Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Štai 10 papildomų patarimų, kuriuos paruošė smartertravel.com – į juos turėtų atkreipti dėmesį išmaniuosius, o dažnai – ir mažiau funkcionalius telefonus turintys keliautojai, prieš leisdamiesi į kelionę. Nuo kelionių programėlių (apps) atsisiuntimo iki apsisaugojimo nuo lupikiškų tarptinklinio ryšio (roaming) mokesčių – visas naudingiausių patarimų dešimtukas vienoje vietoje.

1. Žinokite apie savo planą (ir savo telefoną)

Pirmas žingsnis: Apžiūrėkite savo telefoną. Užsienyje veiks tik GSM ir CDMA telefonai. Pasitikrinkite pas savo paslaugų tiekėją, ar jūsų telefonas gali veikti užsienyje. Antras žingsnis: panagrinėkite savo telefono mobiliųjų paslaugų planą. Nuodugni jūsų duomenų ir skambučių sutarties analizė parodys, kiek tiksliai kainuos atlikti kelis skambučius arba atsisiųsti keletą elektroninių laiškų būnant užsienyje.

Tai gana brangu, tiesa? Štai čia prasideda trečias žingsnis: pasvarstykite galimybę nusipirkti tarptautinį skambučių ir duomenų paketą. Jei planuojate naudotis savo telefonu užsienyje ir nenorite pakeisti savo SIM kortelės (daugiau apie tai vėliau), tarptautinis planas greičiausiai yra protinga investicija. Tiesiog paskambinkite savo mobiliųjų paslaugų tiekėjui ir paprašykite laikino plano, kuris veikia jūsų pasirinktoje kelionės vietoje. Daugeliu atvejų grįžę jūs galite atsisakyti plano (tiesiog įsitikinkite, kad nėra minimalaus sutarties trukmės reikalavimo).

2. Apsvarstykite SMS žinučių paketo galimybę

Viena ar dvi tekstinės žinutės kelyje gali būti viskas, ko jums reikia jūsų kelionės metu. Galbūt norėsite parašyti savo šeimai žinutę ir pranešti, kad saugiai atvykote, parašyti žinutę jūsų augintinį ar namus prižiūrinčiam asmeniui ar išsiųsti linksmą žinutę iš paplūdimio, kad sukeltumėte draugams pavydą. Skamba patraukliai? Tuomet prieš išvykdami įsigykite tekstinių žinučių paketą.

3. Įsigykite tinkamų prietaisų

Nuo nešiojamų akumuliatorių iki kelionėms skirtų telefonų dėklų, daugybė prietaisų ir priedų padidins jūsų telefono galimybes ir apsaugos jį esant užsienyje. Tarp keleto mūsų mėgstamiausių yra „MapiCases“ prie diržo segamas odinis „iPhone“ telefono dėklas, „myCharge“ ir „New Trent“ pakartotinai įkraunami, nešiojami akumuliatorių įkrovikliai ir „GoSwype“ mikropluošto servetėlės valymui.

4. „Išjunkite duomenis“

Jei, kol esate užsienyje, neplanuojate naudotis duomenimis, bet planuojate pasiimti savo telefoną į kelionę, yra du dalykai, kuriuos turite padaryti prieš išvykstant: išjunkite mobiliuosius duomenis (cellular data) ir išjunkite tarptinklinio ryšio duomenis (data roaming). Susisiekite su savo mobiliųjų paslaugų tiekėjų dėl papildomų nuorodų, kaip išjungti duomenis. Jei neišjungsite automatiškų duomenų atsiuntimų, kurių dėka į savo telefoną gaunate elektroninius laiškus, programos atnaujinimus, susitikimų pranešimus ir kitus duomenis, tikėtina, kad mėnesio pabaigoje savo sąskaitoje pamatysite didelius mokesčius už tarptinklinį ryšį.

5. Apsirūpinkite programėlėmis

Yra šimtai mobiliųjų telefonų programėlių, kurios gali labai praversti kelionėje. Geriausia būtų atsisiųsti jas gerokai anksčiau nei išvykimo laikas, kad turėtumėte laiko pasidomėti, palyginti kainas ir, žinoma, atsisiųsti programėle prieš išvykstant. Tarp jų galėtų būti pranešimų apie skrydžius programėlės, žemėlapių programėlės, maršrutų programėlės, kalbos-vertimo programėlės, lankomos vietos kelionių gido programėlės, degalinių paieškos programėlės ir orų prognozės programėlės.

6. Atsisiųskite pramogų

Išvenkite didelių mokesčių už duomenų atsisiuntimą kelionės metu atlikę savo muzikos ir pramogų pirkinius prieš išeinant pro duris. Ar jūsų oro linijos skrydžio metu siūlo geras pramogas? Jei ne, keletas jūsų mėgstamo TV serialo serijų gali paversti kelionę antra klase kiek labiau pakenčiama.

Ar jūsų viešbučio kambaryje bus „iPod“ grotuvas? Jei taip, tuomet vienas ar keli nauji muzikos albumai pagyvins jūsų viešnagę. Be to, mažai kas galėtų praskaidrinti ilgą kelionę traukiniu per šalį arba nesibaigiantį laukimą oro uoste labiau, nei nauja pramoginė ir linksma dainų kolekcija.

7. Įsidėkite savo įkroviklius ir siejiklius (adapterius) į rankinį bagažą

Kelyje įkrovikliai ir siejikliai yra tiek pat svarbūs, kiek ir jūsų telefonas; po dienos ar dviejų be jų jūsų prietaisas yra niekam tikęs. Jūs nedėtumėte savo „iPhone“ telefono į registruojamą bagažą, tiesa?

Taigi jūsų įkroviklis ir siejiklis taip pat turi būti prie jūsų asmeninių daiktų arba rankinio bagažo, kartu su kitais svarbiausiais daiktais (vaistais, pinigine, asmens dokumentais ir t.t.). Tokiu būdu, jei jūsų lagaminas pasimes, jums nereikės eiti prie oro uostuose įrengtų prekybos automatų pirkti naujo įkroviklio.

8. Padarykite kelias svarbias nuotraukas

Šis patarimas yra daugiau apie telefono panaudojimą pasiruošti kelionei nei telefono paruošimą; nepaisant to, jo vieta yra jūsų darbų sąraše. Pasiruoškite skaitmeninį atsarginį variantą, jei pavogtų jūsų pasą ar vairuotojo teises ir atsisiuskite šią nuotrauką sau į elektroninį paštą.

Taip pat gali būti pravartu padaryti jūsų registruojamo lagamino turinio nuotrauką, kuri gali praversti, jei oro linijos pames jūsų bagažą. (kai pildysite pretenzijų formą, pasinaudokite nuotrauka aprašant jūsų dingusius daiktus). Visos kelionės metu naudokitės savo mobilaus telefono fotoaparatu ir darykite visko, kas gali pasitarnauti kaip naudingas priminimas, nuotraukas, nuo jūsų oro uosto automobilių stovėjimo aikštelės vietos iki jūsų viešbučio kambario.

Vis dėlto, pirma, jūs turite pasirūpinti, kad jūsų telefone būtų pakankamai atminties išsaugoti šias nuotraukas, kas leidžia pereiti prie kito ne mažiau svarbaus patarimo.

9. Patikrinkite laisvos atminties dydį

Pasirodo idealus, bet efemeriškas kelionės kadras: ryškiai raudonas saulėlydis ar kuprotojo banginio uodega, kyšanti iš vandenyno. Jūs prisitaikote, fotografuojate... ir jūsų telefone pasirodo žinutė, kad nebeliko laisvos atminties. Jūs praleidote kadrą! Argh!

Tam, kad išvengtumėte šio nemalonaus nedidelio nelaimingo nutikimo, prieš išvykdami pasitikrinkite savo telefono atmintį. Pavyzdžiui, „iPhone“ telefone jūs tai galite padaryti „Settings“ skiltyje per „General“.

Atlaisvinkite atminties savo telefone, perkeldami nuotraukas ir vaizdo įrašus į savo kompiuterį, ištrindami nenaudojamas programėles ir išvalydami savo interneto tarpinę atminį.

10. Įsigykite konkrečioje valstybėje veikiančią SIM kortelę

Ar jūs praleisite daug laiko vienoje konkrečioje valstybėje? Regionui, kuriame lankotės, skirta išankstinio mokėjimo SIM kortelė yra ekonominis naudojimosi telefonu užsienyje pasirinkimas ir leidžia jums skambinti ir naudoti duomenimis tiek pat, kiek ir vietos gyventojams: per vietinį paslaugų tiekėją.

Pasikeiskite savo SIM kortelę ir turėsite naują vietinį telefono numerį ir tikėtina įperkamą planą, kuris užtraukia gėdą bauginančiai brangiems tarptautinių skambučių paketams. Vis dėlto, jūs negalėsite paskambinti ar sulaukti skambučių jūsų įprastiniu telefono numeriu.

Štai kaip galima gauti tokią kortelę: nusipirkite prieš išvykdami arba atvykę įsigykite ją vietos parduotuvėje. Mes rekomenduojame pirmą pasirinkimą, ypač tiems, kurie nenori gaišti brangaus kelionės laiko pirkdami SIM korteles. Jūs galite užsisakyti korteles ir internetu.
Vis dėlto, atminkite, kad ne visuose telefonuose veikia naujos SIM kortelės. Jūs turite turėti su konkrečiu paslaugų tiekėju nesusietą GSM telefoną, kad tai pavyktų.