Hamburgas
Hamburgas
Miestas dar kitaip vadinamas Šiaurės Venecija. Pavadinimas kilęs nuo 808 m. prie Alsterio pastatytos tvirtovės pavadinimo Hamma Burg („burg“ tvirtovė, „ham“ krantas). Tai buvo pirmasis statinys toje vietoje. Pagal legendą, 1189 m. gegužės 7d. imperatorius Barbarosa paskelbė, kad Hamburgo pirkliai gali tarpusavyje laisvai prekiauti.
Hamburgas
Ir nors „Barbarosos chartija“ formaliai įkurta po šimtmečio, tas pareiškimas paskatino įvairių pirklių gildijų ir prekybos namų steigimąsi. Hamburgo senamiestis yra rytiniame Alsterio upės krante, naujamiestis – vakariniame. Hamburgas pasižymi tiltų per kanalus gausa, jų yra net 2304. Čia yra netgi daugiau tiltų nei Amsterdame ir Venecijoje kartu paėmus!
Istorinis uosto sandėlių rajonas Speicherstadt, istorinis Žuvų turgus – sekmadienio rytais, miesto linksmybių rajonas – Reeperbahn gatvė arba Hamburgo raudonųjų žibintų kvartalas. Alsterio upės žiotyse suformuoti ežerėliai, nedidelės užtvankos, dambos, šalia daug alėjų, parkų.
Hamburge dominuoja vario skarda dengti stogai ir rausvų plytų architektūra, kuri būdinga Šiaurės Vokietijai. Žymūs istoriniai pastatai: renesansinė miesto rotušė, Šv. Petro (XII a.), Šv. Jokūbo ( XIII-XVa.), Šv. Kotrynos ( XIV-XVa.), Šv. Mykolo (XVIIIa.pab.) bažnyčios.
Hamburgas
Liubekas
Vienas gražiausių miestų Šiaurės Vokietijoje. Buvęs Hanzos sąjungos perlas. Senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Vandens apsuptame, raudonų plytų pastatų senamiestyje, išsaugojusiame 1000 metų gyvavimo istoriją, tikrai yra ką pamatyti. Upės juosiamą miestą vainikuoja 7 bažnyčių bokštai. Ir, kaipgi, Vokietijoje be marcipanų? Šį miestą garsina marcipanai! Mieste yra seniausia Vokietijoje marcipanų parduotuvė „Niederegger“.
Liubekas
Kylis

Svarbus uostamiestis prie Baltijos jūros. Kylio fiordas natūraliai suformavo uosto teritoriją. Kylį XIII a. įkūrė Holšteino grafas Adolfas IV fon Šauenburgas, tikėjęs, kad miestas taps svarbiu prekybiniu centru. Tačiau šiandieninis miestas neišlaikė Viduramžių dvasios, nes jį, kaip ir Drezdeną, sugriovė iki pamatų. Čia vyksta žymiausia šventė – Kylio regata – vienas didžiausių buriuotojų festivalių pasaulyje. Iš Kylio į Klaipėdą kursuoja keltai.

Brėmenas

Miestas, su gražiu senamiesčiu, kurį išgarsino pasakos personažai. Miesto Rotušė (1405-1410 m.) su Weserio renesanso fasadu ir Turgaus aikštėje stovinti Rolando statula – saugomi UNESCO. Kitas paminklas, naujesnis (1953 m.), toje pačioje aikštėje pastatytas Brėmeno muzikantams – asilui, šuniui, katinui ir gaidžiui, kurie, kaip teigiama brolių Grimų pasakoje, keliavo į Brėmeną.

Šv.Petro katedra pastatyta XI a., tačiau ilgainiui labai pakeista, tai – didinga romaninė katedra su dvibokščiu fasadu. Nuostabus architektūros kūrinys – Šnoro kvartalas (Schnoorviertel). Mažų XV-XVIII a. namų kvartalas buvo vienas vargingiausių Brėmene. Jis per stebuklą išliko. Jo centre stovi pranciškonams priklausiusi gotikinė Šv. Jono bažnyčia – pagal šio ordino taisykles, bažnyčia neturi bokšto.

Kvartale galite rasti žaislų muziejų, kalėdinių prekių parduotuvę, veikiančią ištisus metus. Įspūdingiausia gatvė –Böttcherstrasse. Joje kadaise gyveno kubiliai, 1926 m. metais turtingas kavos pirklys Ludvikas Roselijus rekonstravo ją Art Deco stiliumi. O nacionalistai ją išsaugojo kaip „degeneratų meno“ pavyzdį. Gatvelės pradžią puošia 1920 m. bareljefas, vaizduojantis su slibinu besikaunantį arkangelą Mykolą. Taip pat šioje gatvelėje galite paklausyti 30 porcelianinių varpų, esančių ant vieno iš namų frontono.

Šverinas

Gracinga Šverino (XVI-XIX a.) pilis – žymiausia miesto, ties septyniais ežerais, vieta. Mieste yra dailės, pirmykštės ir senovės istorijos muziejus, gotikinė katedra, barokinė Šv. Mykolo bažnyčia.

Rostokas

Nedidukas dailus senamiestis ir Warnemunde paplūdimys – svarbiausi objektai šiame mieste. Miestas XIV a. buvo svarbus uostas ir vienas didžiausių regione. XV a. mieste įkurtas universitetas veikia iki šiol. Naujojo Turgaus aikštėje, apsuptoje viduramžių namų – gotikinė Rotušė.

Gotikinė Šv. Dievo Motinos bažnyčia, Šv. Petro bažnyčia, nuo kurios bokšto atsiveria nuostabus vaizdas į miestą ir Baltijos jūrą. Taip pat čia rasite vėlyvosios gotikos pirklių namą su ypatingomis medinėmis konstrukcijomis, neogotikinius luomų rūmus bei miesto simbolį – senąjį švyturį Warnemunde.

Volfsburgas

Volkswagen automobilių miestas. Įkurtas 1938 m. kaip Stadt des KdF-Wagens (KdF automobilių miestas), kuriame apgyvendinti Volkswagen gamyklų darbininkai. 1945 m. pavadinimas pakeistas į Volfsburgą, pagal miesto teritorijoje stovinčią to paties pavadinimo pilį. Čia muziejuje pamatysite ir pirmuosius automobilius, ir tarpukario sportinius ir t.t.

Riugeno sala

Saulėčiausia vieta Vokietijoje ir ji yra ne šalies pietuose, bet šiaurėje! Viena didžiausių ir gražiausių Vokietijos salų, skalaujama Baltijos jūros. Ji garsėja savo kraštovaizdžiu: nuo baltų uolėtų pakrančių iki užliejamų pievų; taip pat balto smėlio paplūdimiai ir tankūs bukų bei ąžuolų miškai. Salos sostinė – Bergenas, mieste Šv. Marijos bažnyčia, Benedikto namas.