Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

1. Mendenhallio ledo urvai, Aliaska

Šie įspūdingi urvai - viena iš priežasčių, dėl kurių beveik ištisus metus Mendenhallio ledynas Aliaskoje neatsigina turistų dėmesio. Pastaruoju metu šiais gamtos stebuklais pasigrožėti smalsuoliai iš viso pasaulio traukia dar aktyviau - juk niekam ne paslaptis, kad, kaip ir didžioji dauguma regiono ledynų, šis taip pat tirpsta itin sparčiai, tad jau netrukus proga gyvai pamatyti nuostabiuosius ledo urvus gali ir nebepasitaikyti.

2. Tulpių laukai Olandijoje

Faktas, kad Olandija garsėja savo tulpėmis, žinomas visiems ir nieko nebestebina. Vis dėlto, apsilankius čia ir išvydus nepakartojamus žydinčių tulpių laukus, žado netenka net tas, kuris panašiu vaizdu gauna progą pasigrožėti ne pirmą kartą.

3. Kijoto bambukų giraitės, Japonija

Tikslus vietovės, kurioje plyti šios (kartais dar miškeliais vadinamos) giraitės - Arašijama (Arashiyama). Čia esančiais takeliais tikrai smagu pasivaikščioti arba prasilėkti dviračių giedrą ir saulėtą dieną, tačiau sutemus, prapliupus lietui ar pučiant stipriam vėjui ši vietelė patiks nebent aštrių pojūčių mėgėjo gyslelę turinčiam.

4. Žydinčių vyšnių alėja Bonoje, Vokietija

Šį įspūdingą vyšnių žydėjimą galite stebėti kiekvieną pavasarį po Bonos Heerstraße gatvės skliautais. Tiesa, tikslią šių medžių žydėjimo datą sunku atsekti kelis metus į priekį, tačiau savaite ar dviem anksčiau nei vyšnios žydi Lietuvoje šis įspūdingas reginys tikrai gali tapti dar viena paskata apsilankyti buvusios Vakarų Vokietijos sostinėje. Žemiau esančioje nuotraukoje - 2014-ųjų vyšnių žydėjimas Bonos Heerstrasėje, užfiksuotas balandžio pradžioje.

5. Juodasis miškas, Vokietija

Dar viena iš įspūdingais kraštovaizdžiais pasižyminčių vietų, įsikūrusių netolimojoje Vokietijoje - garsusis Švarcvaldo miškas. Šis milžiniškas masyvas garsus ne tik Dunojaus upės ištakomis bei Romantizmo amžiaus legendomis, tačiau ir gražiausių atvirukų vertais vaizdais, kuriuos iš čia parsiveža žymiausi pasaulio gamtos fotografai.

6. Visterijos (Wisteria) gėlių tunelis, Japonija

Tekančios saulės šalyje esantis Kitakijušu (Kitakyushu) garsėja savo įspūdingu Kawachi Fuji botanikos sodu. Besilankant čia, aplenkti žymiojo Visterijos tunelio tiesiog neįmanoma. Geriausias metas lankytis čia ir grožėtis žadą atimančiu gėlių žydėjimu - paskutiniosios balandžio savaitės ir pirma gegužės pusė.

7. Ujūnio druskos lyguma, Bolivija

Ši lyguma driekiasi 3650 metrų aukštyje, Altiplane ir priklauso Potosi ir Oruro departamentams pietvakarių Bolivijoje. Prieš 40 000 metų ši vietovė buvo dalis didžiulio priešistorinio ežero Minchino.

Po Minchino nusausėjimo liko du dabartiniai Poopo ir Uru Uru ežerai bei dvi pagrindinės druskų lygumos: Koipasa ir Ujūnis. Apskaičiuota, kad Ujūnio druskos lygumos ištekliai sudaro apie 10 milijardų tonų druskos, iš kurių kasmet iškasama mažiau kaip 25 000 tonų.

Ujūnio druskos lyguma yra viena lankomiausių vietų Bolivijoje. Lygumoje iš druskos pastatytas druskos viešbutis, o lygumos centre yra kaktusais apaugusi Peskado sala.

8. Luopingo gėlių laukai, Kinija

Jeigu mūsų platumose žydintys rapsų laukai kam nors iš jūsų pažįstamų vis dar atrodo įspūdingai, būtinai patarkite jiems apsilankyti Kinijos Junanio provincijoje esančio Luopingo miestelio apylinkėse. Ši vieta dėl savo įspūdingų, kiekvieną pavasarį minias smalsuolių sutraukiančių peizažų yra praminta „gėlių jūra“. Turistinis sezonas, kurio metu nesuskaičiuojami iki pat horizonto besitęsiantys skaisčiai geltoni žiedai čia ryškiausi, prasideda jau vasarį ir ir visiškai išsikvepia iki birželio.

9. Danxia, Kinija

Danxia kraštovaizdis – vienas unikaliausių „petrografinės geomorfologijos“ eksponatų, randamų Kinijoje. Jo skiriamasis ženklas – raudonų nuosėdinių uolienų juostos, susikosčios stačiose uolose.

Danxia vietovėje stūksančių uolų sienos ir skardžiai sudaryti iš raudono smiltainio ir konglomerato. Prieš maždaug 100 milijonų metų čia telkšojo didžiulis vandens ir sąnašų rezervuaras, kurį maitino aplinkinių kalnų nuotekos. Dėl globalinės temperatūros kilimo, šis rezervuaras išdžiūvo, o dėl prasidėjusių sausrų nuosėdos oksidavosi ir įgavo rūdžių spalvą.

10. Antilopės kanjonas, Navajo (Arizona, JAV)

Antilopės kanjonas susiformavo vykstant Navaho smiltainio erozijai, kurią sukėlė tekantis vanduo ir kiti gamtiniai procesai. Didžiausios įtakos kanjono formavimuisi turėjo musonų sezonu iškrentantis lietaus vanduo, kuris pragraužė siaurus koridorius. Bėgant laikui šie siauri koridoriai platėjo ir gilėjo, uoloje susiformavo kanjonui būdingos nugludintos formos.