Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

JAV tyrimų centras „Pew Research Center“ (PRC) į tyrimą „Globalus požiūris į moralės normas“ (Global Views on Morality) įtraukė 40 valstybių iš įvairių pasaulio kraštų. Kai kurių skirtingų šalių gyventojų požiūris į tam tikrus dalykus absoliučiai skiriasi.

Kur lošti geriausia?

Jei norite palošti, šiam tikslui geriau nesirinkite Artimųjų Rytų ar Afrikos šalių. Čia lošimas griežtai kontroliuojamas, o ir toks pinigų gavimo būdas nėra priimtinas visuomenėje. Iš kai kurių šio krašto šalių tik Izraelio gyventojai švelniau žiūri į lošimo įprotį – 16 proc. tam pritaria, 30 proc. sako, jog lošimas neturėtų apskritai būti diskutuotinas moralės klausimas.

Žinoma, palošti geriausia vykti už Atlanto. Ketvirtadalis JAV gyventojų lošimą pripažįsta moraliu dalyku, Kanadoje – beveik penktadalis. „Lošimas – moralės klausimas? Nesąmonė, einame į kazino!“ – pagal PRC tyrimą pasakytų daugiau nei pusė JAV ir Kanados gyventojų.

Europos šalių gyventojai lošimą labiau pripažįsta amoraliu dalyku negu moraliu. Daugelis dvejoja ar tai apskritai moralės normų klausimas.

Tolerancijos oazė – Europa

Lietuvos gyventojai nesigiria tolerancija homoseksualams. Pagal prieš keletą metų DELFI užsakytą „Spinter“ tyrimą, 40 proc. Lietuvos gyventojų homoseksualumą laiko liga. Jei esate vienas iš homofobų, vykdamas į Čekiją, Ispaniją ar Vokietiją, turėkite omenyje – šių šalių gyventojai – vieni iš tolerantiškiausių visame pasaulyje.

Intymius santykius su tos pačios lyties atstovais moraliu dalyku laiko daugiau nei pusė Čekijos, Ispanijos ir Vokietijos gyventojų. Lenkijos gyventojai, galima sakyti, Lietuvos bendraminčiai – beveik pusė homoseksualumą laiko amoraliu dalyku.

Azijos, Afrikos šalių gyventojams homoseksualumo praktika – sunkiai suvokiama. Kiek tolerantiškiau į tai žiūri beveik trečdalis Izraelio gyventojų, šiek tiek daugiau (40 proc.) – Japonijos.

Dauguma Lotynų Amerikos šalių (Čilė, Argentina, Brazilija, Venesuela) gyventojų beveik tolygiai pasiskirstė dėl šiol klausimo.

(A)moralumas dėl sekso

O jeigu jūsų sutuoktinis turėtų meilužį – tai būtų moralu ar amoralu? Tai neturi nieko bendra su moralės normomis – atsakytų 40 proc. Prancūzijos gyventų. Beveik pusė prancūzų tai laiko amoraliu dalyku.
Kitų 39 šalių, dalyvavusių PRC tyrime, gyventojai neištikimybę laiko moralės normos klausimu, tačiau tokiam poelgiui dauguma nepritaria, tad nuvykę į kitą šalį, su vietiniais šia tema kalbėkite atsargiai. 

Kitokios tendencijos matomos kalbant apie dviejų nevedusių žmonių seksą. Septynių (Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Čekija, Italija, Graikija, Lenkija) iš devynių tyrime dalyvavusių Europos šalių gyventojai, už neįpareigojančius santykius pasisakė teigiamai daugiau nei 40 proc, nors Lenkijoje tam nepritaria daugiau nei penktadalis gyventojų.

Apie trečdalį Rusijos gyventojų pasisako prieš seksą ne santuokoje. Čilėje, Brazilijoje, Venesueloje – žmonių nuomonė šiuo klausimu panaši, kaip ir Europoje – teigiamai pasisako daugiau nei pusė gyventojų. Tačiau kai kurių Azijos (Malaizija, Pakistanas, Filipinai, Turkija ir kt.) ir Afrikos (Tunisas, Egiptas, Gana, Kenija ir kt.) valstybių gyventojai lytinius santykius ne santuokoje sunkiai įsivaizduoja. O Indonezijoje ir Jordanijoje seksą ne santuokoje laiko amoraliu dalyku daugiau nei 95 proc. gyventojų.

Senojo žemyno smuklė

Kuris pasaulio kraštas tinkamiausias palėbauti su alkoholio taurele rankoje? PRC tyrimo rezultatai rodo, kad Europa. Nors ir šio žemyno didžioji dalis gyventojų nusiteikę prieš „skystą duoną“.

Iš devynių tyrime dalyvavusių Europos šalių (čia priskiriama ir Rusija), daugiausiai (beveik pusė) vienos šalies gyventojų, alkoholio vartojimą moraliu dalyku laiko čekai. Šiek tiek atsilieka vokiečiai (41 proc.), lenkai (37 proc.), ispanai (27 proc.). 56 proc. Prancūzijos gyventojų alkoholio apskritai nemaišo su moralybėmis, o tam pritaria 25 proc.

Rusija, apipinta pasakomis ir legendomis apie degtinės „upes“, taiso savo įvaizdį. 44 proc. Rusijos gyventojų sako, jog alkoholio vartojimas – amoralus dalykas. Pagal pasaulio sveikatos organizacijos 2014 metų alkoholio statistiką įvairiose pasaulio šalyse, labiausiai geriantys žmonės gyvena Baltarusijoje (17,5 litro vienam žmogui per metus). Antroje vietoje – Moldovos gyventojai (16,8 l), trečioje – Lietuvos piliečiai (15,4 l), iškart po mūsų – Rusijos gyventojai (15,1l). Tačiau tai nereiškia, jog net patys geriantys žmonės šio savo įpročio nebandytų sprausti į moralės normų rėmus.