Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Jei jūsų tikslas - ne nustebinti pažįstamus ir draugus netikėta poilsio vieta, atkreipkite dėmesį į populiarias ir mėgstamas kryptis - Tailandą, Vietnamą, Indoneziją, Malaiziją, Indiją ir Filipinus. Žiemos mėnesiais ten karšta ir minimalus kiekis kritulių, galima suderinti poilsį paplūdimyje ir ekskursijas.

Tačiau jei pietryčių Azijoje oras staigmenų nežada, tai paplūdimio poilsio kokybė gali nuliūdinti net neišlepusius keliauninkus. Šios turistinės krypties populiarumas, viena vertus, leidžia atostogaujantiems aktyviai bendrauti, pažindintis ir demonstruoti efektingus paplūdimio drabužius, o kita vertus - gali poilsį ir sugadinti.

Auganti infrastruktūra ir turistų minios paverčia daugelį praeityje nuostabių, egzotiškų paplūdimių į purvinas, kone maudymuisi netinkamas zonas. Tačiau, laimei, Tailando, Vietnamo, Indonezijos, Malaizijos, Indijos ir Filipinų teritorijoje dar galima rasti tikrus deimančiukus - gražiausius paplūdimius su idealiai baltu smėliu, smaragdiniu vandeniu ir kokosų palmėmis. Surasti tą rojaus kampelį padės mūsų patarimai.

Turistų vertinimais, geriausiu Tailando paplūdimiu, kaip ir anksčiau, lieka Phi Phi - ta pati smaragdinė lagūna, kur buvo filmuojamas „Paplūdimys“ su Leonardo Di Caprio. Poilsiautojų banga užplūsta nuo pat ryto ir iki vėlyvo vakaro, todėl ramesniam poilsiui labiau tiks ne pats Phi Phi, o šalimais esanti Bambukų sala (Bamboo island) arba Ton Sai paplūdimys, iki kurių galima nusiirti valtimi. Phi Phi apylinkėse yra gausu vietų giluminiam ir paviršiniam nardymui.

Nuostabų povandeninį pasaulį, erdvius paplūdimius su saikingu poilsiautojų skaičiumi rasite ir kaimyninėje Lanto saloje. Sala žavi narus savo koralų rifu, o romantikus - rožinės bei auksinės spalvos saulėlydžiais, kuriuos galima kasdien stebėti iš vietinių restoranėlių ant kranto.

Dar vienas slaptas deimančiukas - Tao sala netoli Samui saos. Tao, skirtingai nei kaimynystėje esančios salos, kol kas dar ne itin populiarus kurortas. Mediniai bungalo paplūdimyje idealiai tinka poilsiui nuo civilizacijos. O jei atsipalaidavimas tyloje jums atsibos, iš čia galima persikelti į Phangan salą, vadinamą „azijietiška Ibiza“, patekti į triukšmingą vakarėlį ir šokti prie jūros iki ryto.

Daugybę kilometrų nusidriekiantys balto smėlio Vietnamo paplūdimiai traukia turistus iš viso pasaulio. Poilsis Vietname prieinamas turistams su pačiomis įvairiausiomis biudžeto galimybėmis: čia galima mėgautis nepaliesta gamta gyvenant mažoje trobelėje arba prabangiame penkių žvaigždučių viešbutyje. Svarbiausia - teisingai pasirinkti maršrutą.

Pradėti pažintį su vietnamietiškais kurortais galima nuo kurorto Phan Thiet - buvusio žvejų kaimelio, kuris pavirto respektabiliu kurortu su puikiais viešbučiais. Laisvu nuo poilsio laiku būtina aplankyti vietines kopas su ugninės raudonos spalvos smėliu arba pasiimti kelias banglenčių ar golfo pamokas.

Mokytis nardymo geriausia Vietnamo kurorte Nha Trang. Čia - pačios didžiausios sertifikuotos nardymo mokyklos, o šalia - ir banglenčių mokyklos. Taip pat čia ir vieni prabangiausių viešbučių - „Evason Ana Mandara“ ir „Six Senses Spa“ su nuosavu paplūdimiu lagūnoje, bei „Vinpearl Resort and Spa“, link kurio veda pats ilgiausias pasaulyje linų kelias virš jūros.

Apsilankymas saloje Phu Guoc ties pasieniu su Kambodža paprastai neįeina į turistinius maršrutus. Čia laukinė gamta sugebėjo išvengti susidūrimo su civilizacija: apsigyvenę saloje, būsite apsupti tropinių miškų ir balto smėlio paplūdimių. Svajonė apie vienatvę tarp rojų primenančių peizažų čia išsipildys su kaupu.

Daugeliui turistų indų kurortas Goa pažįstamas vietinio Anjunos paplūdimio dėka. Šešiasdešimtaisiais jis tapo hipių Meka. Tačiau jei triukšmingos diskotekos ir turgūs jums visiškai nesiasocijuoja su idealiu poilsiu paplūdimyje, iš Anjunos geriau pabėgti į Aguaną tame pat šiauriniame Goa arba persikelti į pietus, į Varkos paplūdimį.

Abiejuose juose nebus masės turistų, jie idealiai tiks ramesniam poilsiui. Čia nerasite pramogų, nesusijusių su vandeniu, taigi kai atsibos plaukioti, galėsite išsinuomoti hidrociklą arba patraukti valtimi stebėti delfinų.

Tie, kurie į Goa traukia norėdami suderinti poilsį paplūdimiuose su vakarėliais, gaus ir vieno, ir kito, jei pasirinks Vagator paplūdimį. Ši vieta garsėja savo elektroninės muzikos festivaliais, į kuriuos suvažiuoja Europos jaunimas. Vagator retai būna perpildytas, tačiau nuobodžiauti čia netenka: dieną pasikaitinus paplūdimyje, vakare galima persikelti į vietinius barus bei restoranus.

Grožiu su Filipinų paplūdimiais galėtų lygintis nebent Maldyvai arba Seišeliai. Filipinus sudaro daugiau nei septyni tūkstančiai salų, ir rinktis vieną jų poilsiui yra išties sudėtinga. Geriausių paplūdimių reitingai dažniausiai pirmenybę atiduoda Borakai salai. Ši turistų jau ištyrinėta sala toli gražu neprarado savo patrauklumo: žymusis Baltasis paplūdimys tikrai vertas tos ilgos kelionės, kurią teks įveikti iš pradžių autobusu, paskui valtimi, o dar vėliau tuk-tuku.
Borakai sala, Filipinai

Jei šurmulys ir restoranų muzika šiame paplūdimyje jums atsibos, teks išsinuomoti valtį ir persikelti į kitą šios mažytės salos pusę - Puka paplūdimį. Iki čia atkeliauja nedaug turistų, o veltui: smėlis čia primena manų košę, o bangų visiškai nebūna.

Dar viena kryptis, kuria Filipinai gali didžiuotis - tai Cebu sala. Jei ieškote tylos, ramybės ir egzotiškų peizažų su palmėmis, keliaukite į Cebu, o iš čia valtele persikelkite į kaimyninę Bantayan salą. Čia nėra nei didžiulių viešbučių, nei turistų minių, nei prekybos centrų, tik žydra jūra ir puikus poilsis.

Pastaraisiais metais Balio sala virto Turkijos azijietišku filialu ir traukia į savo teritoriją netgi daugiau turistų, nei Tailandas. Toks populiarumas savo ruožtu apriboja judėjimo laisvę tiems, kurie ieško saloje ramaus poilsio prie jūros. Perpildytus Kutos, Nusa Dua ir Sanuro kurortus geriau iškart atmesti ir ieškoti ramesnių.

Paplaukioti okeane be bangų galima vos už kelių minučių nuo Nusa Dua, Geger paplūdimyje. Atvykus čia visai dienai, galima ne tik mėgautis saule, bet ir aplankyti vietinę Geger šventyklą arba pažaisti tinklinį paplūdimyje. Ši vieta - dar ir viena iš nedaugelio salos paplūdimių, kur galima degintis be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies.
Nusa Dua

Į šalia Kutos esantį Balangan paplūdimį reikia keliauti, jei norima panardyti. Pradedantiems banglentininkams čia gausu instruktorių ir mokyklų. Ieškant „negyvenamo“ paplūdimio, kuriame būsite tik jūs ir niekas daugiau, reikia traukti į Padang įlankos pusę, o iš ten pėsčiomis keliauti 500 metrų į Bias-Tugal paplūdimį, kuris pasislėpęs uolose.

Tie, kurie Balyje atostogauja ilgiau nei savaitę, gali susiplanuoti kelionę į kaimyninę Lembongan salą, kur visiškai nėra automobilių ir turistų, tačiau išlikę puikūs paplūdimiai su mangrovėmis ir neregėtai šiltu vandeniu.

Du verčiausi apsilankymo Malaizijos paplūdimiai yra šalies pusiasalio dalyje, nutolę kelis šimtus kilometrų nuo sostinės Kuala Lumpūro. Pulau Perhentian salos šalia sienos su Vietnamu paplūdimiai su smaragdiniu vandeniu primena reklaminį atviruką. Neįmanoma neįsimylėti šio nuo civilizacijos nutolusio kurorto. Jei mokate nardyti, čia galėsite išvysti jūros vėžlių ir mažyčių nepavojingų ryklių.

Grįžę iš vandens atgal į žemę, šeštai nevėluodami eikite vakarienės - būtent tuo metu grįžta žvejai ir užveža į restoranus šviežiausio laimikio. Dar vienas puikus paplūdimys yra kitoje pusiasalio pusėje - tai Langkawi sala. Čia ir balto smėlio paplūdimiai, ir kriokliai, ir mangrovių tankmės. Atsidūrus čia, būtina aplankyti Tanjung Rhu įlanką.