Tačiau ar kas nors gali išvardinti mažiausias pasaulio valstybes? Rodos, kam to reikia, tačiau visos šios nykštukinės valstybės taip pat vertos dėmesio.

Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Maldyvai

Maldyvai tai valstybė, sudaryta iš dviejų tūkstančių salų, esančių Indijos vandenyne, iš kurių du šimtai yra apgyvendintų. Paskutinių keleto metų duomenimis, bendras salų gyventojų skaičius yra apie 330 tūkst. Tai yra maždaug trimis dešimtimis tūkstančių gyventojų daugiau nei gyvena antrame pagal dydį Lietuvos mieste – Kaune. Maldyvų plotas siekia 298 kv. kilometrus, tai reiškia, kad šalies plotas mažesnis nei Lietuvos sostinės Vilniaus.

Prieš penkiasdešimt metų Maldyvai tapo nepriklausomi nuo Didžiosios Britanijos. Maldyvų ekonomika daugiausia paremta žvejyba ir turizmu. Bemaž pusė valstybės pajamų sudaro turistų sunešamas pelnas. Peržvelgus lietuvių turistus ir poilsiautojus labiausiai traukiančių šalių sąrašus, Maldyvai patenka į dešimtuką populiariausių kelionių tikslų.

Sent Kitsas ir Nevis

Sent Kitsas ir Nevis yra salų valstybė, įsikūrusi Karibų jūroje. Ši šalis sudaryta iš dviejų vulkaninės kilmės salų – didesniosios Sent Kitso salos ir mažesniosios Nevio. Tiesa Nevis turi teisę kada panorėjęs atsiskirti nuo didesniosios salos. Sent Kitso ir Nevio plotas yra 261 kv. kilometrai. Savo plotu ši šalis mažesnė nei Vilnius, bet didesnė nei Kaunas. Sent Kitse ir Nevyje gyvena apie 31tūkst. gyventojų. Tai yra maždaug šešetu tūkstančių gyventojų mažiau nei Alytuje.

1983-aisiais metais Sent Kitsas ir Nevis tapo nepriklausoma valstybe. Jau keletą dešimtmečių svarbiausi šios valstybės pajamų šaltiniai yra eksportas ir turizmas. Pagrindinės eksportuojamos prekės maisto produktai, alkoholiniai gėrimai, tabakas, įvairūs įrengimai.

Sent Kitse ir Nevyje labai populiaru auginti cukranendres, bananus, ryžius bei, žinoma, žvejoti. Lietuviai norintys pailsėti šią šalį renkasi retai, tačiau aplankyti Sent Kitsą ir Nevį tikrai vertėtų dėl įstabaus grožio gamtos ir labai šilto klimato.

Maršalo salos

Maršalo salos tai dar viena salų valstybė esanti Ramiajame vandenyne, Mikronezijoje. Ši valstybė susideda iš kelių šimtų koralinių salų, atolų ir rifų. Maršalo salų plotas siekia 181 kv. kilometrą. Plotu ji vos didesnė už laikinąją sostinę Kauną. Maršalo salose gyvena apie 60 tūkst. gyventojų. Tai yra šiek tiek daugiau nei gyvena jau minėtame Alytuje.

Jau nuo 1986-ųjų metų Maršalo salos yra nepriklausoma valstybė. Didžioji dalis šios šalies gyventojų dirba valstybės sektoriuje, kiti užsiima žemdirbyste, žvejyba, prekyba. Maršalo salose bandoma vystyti turizmą ir žmonės dažnai skatinami vykti į šią šalį. Šios valstybės dalis Bikinio atolas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Lichtenšteinas

Oficialiai vadinama Lichtenšteino kunigaikštyste, ši šalis tai nedidukė Alpių valsybė Centrinėje Europoje. Bendras šalies plotas yra 160 kv. kilometrų. Tai reiškia, kad jos plotas vos didesnis nei jau keletą kartų minėto Kauno. Gyventojų Lichtenšteine yra apie 35 tūkst. Palyginus su Lietuvos miestai, gyventojų skaičiumi ši šalis prilygsta Mažeikiams. 

Lichtenšteinas
Nors Lichtenšteinas viena mažiausių pasaulio valstybių, tai viena iš vos keleto valstybių pasaulyje, kur įregistruotų kompanijų yra daugiau nei pačios šalies piliečių. Šalies ekonomika labai išsivysčiusi, aukšti gyvenimo standartai. Vienas pagrindinių valstybės pajamų šaltinių, įvairių finansinių fondų, saugančių privatumą registravimas. 

San Marinas

San Marinas tai dar viena nykštukinė valstybė. Europos pietuose esančio San Marino plotas – 61kv. kilometras. Savo plotu ši šalis mažesnė už Šiaulius, bet šiek tiek didesnė nei Panevėžys. Gyventojų jame keletu tūkstančių daugiau nei Jonavoje – apie 32 tūkst. 

San Marino gyventojai tikina, esą jų valstybė yra pati seniausia respublika pasaulyje, įkurta dar IVa. Dabar San Marine maža gamtinių išteklių, todėl šalis praktiškai gyvuoja iš pajamų, kurias suneša turizmas. Šioje šalyje populiaru gaminti vyną, sūrius, auginti vynuoges, kūkurūzus, kviečius. 

Tuvalu

Tuvalu tai valstybė Ramiajame vandenyne, į pietus nuo pusiaujo, ją sudaro devyni koraliniai atolai. Šalies plotas siekia vos 26 kv. kilometrus. Tai reiškia, kad šios šalies plotas vos didesnis nei Marijampolės. Gyventojų skaičiumi Tuvalu aplenkia tik Vatikaną – paskutinių keleto metų duomenimis, Tuvalu gyvena šiek tiek daugiau nei 11tūkst. gyventojų, tai yra panašiai tiek, kiek gyvena Biržuose, Elektrėnuose, Kuršėnuose, Vilkaviškyje ar Raseiniuose. 

1978-aisiais metais Tuvalu buvo paskelbta nepriklausoma valstybe. Nuo to laiko šalis vis stiprėja. Pagrindiniai gyventojų pajamų šaltiniai yra žemės ūkis, žvejyba. Taip pat, kaip pajamų šaltinis, svarbi prekyba pašto ženklais bei internetinė prekyba ir verslai. Vienas reikšmingiausių pajamų šaltinių Tuvalu gyventojams – tarptautinė parama.

Nauru

Nauru – tai dar viena mikro valstybė Ramiajame vandenyne. Ši šalis laikoma mažiausia pasaulio respublika. Šalies plotas 21kv. kilometras – lygiai toks pats kaip anksčiau minėtosios Marijampolės. Gyventojų čia skaičiuojama apie 13 tūkst. Šiuo skaičiumi Nauru prilygsta Rokiškiui. 
Nauru

Nauru, kuri anksčiau vadinosi Maloniąja sala, nuo 1968-ųjų tapo nepriklausoma. Tais pačiais metais pasikeitė ir jos pavadinimas. Pagrindinis šios nykštukinės valstybės pajamų šaltinis – jau nykstantys fosfatų klodai. Nauru stengiasi pritraukti daugiau turistų. Taip tikimąsi rasti alternatyvų pajamų šaltinį. 

Monakas

Monakas, dar vadinamas Monako kunigaikštyste, tai viena mažiausių nykštukinių valstybių, esanti prie Viduržemio jūros. Vos 2 kv. kilometrų ploto valstybė yra mažesnė nei tokie miesteliai kaip Vilkija ar Salantai. Tiesa, gyventojų mažytėje Monako kunigaikštystėje gausu – apie 32 tūkst. Keista, kaip jie visi ten telpa, nes Lietuvoje panašu gyventojų skaičių turi tokie miestai kaip Jonava ar Mažeikiai, plotu gerokai lenkiantys Monaką.

Monakas garsėja Monte Karlo lošimo namais bei puikiu klimatu. Nors šiais laikais šios sritys ir nėra svarbiausi Monako bruožai, tačiau tai iki šiol yra bene labiausiai turistus traukiančios šios šalies savybės. 


Vatikanas

Vatikanas – mažiausia pasaulio valstybė, kurios plotas vos 0,44 kv. kilometro. Ši nykštukinė valstybė yra įsikūrusi Italijos sostinėje Romoje. Šalies gyventojų skaičius svyruoja, tačiau daugmaž visada sukasi apie 770. Tokiu gyventojų skaičiumi Vatikaną galima prilyginti tokiems miesteliams kai Užventis ar Pandėlys. Tiesa, nei vienas iš 770 gyventojų nėra nuolatinis Vatikano gyventojas. 

Vatikanas yra teokratinė valstybė. Tai reiškia, kad jai vadovauja dvasininkas – popiežius. Ši šalis yra visų pasaulio katalikų dvasinis centras. Būtent iš visų tikinčiųjų ši valstybė ir išsilaiko. Pagrindinės Vatikano pajamos – tikinčiųjų suaukojamos lėšos, suvenyrų bei bilietų į muziejus pardavimai. Eilinėmis dienomis Vatikanui lankytojų netrūksta, na, o religinių švenčių metu čia suplūsta daugiatūkstantinės minios tikinčiųjų, kurie dalyvauja mišiose.

Parengė: Modesta Gaučaitė