Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Tačiau visada atsiranda tokių, kurie ne tik susimąsto, bet ir tvirtai apsisprendžia elgtis taip pat. Taip ir atsiranda privatūs muziejai. Užsispyrimas ir nepailstantis ieškojimas skatina kurtis muziejus, kuriuose galime pamatyti vieno žmogaus, įmonės, ar produkto istoriją ir plėtrą. Kviečiame pasižvalgyti po įdomiausius privačius muziejus Lietuvoje.

Krepšinio muziejus Joniškyje

2009 metais, Leonas Karaliūnas nusprendė, kad mūsų šaliai trūksta vienos vietos, kurioje būtų galime tinkamai pagerbti antrąją šalies religiją laikomą sportą – krepšinį. Taip duris atvėrė vienintelis Lietuvoje krepšinio muziejus, savo lubas dabinantis krepšinio kamuoliais. L.Karaliūno surinkta kolekcijoje apstu krepšinio susikūrimo pasaulyje ir išpopuliarėjimo Lietuvoje istoriją pasakojančių reliktų: nuotraukų, straipsnių.
Joniškio krepšinio muziejus

Šioje ekspozicijoje yra saugojami tokių sportininkų kaip Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Roberto Javtoko parašais padailinti jų pačių marškinėliai. Specialiai įrengtame specialiame kambaryje Čempionams, skirtam pagerbti dar 1937 metų Lietuvos krepšininkus, iki šiol vyksta pamokėlės jauniesiems, teminiai renginiai apskrities ir šalies moksleiviams.

Armonikų muziejus Kernavėje

2002 metais, armonikų aistruolis Jonas Pivoras Kernavėje įkūrė muziejų, kuris traukia ne tik istorijos, bet ir muzikos gerbėjus. Daugiau, nei 150 skirtingų eksponatų savo kolekcijoje saugantis Kernavės gyventojas, lankytojams pasakoja ne tik instrumento istoriją, bei evoliuciją, bet ir kiekvieno muzikanto gyvenimo istoriją ir pomėgius, taip siekdamas įprasminti jų kūrybą ir darbą.

Ekspozicijoje taip pat saugoma daug nuotraukų, straipsnių. Tad kitą kartą planuojant kelionę į Kernavę siūlome neprasukti pro armonikų muziejų Kernavėje.

Senovinių eglutės žaisliukų muziejus Miežiškiuose

Dar nė metų neskaičiuojantis muziejus Panevėžio apskrityje, gali pasigirti vienetine ir niekur kitur šalyje nepasiekiama kolekcija – senoviniais eglutės žaisliukais. Jo įkūrėja Panevėžio rajono Miežiškių bibliotekos vadovė Violeta Karklytė, savo pomėgį kolekcionuoti kelias dešimtis gyvavimo metų skaičiuojančius kalėdinius žaisliukus pavertė muziejumi.

Pernai per Kalėdas, su paties Kalėdų senelio pagalba atidarytas muziejus gali pasigirti net keliomis eglutėmis, kurios papuoštos daugiau, nei 70 metų skaičiuojančiais žaisliukais, kurių įkūrėja suskaičiuoja net pusantro tūkstančio. Tai muziejus, kuriame Kalėdos niekada nesibaigia.

Šunų muziejus Palangoje

2009 metais sutuoktinių Vidos ir Vytauto Kusų įrengtas šunų muziejus tebuvo kelis dešimtmečius rinktos kolekcijos parodymas norimiems lankytojams.

Maždaug du tūkstančiai šuniškų eksponatų lentynose ir stenduose talpinantis muziejus, lankytojams gali parodyti vienintelę tokią kolekciją Baltijos šalyse. Namų apyvokos daiktais, žaislais ir molinėmis skulptūrėlėmis nepasotinami muziejaus įkūrėjai ir savininkai, nebijo pasakyti, kad jų kolekcija namus Palangoje surado atkeliavę net iš 22 skirtingų pasaulio šalių.

Atominis bunkeris Kaune

2014 metais Kaune įkurtas muziejus pavadinimu „Atominis bunkeris“ yra tiesioginė nuoroda į tai, ką jame pamatysite. 6 metrų gylyje esančiame muziejuje pamatysite išskirtinius technikos eksponatus, menančius Pirmąjį ir antrąjį pasaulinis karus, didžiausią dujokaukių ir uždaro ciklo kvėpavimo prietaisų kolekciją Baltijos šalyse.

Neatsitiktinai muziejus buvo atidarytas vasario 6 dieną, būtent ją gimė dujokaukės su angliniu filtru išradėjas Nikolajus Zelinskis. Būtina priminti, kad šis muziejus veikia ne komerciniu, o lankytoju paramos principu, tad norint aplankyti šį unikalų muziejų, reikia susitarti iš anksto.

Brangakmenių muziejus Kaune

Brangakmenių, arba gemologijos muziejus buvo įkurtas 1996 metais. Tame pačiame pastate įsikūrusios įmonės „su Safyrai“ direktorius dr. Arūnas Kleišmantas įkūrė ir brangakmenių muziejų.

Jame eksponuojami įvairūs brangieji ir juvelyriniai akmenys, bet retieji mineralai, jų rūšys ir atmainos. Šio muziejaus įkūrėjas A. Kleišmantas, studijuodamas gemologiją užsienyje, kruopščiai rinko ir grupavo eksponatus. Šiame brangiųjų ir retųjų mineralų muziejuje kiekvienam prieinama informacija apie brangakmenių įvairovę, jame galima pajusti mineralų paslaptingumą ir neapsakomą jų grožį.