Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Iš pradžių amfiteatras buvo naudojamas gladiatorių kovoms ir viešiems pasirodymams, tokiems kaip gyvūnų medžioklė, egzekucijos, garsių mūšių atkūrimas, klasikine mitologija grįstos dramos.

Romos Koliziejus buvo naudojamas kone 500 metų. Paskutinės užfiksuotos žaidynės vyko šeštajame amžiuje.
Romos Koliziejus

Viduramžiais amfiteatrą nustota naudoti pramoginiais tikslais. Jis buvo naudojamas kaip tvirtovė, dirbtuvės, akmenų kirtykla, krikščionių šventovė.

Koliziejuje tilpdavo apie penkiasdešimt tūkstančių žiūrovų. Manoma, kad žaidynių Koliziejuje metu gyvybės neteko apie 500 000 žmonių ir daugiau nei milijonas laukinių gyvūnų.
Romos Koliziejus

Nors ir nuniokotas žemės drebėjimų bei plėšikų, amfiteatras išliko Romos Imperijos ikona.

Koliziejus – viena populiariausių turistinių krypčių Romoje ir vis dar glaudžiai susijęs su Romos katalikų bažnyčia.

Kiekvieną Didįjį penktadienį popiežius veda procesiją į amfiteatrą.
Roma, Italija

Amfiteatras pavaizduotas ant itališkos penkių centų euro monetos.

Koliziejaus statinys yra 189 metrų ilgio, 156 m pločio, užima 6 akrų teritoriją (24 000 kv. m). Išorinės sienos aukštis – 48 m, perimetras siekė 545 m.
Romos Koliziejus
Centrinė Romos Koliziejaus arena yra ovalo formos, 88 m ilgio ir 55 m pločio. Ją supa apie 4,5 m aukščio siena, virš jos – kėdžių eilės.
Romos Koliziejus
Išorinei sienai naudoti akmenys sujungti be cemento. Juos laiko 300 tonų geležies gnybtai. Nustatyta, kad išorinei amfiteatro sienai reikėjo 100 tūkstančių kubinių metrų travertino akmens.
Romos Koliziejus
Koliziejuje šiaurinėje ir pietinėje dalyje buvo specialios ložės su geriausiu vaizdu imperatoriui ir vestalėms (lot. sacerdos Vestalis - romėnų Deivės Motinos Vestos, židinio globėjos, mergelės vaidilutės, saugojusios Šventąją Vestos ugnį Romoje).
Romos Koliziejus

Romos Koliziejus
Dalintis
Nuomonės