Paryžius, Baltarusija

Paryžius apie 200 km į šiaurę nuo Minsko. Anot vienos versijos, kaimas šį pavadinimą gavo neva dėl to, kad 1812 m. pravažiuodamas Napoleonas Bonapartas pasakė, jog čia atrodo kaip Paryžiuje. Pasak kitos versijos, vietos dvarininkas kaimą taip pavadino tiesiog dėl įgeidžio.

1973 m. valdžios sprendimu Paryžiaus kaimo pavadinimas buvo anuliuotas, tačiau gyventojų prašymu 2006 m. kaimui vėl buvo grąžintas Paryžiaus pavadinimas. Jame gyvena 330 gyventojų, 130 iš jų – pensininkai. Čia stovi 30 m aukščio Eifelio bokšto kopija, kurios viršuje puikuojasi didžiulis kryžius. Tai vietos dvasininko idėja. Netoliese įrengtas Luvro muziejus.

Paryžius, Rusija

Paryžius 95 km nuo Magnitogorsko, 307 km nuo Čeliabinsko. Dauguma jo gyventojų iki 1917 m. kazokais tarnavo Rusijos armijoje. Apylinkėse yra ir daugiau kaimų prancūziškais pavadinimais. Jie šiuos pavadinimus gavo 1814 m. po kovų su Napoleono Bonaparto kariuomene.

Paskelbus apie gyvenvietės pavadinimo pakeitimą, kazokai savo žmonoms pranešė: „Taigi, moterėlės, nuo šiol būsite prancūzės!“ Dabar šiame kaime yra apie 200 gyventojų. 2005 m. jame iškilmingai atidarytas Eifelio bokštas – mobiliojo ryšio bokštas, atkartojantis garsiojo pirmtako formas, tik šešis kartus mažesnis ir 160 kartų lengvesnis. Tačiau tai didžiausia Eifelio bokšto kopija Rusijoje.

Paryžius, Kanada

Kanadiškasis Paryžius stūkso Ontarijo provincijoje. Jis taip pavadintas dėl netoli esančių gipso telkinių. Panašių telkinių yra ir Prancūzijoje, Monmartre. Ten sukurta technologija, kaip kaitinto gipso miltelius panaudoti pastatų apdailai, gavo „Paryžiaus tinko“ pavadinimą. Kai vietos verslininkas 1830 m. Ontarijo provincijoje įsteigė gipso malūną, gaminantį „Paryžiaus tinko“ miltelius, greta įsikūrusi gyvenvietė gavo Paryžiaus pavadinimą. Dabar joje yra per 11 000 gyventojų.

Paryžius, JAV

Turbūt niekur kitur pasaulyje nėra tiek Paryžių, kiek Amerikoje. Beveik kiekviena JAV valstija turi savo Paryžių. Vienas jų – Teksaso valstijoje apie 160 km į šiaurės rytus nuo Dalaso. Jame yra daugiau nei 25 000 gyventojų.

Teksasiečiai giriasi, kad jų Paryžius – antras pagal dydį pasaulyje. Šį miestą ypač išgarsino filmas „Paryžius, Teksasas“, laimėjęs pagrindinį prizą tarptautiniame Kanų kino festivalyje 1984-aisiais. Miestui vardą suteikė jo įkūrėjas Džordžas Raitas prancūziškojo Paryžiaus, kuris tuomet buvo didžiausias miestas pasaulyje, garbei.

1993-iaisiais čia buvo pastatyta 20 m aukščio Eifelio bokšto kopija. Tais pačiais metais ir kitame Tenesio valstijoje esančiame Paryžiuje buvo pastatyta Eifelio kopija, nors iš pradžių šiek tiek mažesnė, tačiau netrukus tapo didžiausia Amerikoje. Vietos gyventojai papuošė bokšto viršūnę milžiniška raudona kaubojiška skrybėle. Dabar jis tapo neoficialiu miesto simboliu.

Paryžius, Kinija

Kinai geba ne tik meistriškai padirbti žymiausių pasaulio prekinių ženklų gaminius, bet ir Prancūzijos sostinės kopiją! Miestas, kuriame yra netikras Eifelio bokštas, Versalis ir Triumfo arka, įkurtas viduryje dirbamų laukų ir dykynių. Netgi gyvenamieji namai atrodo taip pat, kaip Prancūzijoje.

Vienintelis dalykas, akivaizdžiai skiriantis šį miestą nuo tikrojo Paryžiaus, – iškabos kinų hieroglifais. Tiesa, kol kas šiame mieste labai tylu ir tuščia. Gyvenamieji namai laikomi elitiniais, todėl pernelyg brangūs daugeliui kinų. Tuščias miestas atrodo kaip apokaliptinio filmo butaforija.

Paryžius, Kiribatis

Paryžius – apleista gyvenvietė Kiritimačio saloje, Ramiojo vandenyno atole, Kiribatyje. Kiritimačio, dar vadinamo Kalėdų sala, perimetras apie 150 km, o plotas 642 kv. km. Šioje saloje yra ne tik Paryžius, bet ir Londonas bei Lenkija. 1917–1939 m. Kiritimačio salą buvo išsinuomojęs prancūzų kunigas Emmanuel’is Rougier’is. Joje pasodino 800 000 kokoso palmių. Dabar iš Paryžiaus likę tik griuvėsiai, o daugiausia gyventojų (beveik 2 000) įsikūrę Londone.

Paryžius, Lietuva

Paryžius yra ir Lietuvoje, Jonavos rajone prie Neries upės ir automagistralės Kaunas–Zarasai–Daugpilis. Čia gyvena tik trys šeimos, tačiau, kaip ir dera tikram Paryžiui, yra savo Eifelio bokštas – taip vadinamas kaimo pakraštyje esantis priešgaisrinis miško stebėjimo bokštas.

Pasak vietos gyventojų, kaimo pavadinimas atsirado nuo Napoleono Bonaparto karo laikų. Neva čia buvo apsistojęs Napoleonas, todėl ir atsirado Paryžius. Tačiau labiau tikėtina, kad pavadinimą sugalvojo vietos dvarininkai, mėgę keliauti po Europą. Netoliese yra Šveicarijos kaimas. Istoriniuose šaltiniuose lietuviškasis Paryžius minimas nuo 1870-ųjų.

Įdomu

Prancūzijos sostinė romėnų laikais (apie 52 m. pr. m. e.) buvo žinomas kaip Civitas Parisiorum arba Parisia.

Eifelio bokštas – vienas Paryžiaus simbolių – 1887–1889 m. pastatytas kaip laikinas statinys rengiantis pasaulinei parodai. Iki 1931 m. tai buvo aukščiausias pasaulio statinys.

Pasaulyje gausu Eifelio bokšto kopijų.

Radviliškio rajone netoli Sidabravo yra Paryžiumi vadinamas viensėdis.

Kiritimatį atrado kapitonas Džeimsas Kukas 1777 m. gruodžio 24 d.
Vesiolyj Kut kaimas Odesos srityje (Ukraina), 1886 m. įsteigtas vokiečių kolonistų, ilgai buvo vadinamas Paryžiumi.

Jutlandijoje (Danija) yra Paryžiumi vadinamas kaimelis, kuriame gyvena 12 gyventojų.

Aidaho valstijoje (JAV) esantį Paryžiaus miestą 1863 m. įkūrė pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios pasekėjai.

Paris (skamba taip pat, kaip Paryžiaus pavadinimas prancūziškai) – graikų mitologinis herojus, Trojos karalius, beprotiškai įsimylėjęs Spartos karalienę Eleną. Dėl jos pagrobimo kilo Trojos karas.

Vidurio Slovakijoje tekanti Hrono upė vadinama Paryžiumi.