Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Tarp miestų, kuriuos reiktų aplankyti kiekvienam tikram alaus mėgėjui, galima įtraukti ir Lietuvos sostinę Vilnių. Tačiau čia nebus, nes orientuosimės į užsienio šalis. Toliau – septyni Europos miestai, kuriuos privalo aplankyti kiekvienas alaus mėgėjas.

Briuselis, Belgija

Briuselis – didžiulės Belgijos alaus industrijos centras, kur alkoholio kiekiai dideli, o ir jų rūšių čia daugiau nei gali įsivaizduoti. Sunku patikėti, bet nuo pat viduramžių Belgijos aludariai vis tobulino savo alaus gamybos meną.

Per visus tuos metus buvo sukurta begalė įvairių alaus rūšių: Dubbel, Tripel, Lambic, Kriek, Trappist ir daugelis kitų. Įdomu tai, kad XIX a. didžioji dalis vandens Briuselyje buvo užteršta, tad alus, kurį gaminant žūdavo bakterijos, buvo maloniai priimtas kaip pakaitalas.

Belgijoje gausu vietų, kurios garsėja savo alumi, tačiau tiems, kurie nenori keliauti po visą šalį, geriausia būtų apsistoti Briuselyje. Čia gausu barų, aludžių ir kavinių, kuriose ne tik galima paragauti tikro Belgiško alaus, bet ir skaniai pavalgyti. Juk ši šalis žinoma ir dėl savo skanaus maisto.

Dublinas, Airija

Alaus gamyba Airijoje turi senas, įsišaknijusias tradicijas. Mūsų dienomis Airijoje yra pagaminama apie 8,5 milijonai hektolitrų alaus. Maždaug pusė viso Airijoje suvartojamo alkoholio yra alus.

Airijos sostinė ir didžiausias miestas Dublinas, garsėja savo alumi ir apskritai, alaus gėrimo kultūra. Rašytojas ir novelistas James‘as Joyce‘as vienoje savo knygoje rašė, kad vienas didžiausių galvosūkių, žmogui atvykus į Dubliną, būtų pereiti jį visą ir neišvysti nei vieno baro, vadinamojo pub‘o.
Temple Bar rajonas, Dublinas

Dubline yra tiek aludžių, barų ir kavinių, kuriuose galima paragauti tikro airiško alaus, kad nors vieną rasite pasukę už kiekvieno kampo. Skaičiuojama, kad Dubline yra daugiau nei 600 barų ir aludžių.

Dubline ir nerasite tokios alaus įvairovės, kaip tarkime, Briuselyje, tačiau čia galite paragauti tikrojo Airijos pasididžiavimo ir bene žinomiausio alaus pasaulyje Guinness‘o.

Kitose šalyse pardavinėjamo Guinness‘o skonis skiriasi nuo to, kurio galite paragauti Dublino baruose. Tad jei esate tikras alaus mėgėjas ir norite sužinoti, koks yra tikrasis Guinness‘o skonis, nuvykite į bet kurį Dublino barą.

Edinburgas, Škotija

Žinoma, daug kas pasakys, kad tikrasis Škotijos karalius yra tikras, geras škotiškas viskis. Ir tai yra tiesa. Tačiau beveik toks pat svarbus ir gerbiamas yra ir škotiškas alus.

Daugumoje Edinburgo barų ir aludžių jūs greičiau pamatysite žmones besimėgaujančius pinta alaus, o ne viskiu. Būtent alaus Edinburge ir yra suvartojama gerokai daugiau.

Alus Škotijoje gaminamas gerokai seniau nei viskis. Šiuo metu Edinburge yra dešimt alaus gamybos įmonių, įskaitant ir vieną žinomiausių pasaulyje – Heineken UK. Šis miestas taip pat garsus čia vykstančiu Škotijos Real Ale festivaliu ir šimtais barų ir aludžių.

Amsterdamas, Nyderlandai

Nors Amsterdamas gali būti siejamas ir su kitomis rekreacinėmis veiklomis, alus yra didelė jų kultūros ir gyvenimo būdo dalis. Kelios, Amsterdame gaminamos alaus rūšys, yra atpažįstamos visame pasaulyje, tokios kaip Amstel ar Heineken.

Kitas olandų gaminamas alus Grolsch, taip pat yra vietinių mėgstamiausias pasirinkimas. Tiesa, Nyderlandų alaus mėgėjai taip pat mielai išlenkia ir bokalą belgiško ar net amerikietiško alaus.

Vasaros metu terasos ir kanalais plaukiojančios valtys yra pilnos žmonių, kurie mėgaujasi šiltu oru ir skanauja tikrą olandišką alų. Šaltesniu metu laiku alaus mėgėjai renkasi į barus, kuriuose vyksta alaus degustacijos ir kartais net alaus istorijos paskaitos.

Praha, Čekija

Alaus kultūra Čekijoje skaičiuoja jau kone tūkstantį metų ir net šiomis dienomis suvartojamo alaus kiekis vienam gyventojui Čekijoje yra didesnis nei bet kurioje kitoje Europos šalyje. Per metus vienas žmogus išgeria apie 42 litrus alaus ir tai yra beveik 20 procentų daugiau, nei antroje vietoje esančios Vokietijos gyventojai. Pilsneris, viena daugiausiai suvartojamų alaus rūšių pasaulyje, buvo sukurta Pilzene, mažame miestelyje netoli Prahos.

Prahoje yra įsikūręs vienas seniausių pasaulio barų „U Fleku“, kuris pradėjo prekiauti alumi 1499-aisiais metais. Prahos baruose ir nerasite didelio alaus rūšių pasirinkimo, tačiau čia visada galima paskanauti tikrojo Pilsner Urquell ar Budweiser.
Praha, Čekija

Alaus kainos čia sąlyginai nedidelės, tad alaus mėgėjams tikrai neteks ištuštinti kišenių, kad paragautų tikro Čekiško alaus. Be to, gegužės mėnesį čia vyksta kasmetinis alaus festivalis, kuris trunka net 17 dienų!

Miunchenas, Vokietija

Alaus mėgėjams Miuncheno pristatinėti turbūt net nereikia. Tai vieno didžiausių alaus festivalių Oktoberfest gimtinė. Šis alaus festivalis kasmet pritraukia apie šešis milijonus žmonių iš įvairių pasaulio šalių. Per dvi Oktoberfest‘o savaites yra išpilstoma maždaug septyni milijonai litrų alaus!

Miunchene yra šešios didžiosios alaus gamyklos - Löwenbräu, Hofbräuhaus, Augusinterbräu, Hacker-Pschorr, Spaten ir Paulander. 30 procentų visų šių gamyklų pagaminamo alaus sunaudojama Oktoberfest‘e.

Kurį laiką prieš ir po Oktoberfest festivalio, visas dėmesys sukasi apie jį. Tačiau likusius taip pat yra ne viena proga, kai minios žmonių patraukia į barus, kur stebėdami sporto čempionatus, koncertus ar kitus įvykius, gurkšnoja alų. Miunchene alus svarbus visus metus, ne tik per Oktoberfest‘ą. Šiltuoju metu laiku visame Miunchene veikia vadinamieji alaus sodai, kuriuose alus dažniausiai pilstomas į litrinius bokalus ar ąsotėlius ir lankytojų kompanijos ramiai sėdi ir poilsiauja.

Viena, Austrija

Paprašius kieno nors pasakyti nors vieną austriško alaus rūšį, teisingo atsakymo turbūt neišgirstumėm. Tiesa, tai nereiškia, kad Austrijoje nėra alaus. Priešingai. Jo čia gausu. Austrija yra viena šalių, galinčių pasigirti ypatingo skonio alumi. Tačiau kodėl taip sunku atsiminti nors vieną austriško alaus rūšį?

Viskas paprasta. Vienoje yra ne viena alaus gamykla, tačiau jose gaminamas alus nėra išvežamas į kitas šalis. Tai reiškia, kad Vienoje pagaminto alaus galima paragauti tik dviem būdais – nuvykti į Austrijos sostinę ir jų pasididžiavimu vadinamo alaus paragauti ten, arba tikėtis, kad jūsų draugai ar artimieji kada nors parveš jo po savo viešnagės Austrijoje.

Parengė: Modesta Gaučaitė