Turizmo agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė, remdamasi kelionių pardavimo statistika, konstatuoja: keliaujančiųjų srautai auga, o žmonės vis drąsiau renkasi dar nelankytus kraštus, ieško naujų potyrių.

Pasirinkimus lemia gyvenimo tempas

Pasak kelionių ekspertės, jau kelis metus iš eilės stebima tendencija, kad turistai vis dažniau derina poilsines ir pažintines keliones. „Retas turi prabangą atostogauti daugiau kaip 2 savaites, tad kelionės metu siekiama ne tik atgauti jėgas, bet ir pažinti kraštą, jo kultūrą, įvairias istorines vietas – tai padaryti itin patogu išsinuomavus automobilį ir tinkamai suplanavus maršrutą“, – aiškina Žydrė Gavelienė.

Spartėjantis gyvenimo tempas lemia tai, kad ir vasarą populiarūs vadinamieji „city-break“: 3-5 dienų kelionės į pramogomis ir įspūdžiais alsuojančius Europos didmiesčius. Pastebima, kad šią vasarą, be jau kelis sezonus iš eilės itin populiarėjančių Stambulo ir Paryžiaus, vis daugiau keliautojų renkasi ir tiesioginiais skrydžiais lengvai pasiekiamus Vokietijoje esančius Berlyną, Frankfurtą ir Miuncheną.

„Kai kelionė trunka neilgai, pabėgti nuo rutinos padeda įvairiapusė dienotvarkė: įspūdinga architektūra, skanus maistas išskirtiniuose restoranuose, plačios parduotuvių lentynos, kultūrinių renginių gausa – būtent tai gali pasiūlyti Europos didmiesčiai“, – pasakoja ekspertė ir atkreipia dėmesį, kad auga skaičius tų, kurių kelionės kryptį lemia mėgstamo atlikėjo koncertas, įdomi paroda, festivalis ar sporto renginys.

Besiplečianti Europa

Nors didelė dalis poilsiautojų vasarą renkasi Ispanijos, Italijos ar Graikijos kurortus, pastebima, kad šiemet itin auga susidomėjimas kelionėmis į Prancūziją. Pasak Žydrės Gavelienės, tai lemia kelios priežastys – patogesnis susisiekimas bei turiningos poilsio Šiaurės Prancūzijoje, pasižyminčioje šiek tiek vėsesniu klimatu nei Viduržemio jūros kurortai, galimybės.

„Žinoma, ir Viduržemio jūros regione daugeliui dar yra ką atrasti. Jei praėjusiais metais fiksavome itin didelį susidomėjimą Sicilija, šiemet pastebime augantį keliautojų į Sardiniją skaičių. Taip pat vis dažniau pasirenkama ir Jonijos jūroje esanti Graikijai priklausanti Korfu sala, unikali savo kraštovaizdžiu“, – sako kelionių agentūros vadovė.

Naujus maršrutus išbando ir kruizų mėgėjai. Greta populiarių kelionių Baltijos ir Viduržemio jūromis, vasarą tvirtas pozicijas užima ir kruizai vadinamąja „Bretanės jūra“, aplankant Belgijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos uostus bei netoli jų įsikūrusius miestus. Ieškančius išskirtinių pojūčių keliauti šiuo maršrutu kviečia visiškai naujas, vienas didžiausių pasaulyje, kruizinių laivų „Anthem of the Seas“.

Ieškoma egzotikos

Geizeriai, ledynai, fiordai – visus juos galima pamatyti unikalaus kraštovaizdžio saloje – Islandijoje. „Kelionė į Mėnulį trunka bent keletą dienų, į Marsą – beveik metus, tuo tarpu Islandijoje pamatyti šių planetų reljefą primenančias vietoves puikiai pakanka savaitės: šalies plotas tik pusantro karto didesnis nei Lietuvos“, – teigia kelionių ekspertė.

Anot jos, nors JAV dolerio kursas euro atžvilgiu gerokai išaugo, susidomėjimas kelionėmis į Ameriką neslūgsta. Aplankiusieji Rytinę pakrantę – Niujorką, kitu kartu paprastai renkasi vykti dar toliau – į Vakarinėje pakrantėje įsikūrusius Los Andželą ir San Franciską. Be to, keliaujant į Pietų Ameriką taip pat populiaru praleisti keletą dienų tarpiniuose skrydžių centruose – Majamyje ar Niujorke.

Pašnekovė konstatuoja, kad, nepaistant to, jog vasarą daugelyje Azijos šalių gerokai karščiau nei Europoje, stebimas maždaug 10% siekiantis kelionių į šį kontinentą augimas: ne vienas susivilioja žemesnėmis kainomis šiuo sezonu. Pirma pažintimi su Azija dažnai tampa Jungtiniai Arabų Emyratai ar Tailandas, vėliau renkamasi vykti į Šri Lanką, Malaiziją, Indoneziją ir kitas egzotiškas šalis.

„Žinoma, kai kuriems priimtiniausios atostogos yra kelionė į gerai pažįstamą ir ne kartą išbandytą kurortą Egipte ar Turkijoje. Visgi, aš manau, kad gyvenimas yra per trumpas, jog atsisakytume galimybių pažinti kitokias kultūras, atrasti nustebinti gebančias vietas. Keliauti su atvira širdimi – toks mano įdomios kelionės receptas“, – atskleidžia daugiau kaip šimtą šalių aplankiusi Žydrė Gavelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)