Šiais metais nutariau Kelno karnavalui „paaukoti“ savo atostogas. Auka – ganėtinai tikslus žodis, nes pramogos kainuoja laiko, pinigų ir sveikatos. Ir ne tik daugiadienis šventimas, bet ir pasiruošimas jam. Poilsiu nekvepia nė iš tolo.

Sutikti Pepę Ilgakojinę eilinę darbo dieną – nieko keisto 

Kelno karnavalo eiga
Lapkričio 11 d. 11 val. 11 min. prasideda karnavalo sezonas, dar vadinamas penktuoju metų laikotarpiu. Persirengėliai švenčia visą dieną, miestas pilnas scenų, vyksta karnavalo dainų koncertai, kalbas rėžia miesto valdžia ir juokdariai. Nuo lapkričio 12 d. iki ketvirtadienio prieš Užgavėnes vyksta karnavalo posėdžiai – reguliarūs juokdarių kabaretai.
  Atvykau į milijoninį Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos miestą jau kelios dienos prieš ketvirtadienį startuojantį karnavalą. Šventės nuotaika jau jaučiasi. Nieko nestebina ne tik karnavalui išpuoštos gatvės ir parduotuvių vitrinos, bet ir tarp kasdieniškai apsirengusių žmonių šmėžuojantys persirengėliai. Taip yra todėl, kad trunka kur kas ilgiau nei kiti – jam neprilygsta nei Venecijos, nei Rio de Žaneiro šventės, jau nekalbant apie lietuviškas Užgavėnes. Kelne karnavalas vadinamas dar ir penktuoju metų laiku, nes trunka nuo lapkričio 11 d. ir baigiasi Pelenų dieną, trečiadienį po Užgavėnių, čia vadinamų gėlės „Našlaitės antradieniu“ (Veilchendienstag).

Taigi, sutiktas persirengėlis eilinę dieną reiškia, kad jis greičiausiai skuba į kokį nors karnavalo posėdį – visą penktąjį metų laiką vyksta reguliarūs juokdarių kabaretai. Todėl metro lūkuriuojanti Pepė Ilgakojinė, prie dešrelių kioskelio stovintis supermenas ar prekybos centre apsiperkantys klounai stebina nebent turistus.

Dėl kostiumų neriasi iš kailio

Kostiumai – svarbi tema ir susitikus su draugais išgerti kavos. Karnavale dalyvaujantys žino, kad šventėje pasirodyti be kostiumo – ne lygis. Jeigu nėra polėkio apsirengti vienodai kartu švenčiančiai grupei, tuomet kiekvienas stengiasi sužibėti kuo originaliau.

Tikri karnavalistai siuvasi specialius kostiumus pas profesionalius siuvėjus, stengiasi turėti skirtingus apdarus kiekvienai dienai. Mažiau tradicijų besilaikantys – apsiriboja vienu, įsigyja jį karnavalo prekių krautuvėje arba pasigamina patys.

Kelno karnavalo eiga
„Bobų ketvirtadienis“ (Weiberfastnacht) – ketvirtadienį prieš Užgavėnes vėl visi karnavalistai suplūsta į miesto aikštes, gatves ir barus. 11 val. 11 min. paskelbiama didžiojo karnavalo pradžia. Šią dieną valdo matriarchatas. Nuo 1824 m. moterys išsikovojo teisę būti lygiateisėmis karnavalistėmis. Jau daug metų šis žingsnis įprasminamas moterų teise nukirpti kaklaraištį vyrams, paguodai apdovanojant juos bučiniu. Šią dieną, kaip per lietuviškas Užgavėnes, svarbu daug ir riebiai valgyti, ypač populiarios yra spurgos (Krapfen). Todėl kitose Vokietijos žemėse ši diena vadinama „Riebiuoju ketvirtadieniu“. Kelne „Bobų ketvirtadienį“ persirengėliai linksminasi visą dieną, turintys sveikatos tęsia tokias pramogas ir penktadienį.
Mano draugas Kelne gyvena jau septynerius metus. Nors jis kilęs iš šiaurinės Vokietijos, kur karnavalas nešvenčiamas, ir jam Kelno gyventojų tradicijos nėra artimos, visgi jau kelerius metus ir jis ima sukti galvą dėl išvaizdos per karnavalą. Anksčiau jis yra buvęs patiuninguota kengūra su boksininko pirštinėmis, kompiuterinių žaidimų ir filmo „Hitman“ pagrindiniu veikėju, kartą užsivilko visą kūną aptempiantį juodą kostiumą ir nutarė būti tiesiog „Šešėliu“. Pernai nusipirko peruką, pritaikė aprangą ir tapo žymios heavy metal grupės „Mötley Crüe“ bosistu Nikki Sixx. Nors ši grupė yra žinoma, tačiau ji visgi yra nišinė, todėl karnavalo metu mano draugas nesutiko savo antrininko. Jei būtų tapęs Johnu Lennonu ar „Guns N' Roses“ gitaristu Slash, neabejotinai būtų tokių sutikęs, nes šiuos personažus įkūnijančių perukų ir kostiumų pilnos specialiosios karnavalo krautuvės.

Taigi, kadangi Nikki Sixx įvaizdis pasiteisino, amunicija atlaikė pernykštes šventes, mano draugas nutarė nesiblaškyti ir apsirengti taip pat ir šiemet, nesvarbu, kad tikri karnavalistai tokį atsainų požiūrį smerkia.

„Mirtį su bikiniu“ iškeičiau į gyvą įžymybę

Kelno karnavalo kostiumai
Aš nusprendžiau taip nepasišiukšlinti ir nutariau, kad prieš kelerius metus naudotas princesės kostiumas ir per lapkričio 11 d. karnavalą pasirinktas „Mirtis su bikiniu“ įvaizdis – atgyvena, reikia kažko naujo.
Kelno karnavalo eiga
„Vaiduoklių paradas“ (Geisterzug) – šeštadienio vakarą vyksta alternatyvus, politinę potekstę turintis persirengėlių paradas. Nuo 1991 m. laikomasi šios tradicijos – tuomet, vykstant Persijos įlankos karui, neįvyko tradicinis pirmadieninis Kelno persirengėlių paradas, todėl buvo nutarta surengti alternatyvų, tuo pačiu ir protestui prieš šį karą nukreiptą paradą. Parado metu dominuoja dvasias ir nemirtingojo pasaulio atstovus įkūnijančios kaukės.
Apsilankiau keliose ištisus metus veikiančiose karnavalo prekių parduotuvėse ir specialiai prieš šventes atidarytuose kostiumų ir kaukių skyriuose prekybos centruose. Vaikštant tarp begalinės pasiūlos ima suktis galva – rožinis perukas atrodo puikiai, tačiau ką aš su juo noriu įkūnyti? Po nerezultatyvių kelių valandų parduotuvėse, blaškymosi tarp noro atrodyti gražiai ir originaliai, išsekusi grįžtu namo ir bandau pradėti nuo kito galo: reikia aiškaus tikslo ir tada ieškoti reikalingų detalių.

Draugas mato mano desperaciją ir pasiūlo tapti jo antra puse – karnavalo proga vėl suvesti į porą metalistą Nikki Sixx su jo buvusia ilgamete drauge, savo TV realybės šou „LA Ink“ turinčia garsiąja tatuiruočių meistre Kat von D. Puiki mintis! Man trūksta tik juodų ilgų plaukų, tatuiruočių, gotams būdingų drabužių ir papuošalų... Turiu tik batus – ir tai tik pusiau į temą...

Kelno karnavalo eiga
„Rožių pirmadienis“ (Rosenmontag) – pirmadienį vyksta tradiciškiausias ir nekalčiausias persirengėlių paradas. Daug dėmesio skiriama vaikams, kultūrinių ratelių pasirodymams. Kodėl rožių?
Išverčiame draugo drabužių spintą ir aptinkame tinkamus marškinėlius, kuriuos šiek tiek apkarpius ir paplėšius galiu priartėti prie Kat von D įvaizdžio. Dar galiu prisitaikyti odinę striukę, nesvarbu, kad ji man keliais dydžiais per didelė!

Į karnavalo prekių krautuvę grįžtu nusiteikusi ryžtingai – žinau, ko man reikia, ir pildau pirkinių krepšelį: juodų plaukų perukas – 11,99 EUR; odines imituojančios kelnės – 16,99 EUR; užsimaunama visos rankos tatuiruotės imitacija – 14,90 EUR; grandinė su kryžiumi – 3,99 EUR, žiedas su kaukole – 2,99 EUR, auskarai – 4,99 EUR. Išleidau 55,85 EUR – seniai tiek pinigų nemokėjau už tokią nesąmonę, pagalvoju. Kita vertus, karnavalas – kvailysčių metas.

Svarbu nepramiegoti ir sočiai papusryčiauti

Ketvirtadienio išvakarėse – kostiumai tvarkingai paruošti, vakaras praleidžiamas ramiai, nes reikia sukaupti jėgas prieš šešių dienų iššūkį.

Kelno karnavalo eiga
„Našlaičių antradienis“ vainikuoja karnavalą. Šios dienos svarbiausia veikla – vėlgi sočiai prisivalgyti prieš pasninką. Ši diena kitose Vokietijos žemėse vadinama „Riebiuoju antradieniu“. Kaip ir Lietuvoje, antradienio vakarą sudeginama Morė (Nubbel). Tačiau vokiška Morė yra labiau vyriškos giminės čiūčiala, neįkūnija žiemos, o jos sudeginimas – šalčio išvarymo. Vokiška Nubbel labiau įprasmina atpirkimo ožį – sudeginant lėlę sudeginamos per karnavalą pridarytos nuodėmės prieš Gavėnią.
Nors atostogos, ryte žadintuvas suskamba 9 val. Reikia spėti ne tik persirengti ir pasidaryti makiažą, bet ir sočiai papusryčiauti, nes 11 val. 11 min. teks išmaukti pirmą gurkšnį alaus. Alkoholis, nori nenori, priklauso karnavalo tradicijoms. Visiems žinomi įspėjimai alkoholį vartoti atsakingai, tačiau jau popiet gatvėse pilna įkaušusių, padauginusių, skrandžio ir šlapimo pūslės turinio nekontroliuojančių pavidalų.

Tačiau yra ir gražių tradicijų. Pavyzdžiui, ketvirtadienį, kuris čia vadinamas „Bobų naktimi“, moterys perima valdžią ir turi teisę nukirpti vyrams kaklaraiščius – taip parodoma damų galia. Pykti – nevalia, galima tik reikalauti kompensacinio bučinio. Taip viskas ir vyksta – pilnos gatvės persirengėlių, kurie šūkauja „Kölle Alaaf“, karpo kaklaraiščius, bučiuojasi, lėbaudami traukia iš aikštės į aikštę, iš baro į barą, iš vienų draugų buto į kitų draugų butą.

Kelno karnavalo eiga
„Pelenų trečiadienis“ – jokių karnavalo požymių, nebent likę pėdsakai – pagirios galvoje ir paryčiais valomos gatvės po šventimo. Karnavalas baigėsi, prasideda Gavėnia.
Dažniausiai bičiuliai susitaria susiburti vienoje vietoje ir kartu paskelbti šventės startą 11 val. 11 min. Šis skaičius apipintas įvairiomis legendomis. Sakoma, kad 11 – nesąmonių ir kvailysčių simbolis. Biblijoje suteikiama svarbi reikšmė skaičiams 10 (10 Dievo įsakymų) ir 12 (12 apaštalų, mėnesių ir kt.), o tarp jų atsidūrusi vienuolikė nesiejama su niekuo rimtu, tad nutarta ją paversti juokdarysčių simboliu. Taip pat sakoma, kad tai Kelno miesto skaičius – ant miesto herbo matosi vienuolika juodų lašų, legenda mini, kad tai vienuolikos tūkstančių nekaltų mergelių už miesto laisvę pralietas kraujas.

Legendos legendomis, o realybė atrodo taip: Kelno širdyje gyvenantys Nikki Sixx ir Kat von D laukia atvykstančios „Musmirės“, kristalinio metamfetamino „virėjo“ iš serialo „Bręstantis blogis“ (Breaking Bad), princesės Lėjos ir baltųjų šturmuotojų (Stormtrooper) iš „Žvaigždžių karų“, poros indėnų ir Žmogaus-Voro. 11 val. 11 min.: „Kölle Alaaf!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)