Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Slidinėjimo naujokai dažniausiai mano, kad kalnuose labai šalta, todėl pagrindinis reikalavimas slidinėjimo aprangai – šiltumas. Vis dėlto reikia nepamiršti, kad slidinėjimas – tai fizinė veikla, kurios metu sušylama, o temperatūra kalnuose – dažnai besikeičianti. Pateikiame kelis patarimus, kurie pravers tiems, kas slidinėti vyksta pirmąjį kartą ir nežino, kaip geriausiai išsirinkti slidinėjimo aprangą.

Neskubėkite pirkti aprangos slidinėjimui

Pirmiausias dalykas, kurį reikia suprasti, kad slidinėti su įprasta apranga – džinsais ir šilta striuke – nėra geras sprendimas. Slidinėjimui būtina pasirūpinti tam skirtomis kelnėmis, švarku bei kitomis detalėmis.

Tai žinant, pirmasis klausimas, kirbantis galvoje – pirkti, skolintis ar nuomotis slidinėjimo aprangą. Jei slidinėti vykstate pirmą kartą, dar negalite būti tikri, ar šis laisvalaikio praleidimo būdas jums tikrai patiks. Be to, niekada nežinote, kada kitą kartą vyksite į kalnus – galbūt tai bus tik po kelių metų.

Tad atsižvelgiant į šias sąlygas geriausia pirmai slidinėjimo kelionei nepulti pirkti slidininko aprangos, mat tai gali tapti didelės pinigų sumos išmetimu į balą. Kur kas geriau pasiskolinti kad ir padėvėtą, ne itin geros išvaizdos, bet kokybišką slidininko aprangą iš giminaičių ar pažįstamų. Žinoma, visada galima aprangą išsinuomoti slidinėjimo kurorte, tačiau tokiu atveju rizikuosite negauti tinkamo dydžio rūbų ar nusivilti itin prasta slidinėjimo kostiumo kokybe.

Svarbu medžiaga, dydis, patogumas, o ne prekės ženklas

Kraunantis lagaminą slidinėjimui, reikėtų suprasti, kad kur kas naudingiau slidinėti apsirengus keliais plonesnių rūbų sluoksniais nei vienu itin šiltu slidininko kostiumu. Mat dėvint pastarąjį jau po pirmų dešimties minučių būsite permirkęs prakaite, kuris per itin šiltą striukės bei kelnių sluoksnį tikrai neišsigaruos, o viso to rezultatas – į rūbus susigėręs prakaitas, lemiantis žemą kūno temperatūrą, vėliau – ir peršalimą. Dar viena auksinė taisyklė – rinktis rūbus, kurie nėra pasiūti iš medvilnės, geriausia – sintetika, vilna arba šilkas, nes tik šios medžiagos tinkamai praleidžia orą bei padeda išgaruoti prakaitui.

Renkantis rūbus slidinėjimui svarbu suprasti, kad prekės ženklas čia tikrai nėra svarbus. Atkreipkite dėmesį į tai, ar apranga jums patogi, iš kokios medžiagos ji pasiūta, ar dydis – tinkamas. Jei visi šie kriterijai atitinka jūsų keliamus – pirmyn į kalnus mokytis slidinėti!

Trys aprangos sluoksniai

Rengiantis slidinėti geriausia pasirūpinti trimis pagrindiniais aprangos sluoksniais. Pirmasis, arčiausiai kūno esantis – tai speciali termo apranga, kurios misija – išgarinti susikaupusią drėgmę ir nuo kūno ją perkelti į kitus aprangos sluoksnius. Termo kostiumas turėtų apgaubti visa kūną, būti patogus ir kokybiškas.

Antrasis aprangos sluoksnis, dažniausiai reikalingas tik viršutinei kūno daliai – tai šiltas džemperis ir, esant šaltesnei oro temperatūrai, patogios kelnės. Renkantis džemperį svarbu atkreipti dėmesį, kad jis būtų aukštu kaklu – taip nuo peršalimo apsaugosite gerklę. Į slidinėjimo kelionę geriausia pasiimti bent porą tokių “antrųjų sluoksnių rūbų”, kad, esant reikalui, kitą dieną galėtumėte dėvėti švarų rūbą. Tiesa, šio sluoksnio reikia ne visada – jei temperatūra lauke nėra itin žema, galima apsieiti tik su apatiniu termo rūbu bei slidininko kostiumu.

Paskutinysis, išorinis aprangos sluoksnis – tai slidinėjimo kelnės ir striukė. Šios aprangos dydis neprivalo tikti idealiai, tad drąsiai galite skolintis kiek per didelius rūbus, mat jie yra lengvai mažinami įvairiais dirželiais. Svarbu nedėvėti per mažų kelnių ir striukės, mat tokiu atveju slidinėti bus tikrai nepatogu.

Papildomi būtini aksesuarai

Be jau paminėtų aprangos detalių taip pat vertėtų pasirūpinti ir kojinėmis, pirštinėmis bei akiniais. Rekomenduojame įsigyti specialiai slidžių ar snieglentės batams skirtas kojines, nes kelių kojinių užsidėjimas gali baigtis skaudžiais nutrynimais. Kojinės turėtų siekti bent pusę blauzdos ir, kaip ir likes kostiumas, nebūti pasiūtos iš medvilnės. Be to, nebūtina mūvėti labai šiltas kojines, nes slidžių ar snieglentės batai suteikia kojoms nemažai šilumos.

Prieš kelionę renkantis pirštines galite turėti į savo įprastas, kasdienes, tačiau kur kas naudingiau būtų įsigyti ar pasiskolinti specialiai slidinėjimui skirtas pirštines, kurios ne tik šildo, bet ir atlieka drėgmės išgarinimo funkciją.

Akiniai yra būtinas slidinėtojų aksesuaras. Kalnų saulė yra labai ryški, tad slidinėdami be akinių mažai ką matysite, o geras matymas kalnuose – itin svarbus. Be to, tiesioginiai saulės spinduliai kenkia akims, todėl akiniai reikalingi ir norint apsaugoti savo regėjimą.