Taip pat skaitykite: Prahos gidas

Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

1. Karolio tiltas

Apniukusį rytą ar triukšmingą pusiaudienį būtinai pasivaikščiokite Karolio tiltu – tai būtina padaryti apsilankius Prahoje. Šis tiltas buvo pastatytas 1357 metais, ir beveik 500 metų jis didvyriškai išlaikė nesibaigiančius įvairiausio transporto srautus (legenda byloja, kad tilto tvirtybės priežastis – į statybinį mišinį įmaišyti kiaušiniai), kol po Antrojo pasaulinio karo buvo paverstas pėsčiųjų tiltu.

2. Prahos pilis

Prahos pilies sienos mena tūkstantmečių istoriją – tai tarsi atskiras bažnyčių, pilių, galerijų ir rūmų miestelis.

Prahos pilis – kultūrinis ir istorinis Čekijos centras. Ji saugo neįkainojamas brangenybes – šv. Vito katedroje saugomos šventos relikvijos, Bohemijos karūnos brangenybės. Be to, būtent čia vyko svarbiausi istoriniai įvykiai – nuo šventojo Vaclovo žmogžudystės iki antrosios Prahos defenestracijos.

3. Praha – muzikos karalienė

Miestas, padovanojęs pasauliui Smetaną, Dvoržaką, Janačeką, miestas, kuriame koncertavo Mocartas, savo muzikine reikšme gali lygintis su Viena. Visame pasaulyje garsūs du Prahos muzikos festivaliai - „Prahos pavasaris” ir „Rudens stygos”, tačiau miestas garsus ne tik klasika.

Nuo 40-ųjų Praha laikoma Europos džiazo centru, šiandien čia galima pasiklausyti įvairiausių žanrų muzikos – nuo hrd-roko iki elektroninės. Prahos centre koncertų ir parodų salėje Jano Palaho aikštėje groja Čekijos filharmonijos orkestras.

4. Senamiesčio aikštė

Nepaisant turistų minios, perpildytų kavinių ir įvairiausių prekeivių gausybės, šioje aikštėje yra į ką paganyti akis.

Daugybė gidų, iškėlusių vėliavėles ar skėčius, skverbiasi per minią susirinkusių pažiūrėti į įspūdingą Prahos laikrodžio ceremoniją, aktorinio meno studentai varlių kostiumais dalina kvietimus į naują pastatymą, vidutinio amžiaus porelės patogia avalyne ir panašiomis striukėmis raukosi žiūrėdamos į dažytais plaukais, odiniais rūbais apsirengusių pankų grupeles, aiškiai nuobodžiaujantis vaikinas laiko instrumentų muziejaus reklamą. Tiesa, kad čia galima išvysti įvairiausių žmonių gyvenimo įvykių.

5. Švento Vito katedra

Švento Vito katedrą, išaugusią X a. romėnų rotondos vietoje, pastatė kunigaikštis Vaclovas, norėdamas įtvirtinti krikščionybę. Tai čekų katalikų bažnyčios širdis, jos varpinė – vienas iš miesto simbolių.


Šio gotikos stebuklo statyba buvo pradėta dar 1344 metais, o baigta tik 1929. Būtent čia laikomos šventojo Vaclovo relikvijos ir brangenybės, neįkainojamos viduramžiškos auksinių vartų mozaikos.

6. Senoji Praha

Pagrindinė Prahos įžymybė – jos architektūriniai ansambliai. Senamiestis ir centrinė miesto dalis atspindi beveik 900 metų senumo architektūros raidos istoriją – nuo griežto romėniško stiliaus, didingos gotikos, puošnaus renesanso iki įspūdingo baroko.

Nereikėtų pamiršti ir XIX amžiaus pastatų, kurių dar nepalietė laikas, jie pastatyti tais pačiais senoviniais stiliais ir paslėpti skersgatvių, praėjimų ir akligatvių labirinte. Esama ir Art-Nouveau, XX amžiaus architektūros statinių, įspūdingi čekiško kubizmo pavyzdžiai.

7. Vaclovo aikštė

Šioje pačioje didžiausioje Prahos aikštėje, prie kurios stovi šventojo Vaclovo statula, vyko svarbiausi šiuolaikinės Čekijos istorijos įvykiai – nuo Dunojaus operacijos (Varšuvos sutarties karių įvedimas) 1968 metais iki 1989 metų revoliucijos.
Praha, Čekija

Šiandien tai gyvas miesto prekybinis centras, kur šalia McDonalds ir Marks & Spencer iškilę modernūs pastatai, įstiklintuose Art-deko stiliaus pasažuose įsikūrusios prašmatnios kavinukės ir uždari sodai.

8. Žydų muziejus

Šis senamiesčio kampelis, menantis kažkada klestėjusį garsų Josefov žydų kvartalą, buvo ir Prahos žydų getas. Muziejuje – senųjų sinagogų pamatai, iškilmių rūmai, buvę šarvojimo namai ir senosios žydų kapinės, persisunkusios liūdesiu.

Žydų muziejus, Praha (Čekija)

Visi šie objektai papasakos Prahos žydų bendruomenės istoriją, tokią tragišką ir jaudinančią – pradedant Golemą sukūrusio rabino Low, gyvenusio XVI amžiuje, istorija ir baigiant nacistinių persekiojimų baisybėmis.

9. Parodų rūmai

Šie parodų rūmai buvo pastatyti 1928 metais, kai Prahoje vyko tarptautinės prekybos parodos renginiai. 1996 metais į rūmus buvo perkelta Prahos Nacionalinės galerijos XX – XXI amžių meno kolekcija.

Šiandien šis didžiulis pastatas, panašus į vandenyno lainerį, gali teisėtai vadintis viena iš didžiausių ir geriausių Prahos galerijų, kurioje eksponuojami Van Gogo, Pikaso Klimto ir kitų žymių dailininkų darbai. Gausu čekų ekspresionistų, kubistų, siurrealistų darbų.

10. Nacionalinis teatras

„Tautos istorijos ir meno monumentu“ įvardijamas Čekijos nacionalinis teatras Prahoje - čekų operos alma mater. Čia vykstantys aukščiausio lygio dramos, baleto ir operos pastatymai dovanoje teatrui bene turtingiausią repertuarą visame regione. Apsilankyti čia bent kartą - tiesiog būtina, net jeigu nežadate pasigirti unikalia kultūrine patirtimi, parsivežta iš Čekijos sostinės.