Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Nacionalinio sniego ir ledo tyrimų duomenų centro (NSIDC) mokslininkas Tedas Skambosas pranešė, kad pati žemiausia kada nors užregistruota temperatūra Žemės paviršiuje buvo Antarktidoje 2013 metų liepos 31 dieną. Tarp stočių „Fudzi kupolas“ ir „Argusta“ NASA palydovas užfiksavo minus 93,2 laipsnių Celsijaus temperatūrą.

O praeitų metų gruodį Antarktidos Rytų lygumos rajone užfiksuotas naujas žemiausios temperatūros Žemėje rekordas – minus 94,7 laipsnių Celsijaus. Jis buvo užfiksuotas ledyno properšoje, kur oras pasirodė šaltesnis nei paviršiuje.

Beje, šie rekordai negali būti oficialiai pripažinti. Pasaulinė meteorologijos organizacija teisingais pripažįsta tik tuos temperatūros matavimus, kurie atliekami prietaisų, esančių keli metrai virš planetos paviršiaus.

2. Taip pat Antarktida

Pripažintas žemiausios oro temperatūros Žemėje rekordas užregistruotas taip pat Antarktidoje, 1982 metų liepos 21 dieną. Rusų stotyje „Vostok“ šalčio rekordas tą dieną buvo minus 89,2 laipsniai Celsijaus.

3. Verchojanskas, Rusija

Vidutinė sausio temperatūra Verchojansko mieste, esančiame Jakutijos respublikoje, yra minus 45,8 laipsniai Celsijaus. O 1892 metų sausį čia buvo užfiksuota pati žemiausia oro temperatūra – minus 67,1 laipsnio. Vidutinė 1892 metų sausio temperatūra buvo minus 57,1 laipsnių.

Verchojanskas įsikūręs dešiniajame Janos upės krante. Jis dažnai vadinamas „šiaurės pusrutulio šalčio poliu“. Tai miestas, pasižymintis pačiu didžiausiu maksimalios ir minimalios temperatūrų skirtumu. Kritulių būna mažai - 150—200 mm (panašiai kaip dykumose).

4. Oimiakonas, Rusija

Oimiakonas – kaimas Jakutijos rytuose, ant Indigirko upės kranto. 1933 m. vasario 6 dieną čia užfiksuota minus 67,7 laipsnių temperatūra. Esti ir duomenys, pagal kuriuos čia 1938 metais užregistruota minus 77,8 laipsnių temperatūra.

Oimiakonas žinomas kaip vienas iš planetos „šalčio polių“. Pagal įvairius parametrus Oimiakono slėnis yra atšiauriausia vieta žemėje, kurioje gyvena nuolatiniai gyventojai (512 žmonių).

Yra duomenų, kad 1924 metais geologo Obručevo ekspedicija Oimiakone užfiksavo 71,2 laipsnių šaltį. Geofizinės observatorijos duomenimis, Oimiakone absoliutus metinis minimumas žemesnis, nei Verchojanske, vidutiniškai 3,5 laipsnio.

5. Ledynų tyrimo stotis, Grenlandija

1954 metais Grenlandijoje, šiaurės ledynų tyrimo stotyje, buvo užfiksuota minus 66,1 laipsnių temperatūra. Tai nenuostabu, atsižvelgiant į tai, kad Grenlandijos sala yra netoli Šiaurės poliaus ir praktiškai visa padengta ledu.

6. Jakutskas, Rusija

Dar vienas Rusijos miestas, įsikūręs Rytų Sibiro šiaurėje, Jakutskas – Jakutijos respublikos sostinė. Jis išsidėstęs ant upės Lenos kranto. 1891 metų vasarį termometro stulpelis čia parodė minus 64,4 laipsnius Celsijaus.

Jakutskas – didžiausias miestas pasaulyje, įsikūręs amžino įšalo žemėje. Populiacija - 270 000 žmonių, tai sudaro apie 30 procentų visos respublikos gyventojų.

7. Snegas, Kanada

Sveiki atvykę į patį šalčiausią Kanados miestą Snegą. Nedidelis miestelis, faktiškai kaimas, išsidėstęs Jukono teritorijos pietvakarinėje dalyje, netoli sienos su Aliaska.

Pati šalčiausia diena Snege buvo 1947 metų vasario 4-oji, kai oras atšalo iki minus 63,9 laipsnių Celsijaus. Tai pati žemiausia temperatūra Šiaurės Amerikos teritorijoje.


8. Prospect Creek, JAV

Prospect Creek – tai mažas kaimelis Aliaskoje, kur užfiksuota pati žemiausia temperatūra JAV: 1971 metų sausio 23 dieną ji nukrito iki minus 62 laipsnių Celsijaus.

9. Good Hope fortas, Kanada

Vieną 1910 metų sausio dieną čia, Kanados šiaurėje, buvo užfiksuota minus 61,7 laipsnių Celsijaus temperatūra.

10. Vermiliono fortas, Kanada

Tai vaizdingas miestelis Kanadoje, Albertos provincijos šiaurėje, garsėjantis ir itin atšiauriomis žiemomis. 1911 metais čia buvo užfiksuotas rekordas: minus 61,6 laipsnių Celsijaus.