Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Visgi „sidabrinė šalis” verta, kad įveiktumėte šį atstumą ir susipažintumėte ir su indėniškąja, ir su europietiškąja jos kultūros pusėmis. Meno gerbėjai čia gali rasti įdomių architektūros pavyzdžių, nuotykių ir gamtos mėgėjai – pakeliauti Čarlzo Darvino pėdsakais.

Ką reikėtų apžiūrėti pirmiausia nuvykus į šią pasaulio krašto šalį? Specialiai jums Disney kanalo populiaraus serialo „Violeta”, kurio filmavimas vyksta Argentinoje, aktoriai išrinko dešimt krypčių. Taigi, ruoškitės į kelią.

1. Buenos Airės

Pažintį su Argentina geriausiai pradėti nuo sostinės – Buenos Airių. Fortūna šį miestą lydi taip pat, kaip ir šiltas brizas (išvertus iš ispanų kalbos Buenos Airės reiškia „geras vėjas”).

Sunku įsivaizduoti, kaip šis užkampis, nutolęs nuo pagrindinių prekybos takų, sugebėjo tapti „Pietų Amerikos Paryžiumi”. Meilę Argentinos sostinei pripažino žymus argentiniečių poetas ir novelistas Chorchė Luisas Bochesas (Jorge Luis Borges), aktorius, poetas Vigo Mortensenas, aktorė Natalia Oreiro. Ir žinoma Buenos Aires labai myli serialo „Violeta” aktoriai.

Baires (taip šį miestą vadina argentiniečiai) – vienas pačių gyviausių, energingiausių žemyno miestų.

Kad pajaustumėte sostinės dvasią, aplankykite high-tech stiliaus kvartalą Puerto Madero, išsidėsčiusį vandenyno įlankoje, kur dangoraižių fone švartuojasi jahtos ir kruiziniai laivai.
Norėdami susipažinti su miesto istorija, nuvykite į Plaza de Mayo („Gegužės aikštę”, kur jūsų laukia nepaprasti vaizdai.

Pavyzdžiui, Cosa Rosada rūmai, iš kurių balkono Evita Peron dainavo legendinę ariją, Rotušė ir pagrindinė katedra, čia prasideda pati plačiausia pasaulio gatvė – dvidešimties juostų Birželio devintosios gatvė.

Aplankykite ir šiaurinius sostinės rajonus: Rekoletą ir Palermo, kuriame prieglobstį rado Che Guevaros šeima.

Nepraleiskite progos pasivaikščioti elegantiškomis Paryžiaus architektūrine dvasia alsuojančiomis gatvėmis. Aplankykite ir tango gimtąjį kvartalą – la Boką.

Čia ryškios namų sienos ir stogai, šią tradiciją pradėjo jūreiviai, kurie fasadus dažė įvairiomis spalvomis.

Ne mažiau ryškūs ir vietinių gyventojų talentai. Iš čia kilęs futbolininkas Diego Maradona. Ir pagal sirgalių ir futbolo stadionų skaičių Buenos Airės pirmauja pasaulyje.

2. Iguazu kriokliai

Iguazu - tai Pietų Amerikos Niagaros krioklių atitikmuo. Šis vandens stebuklas išsidėstęs tarp dviejų valstybių – Argentinos ir Brazilijos. 270 krentančių srovių išgarsėjo po populiaraus filmo „Indiana Džounsas ir dingusios sandoros skrynios ieškotojai”.

Nieko keista, kad būtent Iguazu po pasaulinio balsavimo buvo pripažinti vienu iš pasaulio gamtos stebuklų. Pasivaikščiokite prie kaskadų, pasifrožėkite įspūdingiausiu kriokliu, kuris vadinamas „Velnio gerkle”.

Ir žinoma, nepamirškite vietinio parko – jame galite pamatyti unikalų augalą – paragvajinį bugienį, iš kurio gaminama matės arbata. Vidutiniškai kiekvienas argentinietis per metus sunaudoja virš keturių kilogramų šio augalo arbatos.

3. Slidinėjimo kurortas Bariloche

Šiame ežerų ir uolų apsuptame miestelyje įsikūręs pasaulinio lygio slidinėjimo kurortas, kuriame net 70 puikių trasų, jaukios gatvių kavinukės ir šokolado krautuvėlės.

Čia ilsisi viso kontinento turtuoliai ir įžymybės. Atvyksta ir šalies prezidentė Kristina Kirchner. Būnant čia būtina aplankyti pagrindinę aikštę, kurioje susitelkusios pagrindinės įžymybės, paragauti vietinių restoranų patiekalų iš patagoniškojo ėriuko – kordero.

4. Perito Moreno ledynas
Perito Moreno ledynas

Prieš keliaudami į Patagoniją, kerintį rūsčiu grožiu kraštą, pasirūpinkite ne tik šiltais rūbais, bet ir kantrybe. Turistų laukia ne pats švelniausias priėmimas – skvarbus vėjas ir šaltas lietus.

Tačiau pamatyti gamtos vaizdai atmintyje išliks ilgai. Ne atsitiktinai Čarlzas Darvinas, surengęs į šiuos kraštus ekspediciją 1832 metais, rašė, kad Patagonija pranoksta mūsų vaizduootę.
Apžiūrėkite Perito Moreno ledyną – tai trečias pagal dydį gėlo vandens rezervuaras pasaulyje.

Ši trisdešimties kilometrų juosta iškyla iš Arhentino ežero tarsi dangoraižis, spindėdama visais baltos ir mėlynos atspalviais. Maždaug kartą per penkerius metus vyksta ledyno griūtys, kai atskyla didelis ledo gabalas ir krenta į vandenį.

6. Mendosa – vyndarių rojus

Tik Mendosos provincijoje galima pamatyti tikrą kaimiškąją Argentiną su tipiškomis rančomis ir piemenimis gaučais. Mendosa – pati derlingiausia šalies provincija, tapusi visame pasaulyje žinomu vyndarystės centru. Ne veltui krašto sostinę, kuri vadinasi taip pat Mendosa, vadina „saulės ir gero vyno“ sostine.

Šį miestą rekomenduojama aplankyti vasario – balandžio mėnesiais, kai čia vyksta derliaus šventė Vendimija, jūsų laukia linksmi liaudies žaidimai ir draugiška atmosfera.

7. Salta – Ispanijos dalelė Pietų Amerikoje

Saulėtoje Saltoje persipynę Lotynų Amerikos temperamentas ir kolonijinė Ispanijos didybė. Nepaisant to, kad mieste gyvena ir kreolai, ir arabai, ir italų emigrantų palikuonys, Salta laikoma pačiu ispaniškiausiu Argentinos miestu.

Pasivažinėkite legendiniu „debesų traukiniu” – kiekvieną šeštadienį šis nedidelis traukinukas važiuoja iš Saltos į kalnų miestelį San Antonio de los Kobres. Juo pakilsite į svaiginantį 4000 metrų virš jūros lygio aukštį.

8. Banglentininkų rojus Mar del Plata

Gimtasis kompozitoriaus Astroro Piacolos miestas taip pat siūlo nuostabų šeimyninį paplūdimių poilsiui. Šį miestelį taip pat pamėgo ir ekstremalių sporto šakų mėgėjai. Čia nardyti tarp bangų galima visus metus. Tačiau atvykus lapkričio mėnesį jūsų lauks ir Mar del Platos kino festivalio renginiai.

Jūs galėsite ne tik mėgautis serfingu, bet ir stebėti pasaulinių kino žvaigždžių paradą.

9. Puerto Madryn – okeanariumas po atviru dangumi

Čia ideali vieta fotografuoti retus gyvūnus jų natūralioje buvimo vietoje – galite pamatyti banginių, ruonių, delfinų, jūrų liūtų, paukščių, ir žinoma, pingvinų.

Pasigrožėję jūros gyvenimu užeikite į kokį nors vietinį restoraną, kad pasilepintumėte skaniausiais žuvies patiekalais pasaulyje – paelja su jūros gėrybėmis ir kitais.