Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Indijoje karvės, tai gatvių karalienės. Vaikšto lėtai, išdidžiai, kažką kramsnodamos. „Viena iš mano keliautojų manęs retoriškai paklausė, kodėl tos karvės čia tokios „naglos“? Jos draugė nusijuokė ir atsakė: tu būtum šventa, dar ne tokia „nagla“ būtum” - pasakoja Rūta, kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ kelionių vadovė.

Apie tai, jog Indijos gatvėse karvės yra tarsi dievai, patvirtina ir Justina Ragauskaitė. Ji - jau netrukus kino teatruose pasirodysiančios Donato Ulvydo komedijos „Šventa karvė" gamybos prodiuserė. Beveik visas filmas buvo nufilmuotas Indijoje, tad laiko susipažinti su šiais gyvūnais turėjo visa kūrybinė komanda.

Ar karvių gausa Indijos gatvėse erzino? Neerzino. Išskyrus kelis atvejus, kai jos man iš paskos norėjo, kad eičiau greičiau nei ėjau. Buvau paraginta per užpakalį ne pačiu švelniausiu būdu. O šiaip - aš jautis ir jaučio metais gimusi, dar ir Ragauskaitė. Akivaizdu, kad turim kažką bendro, tad sutarėm gerai“, - juokiasi jauna moteris.

Ji neslepia, jog filme tikrai išvysime karvių, jos tapo tikrai svarbiais komedijos herojais. Tačiau „prikalbinti“ šiuos gyvūnus filmuotis buvo tikrai nelengva užduotis: „Viena, kurios labai norėjome kadre, susirgo sloga (nedetalizuosiu, bet vaizdelis labai nesimpatiškas), bandėm gražiai paaiškinti, kad, deja, užgeso jos žvaigždžių valanda, tačiau ji kategoriškai niekur nesitraukė.

O kelios kitos, priešingai, paspruko iš masuotės. Gal dėl per mažo honoraro, velniai žino. Sykį į mašiną teko lipti pro bagažinę. Karvių banda taip apgulė automobilį stovėjimo aikštelėje, kad nei perlipt, nei durelių atsidaryt nebuvo kaip“.

Karvių šventumas ne visada joms į naudą. Dėl to, kad ji šventa – žudyti negalima (hinduistas nužudęs karvę turi duoti didelę duoklę brahmanui-šventikui). Nebenaudingas karves žmonės, neturėdami kur dėti ir nenorėdami nusikalsti, paleidžia į gatves.

Nuo tos dienos karvutė atsakinga pati už savo išsilaikymą ir dažniausiai atlieka šiukšlių rušiavimo funkciją. Tiesa yra ir tai, kad naktį policija vaiko karves iš Delio miesto centro. Naktį, kad niekas nepamatytų grubaus elgesio. Bet karvės taip pat sėkmingai pareina atgal.

Delyje yra ir karvių prieglauda kartu su šventykla. Ten globojamos tos karvės, kurios turi problemų su sveikata (koja lūžus, ar sugijusi ne taip ir pan.). Jomis rūpinasi visa kompanija vyrukų, kurie jas šeria, prausia ir gydo.

Ar galima gauti jautienos Indijoje? Žinoma, pietų Indijoje tai lengviau, tačiau ir šiaurės Indijoje galite rasti tokių vietų. Jei valgysite tokioje dhaboje (restoranėlyje), didžiausia tikimybė, kad aplink sėdintys žmonės bus kriščionys.

Jautieną valgo ir musulmonai bei kai kuriuos gentys Keraloje ir Vakarų Bengalijoje. Ten netgi rengiami jautienos festivaliai, kur gaminamas jautienos karis ar kiti patiekalai. Labai įdomu, kad Indija yra viena iš tų šalių, kuri eksportuoja didžiausią kiekį jautienos. Šiuo verslu užsiima musulmonai, kurie priešinasi įstatymams draudžiantiems žudyti karves. cia, tos prieglaudos

Beje, kalbant apie šventus gyvūnus, nereikėtų susikoncentruoti tik ties karvėmis. Anot hinduizmo, kiekvienas gyvūnas turi sielą, o tai reiškia, kad žudyti jokio guvūno nevalia. Kartais teigiama, kad karvė yra tik simbolis, kuris perteikia visų gyvūnų švetumą.