Tuo pačiu nusprendėme pasiraitoti rankoves ir pamiklinti pirštus, kad bent dalelė nežinomo pasaulio šio kuklaus puslapio dėka atkeliautų ir į Jūsų širdis. Tai jaukus kampelis skirtas mūsų įspūdžiams, nuotykiams ir prisiminimams saugoti, o kažkam galbūt jis taps įkvėpimo ar bent vienos kitos geros emocijos šaltiniu.

Projektas – Pietryčių Azijos Skanėstai

Tai kas gi dabar bus? Ne už ilgo bus pusantrų metų, kaip per pasaulį žengiame susikibę už rankų, tad tuos žingsnius norime tik didinti. Planas pakankamai paprastas – Kovo 28-ą keliaujame į oro uostą ir pradėsime naują nuotykį. Pirma stotelė – Amsterdamas ir 12 valandų klaidžiojant po kanalų ir gatvelių labirintą, lankant ten esančius bičiulius ir besimėgaujant (tikėkimės) itin saulėtu sekmadieniu.

Tuomet ilgas skrydis ir pirmoji pažintis su Azija. Kad jau beldžiamės į aną pasaulio pusę, nusprendėme pasidaryti trijų dienų stabtelėjimą Kinijoje. Viza jau įklijuota į pasą, tad nekantraujame aplankyti šią didelę ir spalvingą šalį. Būsime Guangzhou mieste. Gal kas žino lankytinų vietų ten? Pasidalinkite!

Na, ir galų gale jau gerai apšilę kojas nusileisime ties tikrąja starto linija – Singapūru! Esame girdėję šimtus istorijų apie šį miestą-šalį, tad būtinai norime ten praleisti ten bent keletą dienų. Atsidursime čia antrą Balandžio dieną, na, o kas bus toliau dabar sunku pasakyti.

Ką galime pasakyti užtikrintai, tai kad turime pasiekti Vietnamo Šiaurėje esantį Hanojų, kur Gegužės 12 dieną mūsų lauks lėktuvas. Pakeliui – Malaizija, Tailandas ir Kambodža. Visa kita – paslaptis, nežinomybė, nuotykis, linksmybės ir improvizacija.

*************************

Atėjo metas nuotykiams!

Karštis, šventyklos, kuprinė, vandenynai, gatvės maistas, vėjas, netikėtumai, žmonės, džiunglės, motoroleriai, trikampinės kepurės, ryžiai, perpildyti autobusai, salos, plaukiojantys turgūs, chaosas, begalybė. Tai pirmi vaizdai, kurie šauna į galvą pagalvojus apie Pietryčių Aziją. Ilgai brandinta svajonė ir du žmonės, susikibę už rankų bei pasiryžę patirti visą pasaulį. Atėjo metas šią svajonę išpildyti!

Pasiruošimas

Pasiruošimą šiai kelionei būtų galima suskirstyti į nemažai atskirų skilčių: kelionės bilietai, vizos, maršrutas, daiktai, ir t.t. Truputėlis patirties apie kiekvieną.

Planas

Pradžioje mūsų planas ir žinios apie Pietryčių Aziją buvo kiek migloti. Viskas atrodė pakankamai toli ir nors teoriškai pažįstama, bet sunkiai suvokiama. Visa tai pasikeitė per vieną vakarą mūsų bičiulio Andriaus dėka, kuris pats šiuo metu keliauja po šiuos kraštus. Jis atėjo į svečius, išvirė aštrios Tailandietiškos sriubos, pasidalino ankstesnių kelionių įspūdžiais ir padėjo apsispręsti dėl maršruto “griaučių”.

Nusprendėme pradėti Singapūre dėl kelių priežąsčių: pirmiausia siekiant sumažinti kultūrinį šoką, nes tai viena vakarietiškiausių Azijos vietų, o antra dėl oro. Visą laiką keliausime į Šiaurę ir taip bandysime pabėgti nuo mus besivysiančio karščio ir lietaus sezono.

Oras, klimatas, liūčių sezonas

Bene labiausiai mūsų kelionės datą nulėmė oras. Visi gąsdino liūtimis, kurios užgriūna šiuos kraštus vasarą. Tiksliai apibūdinti metinio klimato neįmanoma, juolab, kad aplankysime daug skirtingų šalių, bet orientyras galėtų būti, kad Tailande ir Vietname drėgnasis periodas prasideda gegužės mėnesį ir trunka maždaug iki spalio. Būtent tikėdamiesi neperšlapti sandalų ir skrendame ten dabar, o ne vėliau.

Bilietai

Bilietų ieškoti nusprendėme savarankiškai ir susilažinome, kuris iš mūsų sugebės surasti pigesnį skrydį. Naudojomės tokiais įrankiais:

www.skyscanner.com
www.kayak.com
www.greitai.lt
www.tripadvisor.com
www.cheapflights.com
www.travelocity.com

Visgi įrankis laimėtojas šį kartą pasirodė www.monondo.com (www.expedia.ie priklausantis tinklalapis). Vien galimybė ieškoti grįžtamųjų skrydžių iš kito oro uosto bei savo nuožiūra dėliotis persėdimus šiam įrankiui suteikia privalumą.

Tikslas buvo sutilpti į 2000 litų vienam žmogui už visus skrydžius. Beveik pavyko – kaina, skrendant iš Varšuvos, gavosi vos virš 600 eurų, o persėdimas Kinijoje netgi padėjo kainą sumažinti (nakvoti būtinybės nebuvo, bet viena ar kelios papildomos naktys kainos nekeitė, tad nesinorėjo praleisti progos “nemokamai” aplankyti dar vieną egzotišką šalį).

Ieškant tolimų bilietų verta pamėginti įvesti didžiuosius regiono oro uostus kaip tarpinę stotelę. Mes praktiškai atsitiktinai atradome, kad per Kiniją skrydis gaunasi pigiau, nes sistema automatiškai tokio varianto nepasiūlė.

Nesakysiu, kas laimėjo lažybas, bet išduosiu, kad ji nuostabiausia mergina pasaulyje, o jos laimėtą prizą aš vis dar skoloje…

Vizos

Iš viso planuojame aplankyti šešias tolimas Azijos šalis – Kiniją, Singapūrą, Malaiziją, Tailandą, Kambodžą ir Vietnamą. Vienas iš svarbiausių (ir brangiausių) pasiruošimo etapų, tai šių šalių vizos. Tvarkytis šiuos reikalus mums padeda mūsų bičiulis Aušrys, turintis savo kelionių agentūrą. Drąsiai galiu rekomenduoti šį žmogų, o ir pats jau ne pirmą kartą kreipiuosi į jį pagalbos. Mūsų pasirinkimas, be abejo, nėra vienintelis būdas susitvarkyti vizas, bet jį labiausiai nulėmė aplinkybės, kad šiuo metu esame ne Lietuvoje. Informacija apie procedūrą gali turėtų netikslumų, juolab, kad ji dažnai keičiasi, tad naudokite ją tik bendram vaizdui susidaryti.

Bendra info

Vizoms reikia daug ne senų, spalvotų, pasinių nuotraukų (35x45mm). Būdas sutaupyti – saulėtą dieną nusifotografuoti prie baltos sienos, pasidaryti koliažą ir išsiryškinti porą vienetų 10×15 cm nuotraukų. Už 2 litus gaunasi net 24 nuotraukos – užteks ilgam.

Singapūras: Vizos nereikia

Malaizija: Vizos nereikia

Tailandas

A) Atskrendant į šalį arba kertant tam tikrus pasienio puntkus galima pasidaryti “On arrival” vizą, galiojančią 15 dienų.

B) Darytis iš anksto per ambasadą ar agentūrą. Užtrunka kiek daugiau nei savaitę. Kaina 35 – 45 Eur

Kambodža

Šiuo metu, berods, galima darytis tik vizą “On arrival”, kitaip sakant iš anksto susitvarkyti šį reikalą net ir norėdamas negali.

Vietnamas

A) Gamintis vizas galima Vietnamo ambasadoje Varšuvoje. Nepatogumas tas, kad reikia siųsti dokumentus, o tai kaštus padidina daugiau nei dvigubai. Už du žmones būtų atsiėję apie 160 eurų. Brangu, o ir laiko nebe tiek daug, tad variantą atmetėme.

B) Gauti vizą galima atskridus į Vietnamą. Reikia iš anksto internetu užpildyti prašymą ir susimokėti apie 30 eurų bei oro uoste dar apie 40 USD už vizos įklijavimą. Tik viena bėda – į Vietnamą ketiname neskristi, o atvažiuoti žeme, tad šį variantą atmetėme.

C) Vizą galima darytis kaimyninėje šalyje esančioje ambasadoje. Būtent tai ir planuojame padaryti Bankoke. Kiek teisingas mūsų pasirinkimas, parodys laikas. Laikom špygas.

Kinija

Mums viską sutvarkė Aušrys. Šiaip reikia turėti “iškvietimą” ir viešbučio rezervaciją. Konsulatas dirba antradieniais ir ketvirtadieniais. Pridavus dokumentus procedūra trunka taipogi apie savaitę. Kaina mums gavosi apie 75 eur.

Jei jus domina tikslesnė informacija, kainos, trukmės, reikalingi popieriai ir pan. – ausrys@geros-keliones.lt jūsų paslaugoms.

Fizinis pasiruošimas

Manau, kad tai svarbus aspektas, nes mūsų laukia alinantis karštis ir nemažai nueitų kilometrų su kuprinėmis ant pečių. Stenėti ir skųstis per atostogas yra visai ne feng shui, tad stengiamės paruošti kūnus išbandymams. Mūsų geras bičiulis Karolis, kuris yra vienas geriausių orientacininkų Lietuvoje ir Norvegijoje bei dirba asmeniniu treneriu, mums sudarė individualią treniruočių programą, orientuotą į fizinės ištvermės bei visų raumenų grupių, o ypač kojų ir pečių, stiprinimą. Tad dabar bent penkis kartus per savaitę su šypsena lekiam į sporto klubą arba lauką mankštintis.

Pinigai

Kol kas planuojame imtis po dvi skirtingas banko korteles ir grynųjų JAV dolerių. Su kortele, žinoma, neatsiskaitysi kokiame plaukiojančiame turguje, bet didesniame mieste bankomatą susirasti gali. Egzotiškų šalių valiutos ne taip paprasta išsikeisti iš anksto, o svarbiausia, juk nesivežiosi kapšo pinigų visą mėnesį su savimi, nes paprasčiausiai tai yra ne saugu. Svarbiausia kuo labiau saugoti pasą ir banko kortelę, kad būtų išvengta nemalonių siurprizų.

Maršruto sudarymas

Didžiausi mūsų pagalbininkai – Lonely Planet gidas ir interneto platybės, kur apstu turistams paruoštos informacijos bei įspūdžių ir patirties, kuria dalinasi kiti keliautojai. Mes netgi nusipiešėme didžiulį žemėlapį, kuris kabo priešais lovą ir pradžiugina kiekvieną rytą prasikrapščius akis.

Daiktai

Sąrašas vis dar tobulinamas ir galutinai paaiškės, tikriausiai, tik kelionės rytą. Tada galėsime juo pasidalinti, o vėliau ir patiems bus įdomu pasižiūrėti, ką pamiršome ir ką paėmėm veltui.

Kiti patarimai ir priminimai

Paso kopijos: atsispausdinti ir skirtingose vietose turėti kelias paso kopijas su kontaktiniais duomenimis. Prieš išvykstant pasą, įskaitant lapus su vizomis, nusiskanuoti ir išsiųsti sau į elektroninį paštą ar patalpinti kitoje, lengvai internetu prieinamoje vietoje.

Spalvotos nuotraukos: net nebesuprantu, kiek iš viso jų reikės įvairioms vizoms, tad geriau turėti su atsarga

Mobilusis telefonas: tegyvuoja senos Nokia! Išmanieji telefonai, negalintys išgyventi nė dienos be rozetės, tokioje kelionėje gali būti beverčiai. Senas telefonas pasitarnaus kaip žadintuvas, įrankis pagalbos šauksmui, o kartais galbūt netgi kaip telefonas! Mes, pavyzdžiui, ketiname susitikti su nemažai bičiulių Tailande, tad įsigysime vietinę SIM kortelę.

Vaistai: nuo visko neapsisaugosi, bet bent dažniausiems negalavimams pasiruošti būtina.

Tiek žinių galime pasidalinti dabar, o dar daugiau žinosime po kelionės, kai jau būsime pasimokę iš svetimų bei iš savo klaidelių.

Laukite tęsinio...

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!