Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Pilis davė impulsą šio regiono plėtrai. Iki XVII amžiaus pilis klestėjo, kol buvo apleista. Galutinį tašką Kiaulių pilies (Zamek Świny) istorijoje padėjo 1876 metais įvykęs gaisras, kuris sunaikino visas medines detales. Liko tik mūrinės sienos.

Šią pilį aptikau visiškai atsitiktinai keliaudamas Lenkijoje, kuomet nuostabioji navigacijos sistema vietoje magistralinių nukreipė į Dievo užmirštus Lenkijos pakraščius. Kiaulių pilis (Zamek Świny) pastatyta ant kalno, todėl matoma gerokai iš toliau nei pasiekus Świny miestelį.

Viskas yra tokiame užkampyje, kad niekas net nepasivargino įrengti nuorodų kaip privažiuoti arčiau. Pavykus atrasti privažiavimą atsivėrė įspūdingas vaizdas. Iš tiesų dauguma tokių pilių yra visiškai sugriuvę arba paverstos muziejais. Šios pilies, gal 1 metro ar dar storesnės išorinės sienos puikiai išsilaikę. Vandalų nenuniokoti vidiniai dekorai. Išlikę dailios akmeninės durų ir langų apdailos.

Nors pagrindiniai vartai buvo užrakinti ar užkalti, bet į vidų nesunkiai galima patekti per vieną iš bokšto langų. Mūrinės ir akmeninės pilies patalpos puikiai išsilaikę. Radau įėjimą į rūsį. Nustebino, kad rūsyje visiškai nebuvo jaučiama drėgmė.

Tai, ką ten aptikau, mane labai nustebino ir pradžiugino. Po vienu iš dviejų pilies bokštų, rūsyje, įrengtas nedidelis kalėjimas. Taigi šio kalėjimo durys išlikę originalios. Medinės, šiek tiek aptrūnijusios, metaliniais rėmais sutvirtintos durys su langeliu.

Galbūt galima būtų kelti klausimą ar jos tikrai autentiškos? Visoje pilyje kelis šimtus metų niekas nebuvo rankos pridėjęs, išskyrus metalines grotas ant langų ir durų. Visa kita išlikę, nuo paskutinio gaisro 1876 metais. Todėl manau, kad šių durų irgi niekas neatnešė ir neįstatė viename iš požemių.