Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Aršių diskusijų tarp tų, kurie renkasi tik slides ir tų, kurie prioritetą teikia snieglentėms, nuolat būna ir retas jų gali pateikti objektyvų atsakymą, kuris slidinėjimo būdas yra geresnis.

Vis dėlto niekada nebandžius žiemos sporto sudėtinga suprasti, kuo skiriasi šie du slidinėjimo būdai ir kurį nepatyrusiam slidininkui pasirinkti geriau. Tad kad jums apsispręsti būtų lengviau, trumpai papasakosime, kuo skiriasi slidinėjimas slidėmis ir snieglente, ir ką geriau rinktis pirmą kartą vykstant į kalnus.

Paprastai paklausus profesionalaus slidinėjimo instruktoriaus, kuo čiuožti išmokti lengviau – slidėmis ar snieglente – gausite paprastą atsakymą: mokymosi procesas abiem būdais yra labai skirtingas ir pasakyti, kas yra sudėtingiau, nėra įmanoma. Vieniems geriau sekasi slidinėti slidėmis, kiti geriau jaučiasi ant snieglentės.

Vis dėlto pirmas kartas slidinėjant slidėmis paprastai būna lengvesnis nei pirmas atsistojimas ant snieglentės. Pirmosios valandos ar dienos mokantis čiuožti snieglente – tai neišvengiamas nuolatinis kritimas, tuo tarpu išmokti stovėti slidėse yra kur kas paprasčiau.

Vis dėlto mokymąsis čiuožti snieglente ir slidėmis lydi paprasta formulė – pradėti mokytis snieglente yra sudėtingiau, tačiau po pirmojo nuolatinio kritimo etapo paprastai čiuožti išmokstama greičiau ir geriau nei slidėmis. Pastarosiomis išmokti gerai čiuožti prireikia daugiau laiko.

Čiuožiant snieglente nėra pagalbinių lazdų, kokias turite slidinėdami slidėmis. Tad čiuožiant snieglente itin svarbu gebėti išlaikyti pusiausvyrą, mokėti perkelti kūno svorio centrą – tai yra esminiai dalykai. Dažnam snieglenčių naujokui būna sunku priprasti prie to, kad kojos atrodo tarsi įmūrytos į žemę – jų negalima pajudinti atskirai, o nukritus atsistoti nėra taip lengva. Mokantis slidinėti slidėmis pusiausvyrą laikyti padeda lazdos, nukritus atsistoti kur kas lengviau, tačiau itin didelis krūvis tenka keliams ir tai gali tapti sunkumu mokantis čiuožti.

Bet kokiu atveju – mokantis čiuožti snieglente ar slidėmis – turite nusiteikti, kad daug krisite. Tiesa, snieglente čiuožinėjama ant minkšto sniego, slidėmis – kietesnio, ledinio paviršiaus, tad ir kritimai abejais atvejais skirtingi.

Slidinėjimo mėgėjai ir ekspertai, paklausti, kuo čiuožti smagiau, retai gali pateikti atsakymą – abu būdai savotiški ir smagūs, abiejose pakanka greičio ir adrenalino. Vis dėlto dažnai atrodo, kad snieglente galima išvystyti didesnį greitį. Šis manymas klaidingas – slidėmis pasiekiamas didesnis greitis.

Abu slidinėjimo būdai savaip smagūs ir įdomūs, negalima nei vieno jų įvardyti kaip lengviau išmokstamo ar daugiau adrenalino keliančio. Svarbu suprasti – kad ir kurį slidinėjimo būdą pasirinksite, visada galėsite mokytis ir kito!