Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Kiek šalių jau spėjo aplankyti, kurios kelionės labiausiai sužavėjo, kokių nemalonių nutikimų teko patirti keliaujant, kaip atrodytų svajonių ir kur planuojama artimiausia kelionė – visa tai atvirame interviu su „Estravel Vilnius“ generaline direktore Žydre Gaveliene.

- Ar pamenate savo pirmąją savarankišką kelionę į užsienį?

Taip. Būdama 13-os metų vykau į „Arteko“ stovyklą Kryme. Dvi paras savarankiškai keliavau traukiniu.

- Tada ir įsimylėjote keliones?

Tiesą sakant, man tai patiko nuo mažumės. Tėvai pasakojo, kad išvažiavus į kelionę iškart visi mano priekaištai ar pretenzijos baigdavosi – visada gerai jausdavausi kelionėse.

- Kas jus įkvepia keliauti?

Planuoti kelionę pradedu nuo idėjos. Jas dažnai paskatina knygos ar filmai. Štai ir į tolimiausią kelionę – į Naująją Zelandiją – išsiruošiau susižavėjusi šios šalies gamta, matyta kino filme „Pianinas“ („The Piano“, 1993 m.).

Gamta ten išties nuostabi. Be to, sužavėjo ir maistas. Vyrauja drėgnas klimatas, tad vaisiai, daržovės – nepakartojami. Už pusantro euro gali nusipirkti didžiulį avokadą, kurio trise neįveiksi.

- O kurią kelionę pavadintumėte skaniausia?

Apsilankymą Kambodžoje. Pasilikau savaitei šioje šalyje po konferencijos – turėjau puikią galimybę pamatyti, kaip gaminamas maistas tiek restoranuose, tiek ir vietinių gyventojų namuose. Ir, žinoma, jo paskanauti. Jų tradicinės daržovių sriubos yra išties nuostabios!

- Ar tiesa, kad su Azija susiję ir didžiausi jūsų kelionių nusivylimai?

Tikrai taip. Vietnamas yra šalis, kuri mane labiausia nuvylė. Išties graži gamta, svetingi žmonės, tačiau tai, kaip jie save pristato svečiui – per karo pasekmes – ne man. Be to, nesužavėjo ir rusų bei kinų kultūros samplaika.

Šiek tiek mažesnis, bet irgi nusivylimas, ištiko Balyje. Likau be skrybėlės ir be akinių – vietinės beždžionės mikliai pasidarbavo.

- Tačiau keliaujant turbūt teko patirti ir malonių netikėtumų?

Tiesa. Gerąja prasme mane itin nustebino Havajai. Turėjau išankstinę nuomonę, kad tai itin prabangus turtingų amerikiečių kurortas. Tačiau juose yra visko – ten puikiai jaustis gali tiek patys įnoringiausi keliautojai, tiek ir propaguojantys alternatyvų gyvenimo būdą ar subkultūrų atstovai. Maisto įvairovė taip pat didžiulė, o jo kainos tikrai prieinamos.

- Havajuose sutikote ir vienus įdomiausių žmonių?

Ši istorija verta atskiro pasakojimo. Pirmą kartą išmėginau apgyvendinimą laivelyje. Kajutes ten nuomoja garsi architektė, persikėlusi gyventi iš Los Andželo.

Gretimoje kajutėje gyveno garsus teisininkas iš Nyderlandų, kuris nusprendė mesti darbą ir įgyvendinti savo svajonę – dainuoti Pietų Amerikos baruose. Kadangi kelionė į tą žemyną brangi, jis nusprendė laukti tinkamo, pro šalį plaukiančio laivo, kuriame galėtų įsidarbinti pagalbiniu darbuotoju ir taip nuvykti į tolimą kraštą.

Aš dažnai sakau, kad didžiausią skirtumą daro žmonės – būtent jie labiausiai kuria krašto savitumą. Havajuose apstu žmonių, baigusių savo aktyvią karjerą ir persikėlusių ten gyventi tik savo malonumui. Nuostabi kultūrų maišatis.

- O kaip jūs planuojate savo keliones, kas jums svarbiausia?

Kaip ir minėjau – viskas prasideda nuo idėjos, kur noriu nukeliauti. Kadangi nemėgstu gaišti laiko, skrydžių ir viešbučių paiešką patikiu kolegoms. Tuo tarpu atvykusi į vietą, ankstų rytą pirmiausiai apsilankau kavinėje, taip pat nueinu į kirpyklą.

- Kirpyklą?

Taip! Apsilankymas kirpykloje yra ne vienoje šalyje patikrintas būdas iš vietinių moterų sužinoti, kur geriausia apsipirkti. O štai žmonės, ankstų rytą geriantys kavą vietinėje kavinukėje, visada pasidalins patikima informacija, kuo gyvena vietovė tuo metu – ką geriausia pamatyti, kur verta apsilankyti.

Tad didelė dalis mano kelionės suplanuojama remiantis būtent vietinių gyventojų rekomendacijomis. Susipažinęs su vietiniais žmonėmis, gali pamatyti lankomą miestą bei šalį visai kitomis akimis. Dėl šios priežasties atostogų metu apsistoti taip pat stengiuosi vietinių prižiūrimuose viešbučiuose ar apartamentuose.

- O kuri jūsų kelionė buvo ilgiausia?

Ji dar bus ateityje. Australijoje lankiausi dvi su puse savaitės – tačiau tai yra per mažas laiko tarpas šiam nuostabiam kraštui pažinti. Tam reikia mažiausiai šešių savaičių. Tad turiu svajonę skirti bent pusmetį kelionei po Australiją ir Naująją Zelandiją.

- Australija išties dažno lietuvio svajonių kraštas. O kuo ji sužavėjo jus?

Joje puikiai išvystytas turizmas – itin lengva keliauti savarankiškai. Puikūs, itin paslaugūs žmonės bei nuostabi gamta. Dar dabar pamenu tą akimirką, kai, vakarieniaudama restorane, stebėjau, kaip didžiulė raudona saulė leidžiasi vynuogyne... Šį momentą įamžinanti nuotrauka kabo mano namuose.

- Ar keliaujate Lietuvoje? Kokia gimtosios šalies vieta jums tapo maloniu atradimu?

Taip, žinoma. Stengiuosi keliauti kiekvieną savaitgalį, kai tik galiu. Labai mėgstu Birštoną – jaučiu, kad tai karališkas miestas, turintis įdomią istoriją, puikias sveikatinimo galimybes ir didžiulį potencialą turizmui.

Esu tikra, kad Lietuva apskritai itin tinkama turizmui – graži gamta, svetingi žmonės – svarbiausia tinkamai sudėlioti pardavimo akcentus. Viliuosi, kad jau šį savaitgalį vyksianti paroda „Adventur“ ne vieną paskatins geriau pažinti ne tik kitas šalis, bet ir gimtąjį kraštą.

- Kuri jūsų kelionė buvo pati romantiškiausia?

Vienareikšmiškai – apsilankymas Laplandijoje įsikūrusiame „Ice Hotel“. Niekada nepamiršiu to jausmo, kai pro stiklines lubas matai pašvaistės nutviekstą dangų. Beje, miegoti šiame ledo viešbutyje nėra šalta – turi specialų kostiumą ir miegi kailiuose.

- O labiausiai sukrėtusi patirtis keliaujant?

Tai nutiko JAV, Mirties slėnyje. Rytą per žinias išgirdome, kad, pasiklydęs šioje vietovėje, per dvi valandas mirė danų turistas. Visgi, tai mūsų noro aplankyti slėnį nenumalšino. Tačiau tai, kas nutiko vakare – įsiminė ilgam.

Pasimėgavę nuostabiu saulėlydžiu ruošėmės vykti atgal į viešbutį, tačiau mašina nebeužsivedė. Buvome trise – aš, mano vyras, ir dviejų metų dukrelė, o vandens atsargos siekė tik kelis litrus. Lauke apie 40 laipsnių karščio, mobilusis ryšys neveikia, iki artimiausios degalinės – kelios valandos kelio pėsčiomis.

Žinojome, kad amerikiečiai tamsiu paros metu stabdomi niekada nestoja – dėl saugumo. Be to, buvome rezervate, kur apstu laukinių gyvūnų. Ir kaip tyčia – tai įvyko liepos trečiąją, nacionalinės šventės išvakarėse. Tad, prisiminus rytą matytą reportažą, situacija atrodė išties beviltiška.

Laimei, po beveik valandos bandymų susikalbėti su automobiliu, vyrui pasikrapščius po kapotu, radome priežastį ir pavyko mašiną užvesti. Tą vakarą ne tik gyvenimas pralėkė pro akis, bet ir supratau, kad veikiantis mobilusis ryšys ir vandens atsargos kelionėje – svarbiausia.

- Ar skaičiavote, kiek šalių jau aplankėte?

152. Tad aplankyti visas pasaulio valstybes iki gyvenimo galo tikrai turėčiau suspėti.

- Išduokite, kur drieksis artimiausios jūsų kelionės maršrutas?

Į Vakarų Afrikos pietinę dalį. Norėjau ten nukeliauti jau anksčiau, tačiau planams sutrukdė Ebolos viruso protrūkis. Tačiau dabar, kai epidemija didžiąja dalimi suvaldyta, esu pasiryžusi ten nuvykti artimiausiu metu.