Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Taigi, jeigu jūs jau aplankėte Londono Tauerį, Vestminsterio abatiją ir pamatėte Bakingamo rūmus, štai dar kelios šio miesto vietos, kurias būtina pamatyti ir atrasti.

Visų Šventųjų bažnyčia

Visų Šventųjų bažnyčia (angl. All Hallows) yra ne tik viena seniausių bažnyčių Londone, bet čia dar yra saugomos saksų ir net romėnų relikvijos. Šioje nuostabioje bažnyčioje galima pamatyti istorijos sluoksnius tiesiogine to žodžio prasme.

Karinio jūrų laivyno administratorius Samuelis Pepysas iš čia 1666 metais stebėjo Didįjį Londono gaisrą. Taip pat čia 1797 metais vedė šeštasis JAV prezidentas Johnas Quincy Adamsas

Čia 1644 metais buvo pakrikštytas Pensilvanijos įkūrėjas Williamas Pennas. Kriptoje taip pat įrengtas nedidelis muziejus, pristatantis Visų Šventųjų bažnyčios ir Londono istoriją. Taigi, šį užslėptą istorijos perlą išties varta pamatyti.

Slaptas Winstono Churchillio bunkeris

Slaptas Winstono Churchillio bunkeris (angliškai dar vadinamas „Paddock“) buvo sukurtas tam, kad Antrojo pasaulinio karo metais turėtų kur slėptis Didžiosios Britanijos vyriausybė tuo atveju, jeigu negalėtų apsiginti nuo oro antpuolių. Šio bunkerio nereikėtų painioti su karo muziejumi „Kabineto karo kambariai“ (angl. Cabinet War Rooms).

Slaptas Winstono Churchillio bunkeris yra šiaurės vakarinėje Londono dalyje ir šiandien iš pirmo žvilgsnio net nesuprasi, kad čia toks dalykas egzistuoja.

Vienintelis įėjimas į milžinišką požeminį kompleksą yra pro sunkiai pastebimas duris iš plytų statytame priestate, kuris slepiasi niekuo neišsiskiriančioje Londono gyvenamųjų namų gatvėje. Bunkeris įrengtas 12 metrų po žeme, jame net keturiasdešimt kambarių, išsidėsčiusių dviejuose lygiuose.

Čia galima rasti autentiškos, Antrąjį pasaulį karą menančios įrangos, kuri per tiek metų gerokai aprūdijo. Nors didžiąją metų dalį čia patekti neįmanoma, du kartus per metus čia rengiamos ekskursijos.



Londono Romėnų siena ir fortas

Londono Romėnų siena buvo pastatyta apie 200 mūsų eros metus ir driekėsi apie tris mylias (beveik penkis kilometrus). Ši senovinė gynybinė siena ir saugojo miestą, romėnų vadinamą Londiniumu.

Per šimtmečius šie romėnų įtvirtinimai stipriai nukentėjo, tačiau lankytojai vis dar gali apžiūrėti dabar gerai saugomus jų elementus Tauerio kalvos aikštėje (angl. Tower Hill), Noble gatvėje ir netgi požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje netoli Londono muziejaus. Norint visa tai rasti prireiks nemažai pastangų, tačiau Senovės Romos istorijos gerbėjams tikrai verta tai padaryti.

Šventyklos bažnyčia

Šventovės riterių ordino (kitaip vadinamo tamplieriais) XII amžiuje pastatyta Šventyklos bažnyčia (angl. Temple Church) tapo šio garsaus karinio ordino štabu Anglijoje. Ji buvo statoma apvalios formos, siekiant atkartoti Jeruzalės Švento kapo bažnyčią.

Jeigu apsilankysite šioje nuostabioje bažnyčioje, atkreipkite dėmesį į unikalius dešimties riterių atvaizdus ant jos grindų – kiekvienas jų turi išskirtinių savybių. Rašytojo Dano Browno gerbėjai tikrai pastebėjo, kad Šventyklos bažnyčiai daug dėmesio skiriama jo garsiajame romane „Da Vičio kodas“ („The Da Vinci Code“).

Benjamino Franklino namas

Vienintelė išlikusi šio garsaus JAV istorijos veikėjo rezidencija dabar paversta muziejumi, kuris pavadintas „Benjamino Franklino namais“ (angl. Benjamin Franklin House). Šiame netoli Londono Trafalgaro aikštės (angl. Trafalgar Square) esančiame Jurgių epochos stiliaus name su terasomis kadaise Benjaminas Franklinas gyveno. Muziejaus lankytojai supažindinami su šio politikos ir mokslo veikėjo gyvenimo laikotarpiu, praleistu Londone, taip pat leidžiama plačiau pažvelgti į jo nuveiktus darbus.



Rytų Šv. Dunstono bažnyčios griuvėsiai

Netoli Londono tilto (angl. Londone Bridge) esantys vaizdingi Rytų Šv. Dunstono bažnyčios (angl. St Dunstan-in-the-East) griuvėsiai dabar yra žavaus parko centrinė dalis. Bažnyčia buvo pastatyta apie 1100 metus po Kristaus gimimo ir per ilgus nuo to prabėgusius dešimtmečius buvo sunaikinta ne vieną, o du kartus.

Pirmą kartą Rytų Šv. Dunstono bažnyčia stipriai nukentėjo 1666 metais Didžiojo Londono gaisro metu, antrą – per bombardavimus XX amžiuje. Tarp šių datų ją buvo atstatęs garsus architektas seras Christopheris Wrenas, jos bokšto smaigalys išliko iki šių dienų. Šiandien šie parką puošiantys griuvėsiai yra ideali vieta norintiems pabėgti nuo centrinio Londono šurmulio.

Haigeito kapinės

Šiaurės Londono žaliausiuose ir turtingiausiuose priemiesčiuose įsikūrusios Haigeito kapinės (angl. Highgate Cemetery) garsios tuo, kad čia amžino poilsio atgulė keletas garsių žmonių, tarp jų ir Karlas Marxas. Taip pat čia palaidoti keli garsūs rašytojai, menininkai ir politikos aktyvistai.
Haigeito kapinės (Highgate Cemetery)

Visų jų pavardes galima rasti kapinių internetinėje svetainėje, o pačias Haigeito kapines įmanoma apžiūrėti savarankiškai arba su ekskursine grupe.

Vinčesterio rūmai

Kadaise tai buvo vienas svarbiausių Viduramžių Londono pastatų. Sadarke esantys Vinčesterio rūmai (angl. Winchester Palace) – tai XII amžiuje pastatytas kompleksas, kuriame gyveno Vinčesterio vyskupai. 1814 metais didžiąją rūmų dalį nuniokojo gaisras, jų griuvėsiai slepiasi tarp šiuolaikinių Sadarko pastatų šalia Temzės. V
is dar galima pasigrožėti Didžiosios salės ir stulbinančios Rozetės griuvėsiais, tačiau minios pirkėjų ir verslo žmonių kasdien pro juos praeina net neatkreipdami dėmesio.

Šv. Brigitos bažnyčia

Laivyno gatvėje (angl. Fleet Street) esanti Šv. Brigitos bažnyčia (angl. St Bride's Church) yra restauruota XVII amžiaus bažnyčia, kurią suprojektavo seras Christopheris Wrenas. Nors pirmąją jos versiją suniokojo 1666 metais siautėjęs Didysis Londono gaisras, o naująją – Antrasis pasaulinis karas, Šv. Brigitos bažnyčia buvo restauruota ir iki šiol ji veikia.

Lankytojai gali apžiūrėti ne tik pačią bažnyčią, bet ir požeminę jos kriptą su mozaikinių grindų liekanomis ir požemine viduramžių koplyčia.

Lesnio abatija

Dabar vaizdingo Londono parko dalį sudaranti Lesnio abatija (angl. Lesnes Abbey) yra sugriuvęs viduramžių vienuolynas, esantis miesto rytinėje dalyje. Jis buvo pastatyta 1178 metais. Lesnio abatija išgyveno neramius viduramžius, kol 1524 metais buvo sugriauta vykdant Henriko VIII vienuolynų likvidavimo projektą.

Didžioji dalis pastatų buvo nugriauti ir šiandien liko tik keletas griuvėsių. Nepaisant visko, čia atvykę turistai gali pasimėgauti idilišku modernaus gamtos rezervato vaizdu. Ypač gražu čia saulėtą dieną, kuomet atsiskleidžia visas ir pačių griuvėsių, ir kraštovaizdžio žavesys.