Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Faktas lieka faktu, apie Panevėžį vis tiek ką nors žinote. Ir turbūt iš nelabai gerosios pusės. Aš Panevėžyje gyvenau 18 metų, ir nors šiuo metu jau Aukštaitijos sostinėje lankausi švenčių ir savaitgalių proga, ištikimai seku miesto naujienas. Arba draugai pasako ir niekada nepraleidžia progos įkąsti cituodami Mantą Katlerį.

Nes jis akivaizdžiai garsiausias žmogus iš Panevėžio. Ai, gi dar Radžis. Tai du. Galbūt mes susireikšminę, galbūt patys labai noriai ir atsakingai važiuojam ant gimtojo miesto, bet Panevėžys yra vertas jūsų laiko, pilno benzino bako, kojų skausmo ir tikiu, kad viešnagė Aukštaitijos sostinėje jums liks įsimintina. Iš vienos, ar kitos pusės, pagal tai, ko ieškosite.

Vaikystėje prie žodžio „Panevėžys“ man klijuodavosi atmintyje likusios vaikiškos dainos eilutės: „Tavo vardą vaikai ant asfalto rašys“. Kas šiuo metu labai daug prasmės man nebesudaro, bet patikėkit, vaikystėj tai buvo gražiausia daina, kurios mes kažkodėl vis nedainuodavom mokykloje. Dabar prie gimtojo miesto pavadinimo jau klijuojasi neaiškaus, jau iš internetų dingusio, vienkartinio reperio eilutė „Tai miestas, kuriame tave nužudys“. Ir toks muzikalus palyginimas tik įrodo, kokie stiprūs kontrastai suka miesto variklį.

Ir nekalbu apie skurdą, pragyvenimo lygį, pajamas, lytinę orientaciją ar odos spalvą. Panevėžys turėtų būti Lietuvos kultūros kontrastų sostinė. Ir ne metus, o visą laiką, nes čia vyksta tai, ką galėtumėte pamatyti labai retai.

Pradėkim nuo to, kad mieste gyveno, dirbo ir kūrė tokie žmonės kaip rašytoja Salomėja Nėris, režisierius Juozas Miltinis (čia būtinai turiu paminėti, kad prieš kelerius metus prieš Juozo Miltinio vardu vadinamą dramos teatrą atsidūrė ir paties režisieriaus skulptūra. Su ragiukais pakaušyje), skulptorius Juozas Zikaras, poetė Elena Mezginaitė, kalbininkas Juozas Balčikonis, aktorius Donatas Banionis, filosofas Arvydas Šliogeris. Bet kažkaip šalia šitų garsių žmonių minim Radži ir Kastytį Kerbedį.

Su visa derama pagarba šiems žaviems ir dainingiems vyrams, galim pastebėti, į kokių skirtingų žmonių pėdas, suolus, ar kiemus netyčia galime įminti, sėsti ar įeiti. O jau kalbant apie sėdėjimą, Panevėžys žavus ir dar dėl vieno dalyko. Respublikos gatvėje, geriausiame šalies gimnazijų dešimtuke esančią Juozo Balčikonio gimnaziją nuo Panevėžio moterų kalėjimo skiria 10 metrų.

Ir saulėtomis dienomis, sėdint klasėje gali išgirsti kaip kalinės yra kviečiamos grįžti atgal į patalpas. Tikėtina, kad, jei sėdėjai viename suole, nesėdėsi kitoje gatvės pusėje. Bet 100 procentų užtikrinti niekas negali.

Panevėžys tikrai vertas jūsų apsilankymo, nes turite pamatyti kelias kultūros mekas. Fantastišką naują Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės – Bitės biblioteką, kurioje galite pamatyti seną namą, apvilktą nauju namu. Ir kelis naktinius klubus, kurie ir be apipintų legendų jau savaime yra gana įspūdingi.

Reikėtų pradėti nuo miesto centre stūksančio klubo „Puntukas“. Kiek šitas pavadinimas rišasi su Anykščių rajone esančiu akmeniu, supras tik ten pabuvoję penktadienio vakarą. Jei mėgstate keliones – Panevėžys siūlo jums net du variantus: miesto pakraštyje esantį naktinį klubą „Tblisis“, arba kruizinę penktadienio kelionę „Plaukiojančiu deniu“. Keliones mes mėgstam, dėl to juoko keliantį prekybcentrio pavadinimą „Babilonas“ pakeitėm į „Ryo“. Dabar galim pasiekti pusę pasaulio važiuodami viešuoju miesto transportu. Ir jokių patyčių.

Toliau jau vien tik jūsų pasirinkimas, kokį objektą norite aplankyti toliau. Galbūt jus sudomins vos 5 kilometrai už Panevėžio laikomas tikras amerikietiškas gangsterių automobilis, skaičiuojantis jau penktą dešimtį metų privačiame Klemenso Sakalausko muziejuje. O galbūt norėsite iš arčiau susidurti su dabartiniais panevėžietiškais gangsteriais ir pakeliauti alaus taku.

Tai takelis jungiantis centrines gatves, bet apie jo paskirtį turbūt kalbėti ir nereikia. O galbūt norite paragauti tikro panevėžiečio kasdieninės duonos ir savaitgalio rytą visiškai be tikslo nukeliauti į mašinų turgų, kuriame mašinos jau senai užima nesvarbią vietą, savo didingą poziciją užleisdamos kitai miesto dievybei – padėvėtiems rūbams. O gal pažiūrėti, kaip pučiamas karštas stiklas „GlasRemis“ dirbtuvėse, visai šalia buvusios naikintuvų taisyklos.

Panevėžys gražus, nes keistas. Sakoma, kad net ir bloga reklama yra reklama. Belieka tuo tikėti. O kodėl Panevėžys budi ir nemiega nepabuvę ir nesužinosit, tad mažiau stereotipų. Mes džiaugiamės net ir išbraukti iš didmiesčių penketo, kuris šiuo metu tapo ketvertu. Mes džiaugiamės net tada, kai bandoma švelniai pasityčioti iš mūsų miesto, pasijuokti iš mūsų tarmės, kurią vis bandome išjungti. Mes džiaugiamės, nes jei sutiksi panevėžietį, jis būtinai tai pats ir pasakys.