Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Pirmiausia, kad pamatytumėte viską, ką planuojate Jums reikia išsirinkti būdą, kuriuo keliausite po lankomus objektus. Taip, kalbu apie beprotiškai didelį miestą, kurio, kad ir kaip norėsite sutaupyti, pėsčiomis tikrai neįveiksite. Lankomos vietos išsidėsčiusios taip, kad Jums prireiks autobuso, nors mieliau siūlyčiau rinktis metro, nes taip sutaupysite nemažai laiko dėl gatvėse esamų transporto spūsčių.

Taigi kad ir ką pasirinktumėte siūlyčiau įsigyti T10 bilietą, kuris kainuos 10 eurų (apie 35 lt). Su šiuo bilietu galėsite keliauti 10 kartų po 75 minutes. T10 tinka kelionėms metro, autobusais ir tramvajais I-ojoje zonoje. Taip pat, vienu ir tuo pačiu T10 bilietu gali naudotis keli asmenys. Pavyzdžiui, jei keliaujate dviese, galite įsigyti vieną T10 bilietą ir abu galėsite keliauti 5 kartus po 75 minutes. Šiuos bilietus galite įsigyti bilietų automatuose, stovinčiuose kiekvienoje metro ir traukinių stotelėje, turizmo informacijos centruose.

Jei neturite daug laiko ir norite pamatyti kuo daugiau miesto įdomybių, tuomet verta pasvarstyti apie apžvalginę ekskursiją dviaukščiu Barselonos turistiniu autobusu. Jie važinėja trimis maršrutais ir stoja 44-iose stotelėse, kuriose galite išlipti, apsižvalgyti, o tada, vėl sulaukę kito autobuso, tęsti numatytą kelionę. Vieną dieną galiojančio Barselonos turistinio autobuso bilieto kaina suaugusiam – 27 eurai (apie 93 lt), dviem dienoms – 35 eurai ( apie 121 lt).

Lankytini objektai

Tikriausiai simboliška lankytinus objektus pradėti nuo La Ramblos gatvės, nes tai viena garsiausių Barselonos, o galbūt ir visos Katalonijos gatvių, įsiterpusi tarp Gotikinio (Bari Gotic) ir El Rival kvartalų. Tikriausiai neatsiras nė vieno Barseloną aplankiusio turisto, kuris nebus bent praskuodęs šia, 1,2 km ilgio, gatve. Čia gausu suvenyrų parduotuvių, kavinių ir loterijos bilietų kioskelių. Tiesa, būkite atsargūs, šioje gatvėje galite sutikti ir kišenvagių. Nors su jais susidurti neteko, apie piniginės laikymą kelnių kišenėje negali būti nė kalbos.

Keliaudami La Ramblos gatve galite užsukti į erotikos muziejų (Museu de l'Erotica). Jis įsikūręs 96 name. Kai ėjome pro šalį, vyras, apsirengęs Merlin Monro kostiumu ir mojuodamas iš erotikos muziejaus balkonėlio, kvietė užeiti bei kaustė visų, pagrindine gatve einančių, žmonių dėmesį. Dar šiek tiek paėjus rasite ir vaškinių figūrų muziejų (Museu de Cera). Čia akį patraukė ant muziejaus stogo stovintis supermenas. Bilietas į muziejų, kur išvysite daug garsenybių, Jums kainuos 15 eurų (apie 52 lt).

Galiausiai, La Rambla gatvės pabaigoje prieisite Kolumbo paminklą/apžvalgos bokštą (Monument a Colom) simbolizuojantį atrastą naują pasaulio dalį – Ameriką. 60 metrų aukščio monumentas pastatytas 1888 metais toje vietoje, kurioje garsusis keliautojas išsilaipino 1493 metais Barselonoje, grįžęs po Amerikos atradimo. Įdomiausia, kad puošni kolona yra tuščiavidurė ir joje yra įrengtas liftas, kuriuo galima pakilti į paminklo viršų ir jame esančią apžvalgos aikštelę.

Taip pat siūlyčiau aplankyti ir Barselonos akvariumą (L‘aqvarium de Barselona). Nors prieš kelionę domėjausi šiuo lankytinu objektu, visgi į jį eiti neketinome, mat tai skirta tiems, kurie šia pramoga nori pradžiuginti savo vaikus. Tačiau nuvykę nusprendėme užsukti ir likome labai patenkinti. Apsilankę ten išvydome gražiausias ir spalvingiausias žuveles, galėjome praeiti vandens tuneliu, kur virš mūsų galvų plaukiojo rykliai bei kiti vandenynų gyventojai, taip pat susidraugavome su pingvinais ir iš arti galėjome stebėti rajas, medūzas bei aštuonkojus. Daugiau informacijos - čia.

Barselonetos paplūdimys (Platja Barcelonetta) – mėgstama jaunimo ir užsienio turistų laisvalaikio leidimo vieta, kur lankytojus paplūdimyje vilioja barai ir kavinės. Čia įrengtas 4 kilometrų ilgio medinis takas pasivaikščiojimams ir tinklinio aikštelės sportui. Kadangi mūsų kelionė buvo lapkričio pradžioje, pasigirti, kad pasitaikė proga pasilepinti saulės voniomis, negalime, tačiau maloniai prisėdome palydėti saulės. Vienintelis dalykas, kuris šią pramogą gadino – vietiniai, siūlantys įvairias prekes ir paslaugas, tokias kaip kokteiliai ar masažai.

Ko gero labiausiai man patikusi ir didžiausią įspūdį palikusi vieta – Montžuko (Montjuїc) kalva. Manau tam įtakos turėjo tai, kad vien pakilimas į ją yra stulbinanti pramoga. Šalia Barselonetos paplūdimio esantis bokštas – tai keltuvas, vadinamas Transbordador Aeri del Port, kuris kursuoja nuo paplūdimio link Montžuko kalvos ir atgal.

Iš ten atsiveria gražiausia Barselonos panorama: plačioji Viduržemio jūra bei nuostabaus grožio Barselonos senamiestis. Keltuvo bilietas į vieną pusę kainuoja 9 eurus ( apie 31 lt), o į abi puses 12,50 eurų (apie 43 lt). Tiesa, turintiems aukščio baimę siūlyčiau pasiryžti ją įveikti ir nepraleisti progos pakilti, nes neabejotinai tai bus viena smagiausių pramogų šiame mieste.

Įveikę aukščio baimę ir keltuvu užsikėlę ant kalvos aplankėme Olimpinį stadioną (Estadi Olímpic de Montjuïc), Nacionalinius rūmus (Palau Nacional), kur įsikūręs Katalonijos meno muziejus. Taip pat matėme savo dydžiu įspūdingą Olimpinių žaidynių deglą.

Negalėjome neužsukti pasigrožėti ir magiškaisiais Barselonos fontanais – La Font Magica, kurie yra viena iš labiausiai turistų lankomų miesto vietų. Magiškieji fontanai buvo pastatyti 1929 metais ir ilgą laiką po Pasaulinės parodos fontanai neveikė. Tačiau 1992 metais buvo rekonstruoti ir iki šiol atgimsta vakarais.

Mes likome nustebinti ne tik fontanų aukščiu, spalvomis bei „šokiu“ pagal muziką, tačiau ir tuo, kad šiuo reginiu pasigrožėti susirenka neįsivaizduojamos minios žmonių. Taip pat jei ketinate čia apsilankyti, privalote žinoti, kad fontanai „šoka“ ne kiekvieną vakarą, o pagal tam tikrą sudaryta tvarkaraštį. Daugiau informacijos: http://www.barcelonayellow.com/.

Nepraleiskite progos pavaikštinėti po gotikinį kvartalą (Bari Gotic), kitaip liksite nepamatę Barselonos katedros bei kitų miesto įžymybių. Barselonos katedra, dar vadinama šventojo Kryžiaus ar Šventosios kankinės Eulalijos vardu (Catedral de la Santa Creu i Sant Eulàlia). Tai vienas didingiausių ir didžiausių gotikos statinių Ispanijoje ir pagrindinė Barselonos vyskupijos buveinė. Katedra garsėja savo interjeru: lubų aukštis siekia net 26 metrus, o plati nava, kurioje įrengtos 28 šoninės koplyčios, skendi gelsvoje šviesoje, krintančioje pro didelius vitražinius langus.

Kai miesto šurmulys nusibos, užsukite į parką, esantį prie zoologijos sodo. Ten ilgas, pasivaikštinėjimams skirtas takas, nuves jus prie Triumfo arkos (Arc de Triomf ), kuri Barselonoje buvo pastatyta 1888 metais.

Galiausiai, apėję šiuos lankomus objektus privalote pamatyti ir Antoni Gaudi kurtą architektūrą. Daugelis genijaus statinių dabar įtraukti į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą ir duris yra atvėrę lankytojams. Pirmiausia, mes aplankėme Šv. Šeimynos bažnyčia (La Sagrada Familia). Tai ambicingas Gaudi projektas, kuriam architektas skyrė paskutiniuosius savo gyvenimo metus.

Pasigrožėjus, tačiau dėl didelės eilės, kurią porą kartų buvo galima apsukti aplink bažnyčią, į vidų taip ir likome nepatekę. Negalėjome praleisti progos pamatyti Guell parką, kuris yra UNESCO pasaulinio paveldo vieta ir pripažintas vienu geriausiu Gaudi kūrinių. Jis yra ant Carmel kalvos, tad teks šiek tiek palypėti, kad pasiektumėte šią vietą, tačiau tikrai verta pamatyti. Oficialus Parc Guell parko svetainės adresas: www.parkguell.es/en/portada

Barselonoje lankomų objektų sąrašas yra išties didelis. Savo žemėlapyje pažymėtų būtinų aplankyti vietų jau net nebesuskaičiuočiau. Manau, kad bent kartą gyvenime Jūs tikrai privalote aplankyti šį miestą ir susipažinti su kataloniečių kultūrą bei menu. Tikiuosi liksite sužavėti taip, kaip likau ir aš.