Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Tai - prekybinis centras ties karavanų kelių sankirta (į Idžilį, Kumbį, Marakešą), iš čia eina plentas ir į Atarą. Miestas žymus savo architektūros paveldu – yra viduramžių įtvirtinto miesto (ksaro), XV a. mečetės liekanos. Į rytus nuo miesto yra unikalus geologinis darinys – Rišato struktūra.

Pirma gyvenvietė čia įkurta dar VIII a., bet ji sunyko. Uadaną 1142 m., pasak tradicijos, įkūrė 3 musulmonų šventieji. Miestas suklestėjo, tapo svarbiausiu Transsacharinės prekybos punktu vakarinėje Sacharoje.

450 m. dėl gentinių karų miestas nuniokotas, mečetė sugriauta. Tada Uadanas perkeltas kiek į rytus, įrengti nauji įtvirtinimai. XV a. miestą minėjo portugalai Alvizas Kadamostas, Gomešas Janišas de Zurara.

Netrukus Uadanas tapo svarbus prekybos druska, gabenamos iš Tagazos, taip pat auksu, vergais prekybos centras. Portugalai čia nesėkmingai bandė įsteigti savo prekybinę stotį. XVI a. miestą užpuolė marokiečiai, Uadano reikšmė sumenko - kaip tik tuo metu iškilo Šingetis.

Uadanas, drauge su kitais senaisiais maurų miestais, 1996 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.