Stounhendžo akmenų monumentas
Stounhendžas, Anglija

Anglijos Viltšyro apskrityje esantis garsusis Stounhendžo akmenų monumentas daugeliui archeologų suteikia prielaidų manyti, kad prieš kelis tūkstantmečius gyvavusios kultūros tikėjo, jog šioje vietoje galima stebuklingai pagyti.

Magiškomis vietovės galiomis tikėta dar prieš septynis tūkstančius metų. Mažųjų Stounhendžo uolienų archeologai randa netgi Pietų Velse, nutolusiame nuo šios vietos daugiau kaip 250 km. Manoma, kad žmonės tikėjo gydomąja šios vietos kvarco ir diabazo galia, todėl ne tik rinko čia esančias uolienas, bet netgi laidodavo mirusiuosius.

Iki šiol neįminta Stounhendžo mįslė skatina piligrimus ir gamtos mokslų šalininkus ieškoti sveikatos šaltinių šioje akmenuotoje vietovėje.

Maču Pikču apylinkės

Daugybė žmonių, ieškodami sveikatos, plūsta į Andų kalnyne esantį prarastąjį inkų miestą Maču Pikču. Jie tiki, kad čia ne tik atsiveria visos čakros, bet ir įgyjama galių pasveikti. Maču Pikču kalno papėdėje vietiniai gyventojai prekiauja įvairiu gydomuoju aliejumi, išgaunamu iš inkų miesto griuvėsiuose augančių laukinių orchidėjų.

Žolininkai, šamanai, natūralaus gydymo šalininkai ir terapeutai Maču Pikču lankytojams siūlo ne tik gydomąsias kūno procedūras, bet ir dvasines praktikas. Vietiniai gyventojai tiki, kad Maču Pikču susidaręs toks stiprus energinis laukas, kad nė nekyla abejonių jo gydomosiomis galiomis.

Fidžio salyno Naag Mandir šventykla


Fidžio salynui priklausančioje Vanua Levu saloje esanti Naag Mandir šventykla garsėja nevaisingumą gydančiomis galiomis. Šventykla skirta gyvačių karalienei Naag, kuri, remiantis mitologija ir salyno folkloru, turėjusi ypatingų galių, skatinančių vaisingumą.

Pagal senąsias tradicijas, nevaisingi arba ilgą laiką vaikų negalintys susilaukti žmonės į šią šventyklą turi atnešti auką – gėlių, smilkalų ar maisto – ir nuoširdžiai melstis. Pasak kai kurių žmonių, apsilankę Naag Mandir šventykloje jie įveikė impotenciją ar kelis dešimtmečius trukusį nevaisingumą.

Jamaikos gydomieji šaltiniai
Jamaikos paplūdimys

Gydomaisiais mineraliniais šaltiniais Jamaika garsėja jau daugelį šimtmečių. Rokforto mineralinės vonios, pieno upės vonios ir mineralinės versmės turi savitas istorijas ir yra kone labiausiai lankomos visų, kurie čia atvyksta ieškoti sveikatos šaltinių. Natūralių gamtos versmių nauda žmogaus sveikatai yra neginčijama.

Mineraliniai šaltiniai ne tik teikia palaimą kūnui, bet ir padeda įveikti nervinę įtampą bei stresą. Jamaikos folklore itin populiarus pasakojimas apie turtingam žemvaldžiui Džonatanui Ludfordui priklausiusį vergą, kuris buvo nuplaktas rykštėmis taip stipriai, kad visas jo kūnas buvo nusėtas atviromis žaizdomis ir kraujosruvomis.

Sugebėjęs pabėgti iš vergovės, vyras rado pieno upės vonias, kuriose maudėsi visą naktį. Po kelių dienų jo žaizdos stebuklingai pagijo, nepalikdamos kūne nė vieno rando.

Negyvosios jūros pakrantės
Negyvoji jūra

Medikai jau seniai yra pastebėję, kad Negyvosios jūros purvas ir druska padeda nuo įvairių lėtinių ligų, gydo dermatologines ligas, tokias kaip dermatitas ar psoriazė. Negyvosios jūros pakrantėje yra daug SPA centrų ir gydyklų. Poilsiautojams siūloma įvairiausių procedūrų ir terapijų su šiais jūros lobiais.

Jūros druska nuo seno naudojama kvėpavimo takų ligoms gydyti, odai šveisti, odos ląstelių regeneracijai skatinti ar tiesiog kūno ir veido grožiui puoselėti. Negyvosios jūros purve gausu magnio, kalcio, kalio, stroncio, geležies ir boro. Šios natūralios mineralinės medžiagos slopina artrito simptomus, mažina reumatinius skausmus, atpalaiduoja raumenis, gerina kraujotaką ir padeda visam kūnui atsipalaiduoti.

Juodasis Negyvosios jūros purvas yra kalnų uolienų, smėlio, jūros dumblių ir druskingo vandens darinys, susiformavęsis ištisus tūkstantmečius. Nenuostabu, kad natūralių sveikatos procedūrų šalinininkai savo poilsiui itin dažnai renkasi Negyvosios jūros pakrantę.

Specialisto komentaras

Rasa Balčiūnaitė, turizmo vadybininkė

Pasaulyje egzistuoja daugybė vietų, kurios pasižymi nauda sveikatai. Kai kurie žmonės leidžiasi į dvasines keliones, kiti semiasi energijos iš antikinių kultūrų ir didingų statinių. Treti ieško vietų, kurios padėtų įveikti fizinius negalavimus ar kokias nors ligas. Kelionių pasirinkimą lemia ne tik poreikiai, bet ir finansinės galimybės.

Lietuvoje populiariausios vietovės yra Likėnai, Birštonas ir Druskininkai. Visi šie miesteliai garsėja mineralinių vandenų versmėmis ir šaltiniais. Už Lietuvos ribų vienas populiariausių yra Latvijos Jūrmalos kurortas. Netoli Rygos esantis Puokainių miškas garsėja savo mistiškomis galiomis ir ypatingu bioenergetiniu lauku. Kalbama, kad čia žmonės pagyja netgi nuo vėžio, bet, manau, visa esmė – tikėti.

Mano žiniomis, kai kurie gydytojai siūlo rinktis Negyvosios jūros pakrantę ir Čekijos Karlovy Vary kurortą, kuris garsėja karštųjų versmių gausa ir gydyklomis. Jau nuo seno žinoma, kad kvėpavimo takų ligomis ir tuberkulioze sergantys žmonės važiuodavo gydytis į kalnus. Grynas Austrijos, Vokietijos ar Prancūzijos Alpių kalnų oras yra puikus sveikatos šaltinis.