Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Ši sala taip pat žinoma kaip „Moterų sala“, nes čia gyveno moterys, kurių vyrai žvejai didžiąją laiko dalį praleisdavo jūroje. Ušant sala – labiausiai į vakarus nutolęs Europos taškas ir viena iš labiausiai nepastebėtų vietų. Bet tai nereiškia, kad jos nepasiekė civilizacija – čia nutiesti puikiausi dviračių takai, veikia amatininkų krautuvėlės ir blyninės, kuriose galite paragauti firminių Bretanės patiekalų.

Pro nedidelių viešbučių langus kiekvieną pavasarį girdimi Sibiro paukščių, kurie čia suskrenda sukti lizdų, klegesiai. O net penki salos švyturiai kas vakarą nušviečia kelią praplaukiantiems laivams.
Ušant sala, Prancūzija

Favinjana, Italija

Drugelio formos sala, už kelių kilometrų į vakarus nuo Sicilijos, žinoma tik italams. Nuo kelto denio uolėti Favinjanos krantai panašūs į gelsvai žalsvą dykvietę.

Vieninteliame salos miestelyje žmonės gyvena baltai dažytuose kubo formos namukuose ir net šiais laikais užsiima mėlynapeliakių tunų gaudymu. Kadaise šioje saloje veikė tunų apdorojimo fabrikas, kurį turistai gali aplankyti, kaip ir netoliese stūksančią XII a. pilį. Bet jei norite pasijusti beveik kaip negyvenamoje saloje – siūlome paiškylauti atokiame aštrių, stačių uolų užutekyje.

Alonisas, Graikija

22 km ilgio Graikijos Šiaurės Sporado salyno sala Alonisas – vienas iš dviejų šalies akvaparkų, kuriame veisiasi nykstanti Viduržemio jūros ruonių vienuolių rūšis.

Ši sala – lyg spalvinga paletė: ryškiai raudonų gėlių laukai, blankiai geltoni skardžiai ir žaliuojančios alyvų giraitės. Aloniso saloje taip pat išvysite senovinių kaimų su nuzulintų akmenukų paplūdimiais bei galėsite pasivaikštinėti pėsčiųjų takais. Nepraeikite pro bent vieną iš 25 šios salos bažnyčių. Kai kurios buvo pastatytos net XVI a. ir tikrai yra vertos dėmesio.
Aloniso sala, Graikija

Bozkada, Turkija

Bozkada – viena iš dviejų Turkijos salų Egėjo jūroje. Istoriją menantys osmano-graikiški balinti namukai, išsimėtę aplink visą uostą, – tikras neišreklamuotas atradimas. Šiandien šios salos 2 000 m. senumo vyno gamybos tradicijos išgyvena renesansą.

Vietinėse vyno gamyklėlėse gaminamos visoje šalyje labai vertinamos vyno rūšys. Bizantiškos tvirtovės šešėlyje galite apsistoti kaimo tipo svečių namuose bei paragauti vietinių patiekalų – raudonosios kefalės ir rūkyto aštuonkojo, o vietiniame turguje galite nusipirkti naminės aguonų uogienės.
Bozkados sala, Turkija

Izabelės sala, Galapagai, Ekvadoras

Tūkstančiai turistų, kasmet atskrendančių į Santa Kruzą (gausiausiai apgyvendintą Galapagų salą), nežino, kad uolėtoji Izabelės sala (žinoma dėl penkių čia esančių vulkaninių kalderų) – geriausia vieta pamatyti gigantiškus vėžlius ir jūrines iguanas.

Visas Izabelės salos plotas – didesnis nei visų kitų Galapagų archipelago salų kartu sudėjus, o jos sunkiai pereinami vulkanai leido netrukdomai evoliucionuoti daugiau nei 2 546 gyvūnų rūšims (pavyzdžiui, net penkioms vietinių vėžlių rūšims). Nusisamdę vietinį gidą, galite patyrinėti salos fauną ir florą, o taip pat – apžiūrėti veikiantį Siera Nevados ugnikalnį.

Anegada, Britų Mergelių salos

Anegada – vienintelė koralų sala vulkaniniame Britų Mergelių salyne. Ji taip pat yra viena iš didžiausių šio archipelago salų (38 km2), tačiau viena iš rečiausiai apgyvendintų.

Sala dar žinoma dėl smėlėtų paplūdimių, didelės flamingų populiacijos, retų jūrinių vėžlių rūšių bei čia gyvenančių endeminių Anegados iguanų. Šalia Anegados krantų, netoli povandeninio pasagos formos rifo, nardytojų laukia tikras lobis – XIX a. pabaigoje čia nuskendusio krovininio laivo Parramatta liekanos.

Kulebra, Puerto Rikas

Kulebra – 32 km į rytus nuo Puerto Riko nutolusi sala – tikras ramybės uostas, palyginus su kaimyninėmis salomis. Kalvota sala, kurioje įkurta gausybė laukinės gamtos rezervatų, niekada neįsileido per daug civilizacijos. Nors Kulebroje yra nedidelis oro uostas, jame gali nusileisti tik maži privataus tipo lėktuvai.

Iš visų pakrančių Karibuose patyrusių keliautojų nuomone, pats tobuliausias – smėlėtas pusmėnulio formos Kulebros „Flamenko paplūdimys“. Saloje yra tik vienas miestas, bet visas pajūris jo centre nusėtas lauko kavinėmis, o nuomojami kotedžai – visi be išimties – turi nuostabias verandas su vaizdu į jūrą.
Kulebra, Puerto Rikas

Ogasavara salos, Japonija

Ogasavara salos yra maždaug už 1 000 km nuo Tokijo krantų. Salos pasiekiamos tik kartą per savaitę plaukiančiu keltu iš Takešibos (kelionė trunka visą naktį). 30 Ogasavaros beveik negyvenamų salų – tikra nardytojų Meka. Skaidrūs vandenys aplink šias salas pilni II pasaulinio karo metu čia nuskendusių laivų. Pagrindinėje Čičidžimos saloje įsikūrusiame „Ogasavaros jūrų muziejuje“ galima iš arti pamatyti jūrinius vėžlius, o liepos – spalio mėnesiais ir jų ką tik išsiritusius mažylius.
Agasavara sala, Japonija

Kokosų sala, Mauricijus

Jeigu atsidurtumėte tolimuosiuose Indijos vandenyno pakrantėse, aplenkite tokius populiarius turistinius centrus kaip Grand Bė, Port Luisas ir patraukite į Kokosų salą – 12 akrų žemės plotelį, kuriame auga asiūklinės kazuarinos ir palmės. Apleistuose salos paplūdimiuose galėsite pasijusti kaip išsigelbėjęs sudužusio laivo keleivis, bet, jei užsinorėsite kažko civilizuoto, galite apsistoti 100 m. senumo mauriško stiliaus vilose, o laisvalaikiu – paplaukioti aplink salas su greitaeigio katerio įgula.
Kokosų sala, Mauricijus

Brolių salos (Rytinė), Kalifornija

Šioje vieno akro salelėje apsistoti galima tik svečių namuose, įsikūrusiuose Viktorijos laikų švyturyje. Kažkada jis neleisdavo pasiklysti laivams, plaukiantiems iš San Pablo sąsiaurio į San Francisko sandėliavimo uostus. Dabar jis priklauso svetingiems šeimininkams, kurie svečius pasitinka su „Domaine Chandon“ šampano taure, o prieš išleisdami į žygį po salos kalno Tamalpais parką – pavaišina gausiais amerikietiškais pusryčiais su šviežiai skrudintų pupelių kava.