Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

1. Japonijos kačių kavinės

Kačių kavines galime aplankyti ir Lietuvoje, tačiau tokios jų įvairovės kaip Japonijoje nerasite niekur kitur. Nors tokių kavinių kilmė siejama su Taivanu, Japonijoje jos labai populiarios – šalyje jų priskaičiuojama apie 150.

Vien Tokijuje yra virš 40 tokių kavinių, vienos populiariausių – Calico ir Cat Café Nekorobi.

2. Hemingvėjaus katės – Key West, JAV

Ernestas Hemingvėjus, garsėjęs uždarumu, niūrumu, dievino kates, netgi vadino jas „meilės pagalvėlėmis“. Labiausiai rašytojas mylėjo šešiapirštį katiną, vardu Snowball (Sniegelis). Dabartinės E. Hemingvėjaus muziejuje gyvenančios katės – šio žymiojo katino palikuonės, jos taip pat turi po šešis pirštus.

Šios katės – tikros aristokratės, ko verti vien jų vardai – Elizabeth Taylor, Charlie Chaplinas. Išplepintos katės čia viskam vadovauja, nors linksmina smalsuolius, bet žino savo vertę. Netgi fontanas, iš kurio jos geria, yra garsus – gerokai išgėręs rašytojas juo pasinaudodavo kaip pisuaru.

Nusipirkę bilietą į Hemingvėjaus muziejų jūs galite tikėtis ne tik gido palydos ir pasakojimo, bet ir galimybės paglostyti kates.

3. Kačių laivas – Amsterdamas, Nyderlandai

Žaisliniai gyvūnai laivuose – ne retenybė, bet mažai kur rasime laivuose laikomų kačių. Amsterdame esančiame kačių laive apleistos ir benamės katės glaudžiasi tarsi savotiškoje prieglaudoje. Laivas, prisišvartavęs Singelio kanale, mielai priima ne tik kates, bet ir lankytojus, mylinčius kates, ir norinčius joms padėti savanorius, taip pat kviečia ir galinčius priglausti katę – jūreivę.

Vaikščiojant po miestą galima užsukti į netoliese esantį kačių muziejų („Katten Kabinet“), kuriame galima apžiūrėti įvairius meno kūrinius kačių tema – netgi Picasso ir Rembranto darbus.

Kačių laivas nedirba sekmadiniais ir trečiadieniais. Netoliese esantis kačių muziejus dirba kasdien.

4. Kačių miestas - Kuchingas, Borneo

Pavadinimas Kuchingas reiškia kačių miestas. Niekas nenustebs išgirdęs gatvėje „kis, kis, kis“, kačių čia daug, ir visi jas myli. Kuchingas taip pat yra ir Malaizijos švariausias miestas. Jo pavadinimas dar kildinamas iš vietinio vaisiaus, vadinamo „katės akimi“, taip pavadinto norint pagerbti kates. Vaikščiojant žvilgsnis dažnai užkliūva už gigantiškų kačių skulptūrų. Gatvės prekiautojai pardavinėja iš medžio drožinėtas kačių skulptūrėles.

Įspūdingas Kačių muziejus, į kurį įeinama per išsižiojusios katės nasrus, - čia galite pamatyti daugiau kaip 2000 su katėmis susijusių meno dirbinių (netgi Egipto laikų katės mumiją). Kuchinge yra ir tyrimų centras, kuriame tyrinėjama kačių istorija, religiniai simboliai, susiję su katėmis. Į Kuchingą iš Kuala Lumpuro ir Singapūro kasdien skrenda lėktuvai.

5. Ermitažas, Sankt Peterburgas

Ermitaže, Rusijos garsiausiame muziejuje, vieni gražiausių meno objektų slepiasi pusrūsyje – tai Ermitažo katės, saugančios muziejaus turtus, ir, aišku, gaudančios žiurkes. Šią tarnybą ,,eina“ daugiau kaip 50 kačių, jų protėviai čia įsikūrė dar 1745 metais, kai valdė Jekaterina Didžioji, kuri ir įsakė atvežti kačių, kad jos naikintų peles.

Lankytojai šiomis mielomis muziejaus sargybinėmis gaili pasigrožėti uždaruose kiemeliuose. Nepraleiskite Ermitaže kasmet švenčiamos kačių dienos, kuri būna balandžio mėnesį.

6. Kotoras, Juodkalnija

Juodkalnija pamažu tampa vienu labiausiai turistus, tarp jų ir visuomenės grietinėlę, viliojančių Viduržemio jūros regionų. O kur grietinėlė, ten ir katės. Senovinis Kotoro miestas pilnas laukinių ar šiaip valkataujančių kačių, jos mėgsta pozuoti keliautojams ar elegantiškai vaikštinėti apie į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktus istorinius pastatus.

Kačių čia tiek daug, kad jos tapo neoficialiu Kotoro simboliu, jūs negalėsite išsivežti patikusios katės namo, tačiau galėsite nusipirkti suvenyrinių kačių. Į Kotorą vykti patogiausia iš Podgoricos, taip pat galima važiuoti iš Dubrovniko ar Herceg Novi miestų.

7. Kačių šou – Arlingtonas, Vašingtonas, JAV

Nors dauguma didžiuojasi grynaveislėmis katėmis, Arlingtono kačių šou artistės – paprastos katės. Įspūdingame kasmetiniame renginyje dalyvauja įvairiausios katės, renkamos įvairiausių kategorijų nominantės – įspūdingiausių ausų plaukų savininkė, pati bjauriausia ar turinti didžiausias pėdas.

Neįprastas, linksmas kačių šou sutraukia daugybę kačių mylėtojų, jei Vašingtonas jums atrodo per toli, kad nuvyktumėte, galite internetu pasigėrėti laimėtojų nuotraukomis, tarp kurių rasite gražiausios katės dėžėje, atrodančios labiausiai kalta, pačios keisčiausios ir kitokių pavadinimų kačių fotografijų.

„Katės – neįprasti gyvūnai, ir mes didžiuojamės, savo mieste turėdami tokį renginį“, - teigia jo organizatorė Connie Gabelein. Būsimas renginys numatomas gegužės mėnesį.

8. Kačių Meka - Egiptas

Sfinksai. Kačių mumijos. Bastetės (Bastos) kultas – pramogų ir džiaugsmo deivė Basta vaizduota moterimi su katės galva. Faraonų laikais katės buvo itin populiarios, moterys ir vyrai darydavosi makiažą - „katės akis“. Už katės nužudymą buvo baudžiama mirties bausme.

Šiandien Kairo gatvėmis laksto valkataujančios didingųjų kačių palikuonės. Tačiau kačių didybė išlikusi kapaviečių piešiniuose, populiarios kačių statulėlės, įvairūs papuošalai kačių motyvais. Kaire įsikūrusi kačių globos organizacija ieško globėjų katėms netgi tarptautiniu mastu.

9. Birmos katės – Inlės ežeras, Mianmaras

Mianmare esantis Inlės ežeras pagarsėjęs dėl vietinių žvejų neįprasto irklavimo būdo – jie irkluoja irklą prisitvirtinę prie kojos. Pasaulio dėmesį traukia ir dar vieni žuvų mėgėjai - Birmos katės, senovėje laikytos šventomis, bet dabar beveik išnykusios. Bandoma atkurti jų populiaciją, jos saugomos ir veisiamos, tam įkurti Inthar paveldo namai. Juose lankytojai gali pasidžiaugti pūkuotomis gražuolėmis, pasigėrėti, kaip jos ėda savo ryžių pusryčius.

10. Kačių sala - Tashirojima, Japonija

Jei dievinate kates, turite aplankyti šią salą. Tai tikras kačių rojus, kur yra kačių šventykla, paminklai katėms ir kačių ūsais ir ausimis puošti pastatai. Kačių populiacija gerokai pranoksta žmonių – apie 70 čia gyvenančių nuolatinių gyventojų tiki, kad katės neša laimę, ir todėl jas globoja.

Katės į šią salą buvo atvežtos gaudyti pelių, šiandien joms labiau rūpi skanėstai, gaunami iš turistų. Nors saloje ne visur galima pasistatyti palapinę, katėms jokie draudimai negalioja. Į šią salą kasdien plaukia keltai iš Ishinomaki miesto.