Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Dabartinis jos pavadinimas - Kamagvėjus (isp. Camagüey), o įsikūrusi ji vidurio rytų Kuboje, tai taip pat ir provincijos administracinis centras. Jame gyvena virš 324 tūkst. gyventojų, taigi tai - ketvirtas pagal dydį Kubos miestas. Greta miesto yra Ignacio Agramonte tarptautinis oro uostas. Čia veikia Kamagvėjaus universitetas ir pedagoginis institutas.

Miestas įkurtas 1515 m. šiaurinėje Kubos pakrantėje ir vadintas Santa María del Puerto del Príncipe. Tačiau jis kentėjo nuo nepaliaujamų piratų antpuolių, todėl 1528 m. perkeltas giliau į salą. Kad miestą užpuolę piratai negalėtų lengvai pasprukti, suformuotas sudėtingas miesto planas – gausu akligatvių, painių skersgatvių, išsišakojančių gatvelių, o patekti į miestą įmanoma tik viena gatve.

Toks Kamagvėjaus senamiestis išlikęs iki šių dienų (jame gausu tradicinės kolonijinės architektūros pastatų). Kita miesto įžymybė – moliniai ąsočiai, vadinami tinajón, kuriuose miesto gyventojai kaupia lietaus vandenį. Tokių įvairaus dydžio ąsočių pilna visame mieste. Stovi paminklas Kubos revoliucionieriui Ignacio Agramonte.

Unikalus Kamagvėjaus senamiestis 2008 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.