Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Irma Baublytė rekomenduoja, kokių dalykų verčiau vengti tarp poilsiautojų iš Lietuvos sparčiai populiarėjančiame Kipre tam, kad ir kipriečiai mūsų sugrįžtančių lauktų labiau, ir šalį pažintumėme geriau.
Nevalgykite vasarą sriubos. Jei aplinkiniai ims jus užjausti dėl prastos sveikatos, greičiausiai būsite paprašę padavėjo arbatos arba sriubos. Kipriečiai šiuos skysčius vartoja tik susirgę arba žiemą. O sriubą – dar ir pagirioms. Apskritai rasti ką nors oro temperatūros Kipre – gana sudėtinga. Visi gėrimai laikomi šaldytuve ir net taurės namuose grūdamos į šaldiklius.
Nedrumskite vyrų ramybės. Jei esate moteris, verčiau neikite į vyrų kavines – neišvarys, kava pavaišins, liks mandagūs, bet tikrai leis suprasti, kad jums ten nėra ką veikti. Kipre tebėra išlikusi tradicija, kuomet per vidurdienį tam tikrose kavinėse susirenka vien vyrai ir kalbasi apie politiką bei futbolą. O dar visai neseniai šios kavinės buvo labai aiškiai pasiskirsčiusios pagal politines partijas, tad būdavo labai paprasta nustatyti konkretaus asmens politines pažiūras – tereikėdavo pamatyti, į kokią kavinę jis eina.
Nevadinkite Kipro Graikija. Kipras yra nepriklausoma respublika, o joje gyvenantys žmonės nori būti vadinami ne graikais, o kipriečiais. Tiesa, jų kalba – graikų kalbos dialektas, vis dėlto saloje 11 tūkst. metų skaičiuojama civilizacija laikoma unikalia.
Neatsisakykite vaišių. Jei esate vaišinami ar kviečiami į svečius, būtinai užsukite. Istorijos apie kipriečių svetingumą, kuris gali trukti ištisas valandas, kuomet į namus kuriuose viešite pamažu suplaukia visas kaimas, gardžiausiais patiekalais nešinas, yra tikroviškos ir šiuolaikiškos. Kipriečiai bendrauja noriai, yra malonūs ir dėmesingi. Tiesūs, atviri, tačiau 100 proc. pozityvūs.
Nesusipainiokite tarp teiginių ir neiginių. Kipriečių „taip“ skamba kaip lietuviškas „ne“ – ir fonetiškai, ir intonacija, ir net garsą lydinti kūno kalba labiau primena neigimą nei pritarimą. Tad jei bendraujate su kipriečiu ir išgirstate iš jo daugsyk pasikartojantį „ne“, jis su jumis sutinka, o ne atvirkščiai.
Nebambėkite prieš tėvus. Kipre itin gerbiamos šeimos tradicijos. Šeimos saloje gausios, tad praktiškai kas savaitgalį kipriečiai dalyvauja vestuvėse ar krikštynose. Nauda – galimybė bendrauti, trūkumas – asmeninio laiko stoka ir jaunoji kipriečių karta su tuo taikosi vis sunkiau.
Nenuvertinkite salos gyventojų. Negalvokite, kad atsidūrėte mažoje saloje su mažais miestukais ir labai paprastais jų gyventojais – net 75 proc. kipriečių turi aukštąjį išsilavinimą. 97,6 proc. gyventojų raštingi, o 76 proc. žmonių kalba angliškai.
Neieškokite lauktuvių oro uoste. Jei nenorite nusivilti asortimentu ir kainomis, mielomis lauktuvėmis draugams ir artimiesiems apsirūpinkite iki įkelsite koją į oro uostą. „Kipre verta pirkti sidabro dirbinius – galima rasti įdomesnių. Geriausia pagalba sutrikusiam virškinimui – it nafta juodas Saldžiosios ceratonijos (ang. Carob tree) sirupas. O tradicinis ir kulinarinio paveldo statusą turintis halumi (halloumi) sūris iš ožkų ir avių pieno mišinio puikiai tiks gardžioms lauktuvėms – šį sūrį galima ir kepti“, - rekomendavo I. Baublytė.
Savo istoriją turi tradicinis desertinis komandaria vynas, gaminamas tik iš Kipre augančių komandaria vynuogių. Būtent dėl šios vynuogių veislės ir iš jų gaminamo vyno garsusis Romos politikas ir karvedys Markas Antonijus Kiprą padovanojo savo mylimajai Kleopatrai. Beje, tokių mažai šaliai, esančiai didžiųjų kryžkelėje (tarp Afrikos, Artimųjų Rytų ir Europos), tekusių skriaudų buvo ne viena - Kiprą 500 metų valdė Osmanų imperija, kuri vėliau perleido salą už simbolinę taurę auksinių.
Nesikliaukite vien atsitiktinumu. „Suprantama, kiekvienas norime būti atradėjas ir pasaulio grožį bei įdomybes atrasti savarankiškai. Tas teikia malonumo. Vis dėlto kai atostogos trunka vos 7-10 dienų, o per jas norisi nuveikti ir pamatyti kuo daugiau, o dar ir suderinti visų šeimos narių poreikius, rekomenduojama kreiptis į turizmo srities profesionalus, - sakė I. Baublytė. – Kuo drąsesni ir atviresni būsite bendraudami su agentūros atstovu, tuo taikliau jis patars ką konkrečiai aplankyti ir patirti. Ir, žinoma, tikrai rekomenduos, ką verta vežtis iš salos lauktuvių ir kas yra originalu, o kokius suvenyrus ar gaminius rasite ir kitos šalies turguje“.