktinis gyvenimas

Bene vienas prabangiausių bei žinomiausių naktinių klubų pasaulyje „The VIP Room“ kviečia apislankyti šalia „Grand Hotel Poltu Quatu“ įsikūrusioje pramogų salėje. Tai įstabaus grožio bei prabangos naktinis klubas, kuriame dažnai vyksta įvairūs aukšto lygio muzikiniai pasirodymai bei mados kolekcijų pristatymai. Šiame naktiniame klube, dažnai svečiuojasi „Fashion TV“ mados televizija, lankosi daug žinomų pasaulinio lygio muzikos, kino ir mados žvaigždžių.

Costa Smeralda pakrantėje įsikūręs „Phi Beach“ atviras paplūdimio naktinis klubas tikrai paliks įspūdį naktinio gyvenimo megėjams. Šiame atvirame paplūdimyje mėgaujamasi puikiais diskžokėjų pasirodymais ir dar niekur negirdėta muzika. Ekranizacijos ant uolų bei prabangūs apšvietimai ir vakaro programa leis pamiršti viską bei šokti iki paryčių. Nuostabus jūros kvapas primins jog muzika mėgaujatės nuostabios jūros pakrantėje, kur iš toli bus matyti įspūdingi privačių jachtų apšvietmai.

Šalia Baja Sardinia miestelio įsikūręs „Ritual“ naktinis klubas unikalus savo įrengimu. Jus nustebins uoloje įkurta šokių aikštelė, kurioje naudojami įvairūs apšvietimai išties leis pasijusti ypatingai. Jauki bei šilta atmosfera jus tikrai nustebins. „ Ritual“ kasmet organizuoja įvairių diskžokėjų pasirodymus pritraukdamas labai daug lankytojų, tarp kurių dažnai pasitaiko ir įvairių pramogų pasaulio atstovų.

Sardinija didžiuojasi turėdama nuostabaus grožio smaragdinę pakrantę, o kartą apsilankę poilsiautojai vis nori sugrįžti. Taigi nors tai ir nėra pigus atostogų pasirinkimas tačiau Sardinija, kuri yra mėgstama tiek italų, tiek užsieniečių neabejotinai leis puikiai pailsėti bei paliks neišdildomus įspūdžius.
Jachtų, prabangių automobilių, sraigtasparnio nuoma Costa Smeraldoje siūlo www.justbusiness.it kopmanija, įsikūrusi ,,Grand Hotel Poltu Quatu“ viešbutyje.

Dalintis
Nuomonės