Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

11-os ir 18-os dinastijų laikais šis miestas buvo Egipto sostine. Manoma, kad Tėbai 1980–1770 m. prieš mūsų erą ir 1400–668 m. prieš mūsų erą buvo didžiausias pasaulio miestas. Šiuo metu senųjų Tėbų vietoje yra Luksoro miestas.

Vasetas Senosios karalystės laikais buvo nežymus provincijos miestelis. Tačiau Tėbų rajone buvo rasti du 3-os ar 4-os dinastijų kapai, o taip pat nedidelė 5-6 dinastijų laikotarpio kapų grupė (Vakariniame Nilo krante, al-Khokha kalvos pietiniame šlaite). Mat faraonai tuo metu daugiausia buvo laidojami prie Memfio.

Tėbų iškilimas prasidėjo, kai 11 dinastijos faraonas Mentuhotepas, pasivadinęs Neb-Hept-Ra, suvienijo Egiptą. Jis šalį valdė 51 m. ir Deir el-Bahri pasistatė laidojimo šventyklą, kuri vėliau įkvėpė Hatčepsutę (18 dinastija) ten pat pasistatyti dar didingesnę savo laidojimo šventyklą.

Tėbus 661 m. prieš mūsų erą užėmė asirai. Tas įvykis yra minimas Biblijoje. Ptolomėjų laikais (304–30 m. prieš mūsų erą) jis dar buvo reikšmingas miestas. Tačiau po to, kai 29 metais prieš mūsų erą Tėbus užėmė romėnai, čia buvo likę tik keli atskiri kaimai. Nuo tada miestas visam laikui prarado savo svarbą.

Apie Tėbus nustota kalbėti iki pat Ptolemėjų laikų, kai čia pradėjo lankytis Graikijos ir Romos keliautojai. Diodoras Sicilietis, lankęs Egiptą 57 m. prieš mūsų erą, rašė, kad ten puikesni rūmai nei bet kur kitur, o faraonų kapai tokie nuostabūs, kad nėra vilties, kad bus sukurta kas nors panašaus. Tačiau apie Tėbus vėl buvo užmiršta ir IV-XVII a. laikotarpiu jie beveik niekur neminimi.

Tiesa, jų vieta buvo pažymėta 1595 m. žemėlapyje. Ir nors tėvas Šarlis Fransua 1668 m. aplankė „mumijų vietą“, tačiau neįžvelgė jos svarbos. Tik prancūzas tėvas K. Sikardas, vadovavęs jėzuitų misijai Kaire, lankęsis Egipte apie 1708–1712 m., identifikavo vietovę kaip Tėbus. Jis rado 10 atvirų faraonų kapų ir rašė apie jų sienų piešinius. Tačiau beveik visi jo užrašai dingo.

Tad pirmasis reikšmingesnis rašytinis liudijimas priklauso anglui Ričardui Pokokui, 1738 m. pasiekusiam Denderą ir Tėbus. 1743 m. jis išleido pirmą, o 1745 m. antrąjį „Rytų ir kai kurių kitų šalių aprašymų“ tomus. Jo nupieštame plane pavaizduota 18 kapų, tačiau tik pusę jų buvo galima aplankyti. 1768 m. škotas Džeimsas Briusas aplankė Ramzio IV ir Ramzio III kapus. Antrasis netgi vadinamas „Briuso kapu“.