Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

– Artūrai, kokios priežastys tave paskatino išvykti ir palikti Lietuvą?

Visgi išvykti iš Lietuvos buvo sunkiai priimtas sprendimas. Tuo metu Lietuvoje siautė ekonominė krizė, tad mano verslas išgyveno ne pačius geriausius laikus.

Taip pat Lietuvoje jau buvau dirbęs su vienomis didžiausių kompanijų, taigi motyvacijos likti Lietuvoje mažėjo ir dairiausi į aplinkines šalis, kur galėčiau realizuoti savo marketingo žinias bei verslo patirtį.

– Bet kodėl būtent Australija?

Tikriausiai bus keista išgirsti, bet Australiją pasirinkau dėl to, jog mažiausia apie šią šalį žinojau. Svarsčiau tarp Anglijos, Norvegijos ir Amerikos.

– Koks buvo pirmasis tave šokiravęs dalykas, kuris labiausiai įsirėžė vos atvykus?

Didžiausią nuostabą kėlė tai, jog žmonės yra tikrai draugiški. Lietuvoje retas tau nusišypsos, o čia tik pasiklysk gatvėje su žemėlapiu, tuoj kas nors prieis ir paklaus ar reikalinga pagalba.

Kitas dalykas, tai nekilnojamojo turto nuomos/pirkimo kainos. Nemažai laiko su žmona gyvenome 1 kambario bute, už kurį mokėjome 300 dolerių per savaitę. Lietuvoje už tokią sumą galėtume sau leisti išsinuomoti 3 – 4 kambarių būstą su visais patogumais, tačiau čia teko pasitenkinti kukliu butu netoli Sidnėjaus centro.

– Ar tiesa, kad Australija yra amžinos vasaros šalis?

Netiesa. Aš, kaip ir daugelis kitų, galvojome, jog Australijoje amžinai šilta, tačiau taip yra anaiptol ne visur. Šiaurinėje Australijos dalyje, kur įsikūrę Cairns‘o, Darwin‘o miestai, visus metus vyrauja šilti orai. Ten yra tik du sezonai, drėgnas ir sausas.

Nuo Australijos vidurio į apačią vyrauja vėsesni orai. Čia oras žiemą atvėsta iki 8 laipsnių šilumos. Tačiau vasarą visoje Australijoje temperatūra pakyla iki 30 ir daugiau laipsnių. Pačiam vieną vasarą Sidnėjuje teko patirti, ką reiškia 46 laipsniai šilumos. Aplinkui viskas lydosi, stoja transportas, traukiniai, kadangi technika nėra pritaikyta tokiems karščiams.

– Jei žiemą temperatūra nukreta tik iki 8 laipsnių šilumos, tai kaip Australijoje švenčiate Kalėdas?

Žinoma, Kalėdų tradicijas bandome išlaikyti, tačiau paįvairiname australiškomis tradicijomis. Be abejo, šiltas oras išblaško kalėdinę nuotaiką, tačiau papuošimai parduotuvėse ir Kalėdinės eglutės primena apie šventę. Per 4 metus jau pripratome prie šilumos ir buvo keista grįžti į Lietuvą, kai vasaros pradžioje mus pasitiko tik 14 laipsnių šiluma.

– Teko girdėti, kad atvykus į Australiją pamatai nematytų gyvūnų, išgirsti negirdėtų garsų. Ar tai tiesa?

Gamtos ir gyvūnų čia plati įvairovė. Pamenu pirmas išvykas, kai pamačiau papūgas, kengūras, koalas, neįprastus paukščius. Tokie gyviai Lietuvoje buvo sutinkami tik zoologijos sode, o čia visa tai yra tavo kaimynystėje.

Vis dar smagu, kai pietaujant iš krūmų išlenda koks didelis driežas ar nematytas gyvis. Labai džiaugiausi kuomet pirmą kartą maudantis pamačiau delfinus, jie buvo tik už 10 metrų, kai kurie žmonės bėgo į krantą, pagalvoję, kad tai rykliai. Čia pat nuo kranto galima pamatyti ir banginius. Ko gero, nuostabiausias vaizdas matyti banginio patelę su vaiku, kuomet jie šokinėja iš vandens. Tokie dalykai mano buvo matyti tik per „Discovery“ kanalą.

– Kokie žmonės yra australai?

Kaip ir minėjau australai yra labai draugiški ir šilti žmonės. Turiu draugų bei pažįstamų, kurie yra labai turtingi žmonės, tačiau jie niekada nepasibodi paklausti kaip sekasi, o užsiminęs, jog tau reikia pagalbos, nustebsi kuomet viskuo bus pasirūpinta. Australai yra laimingiausi mano sutikti žmonės, juos galima būtų sulyginti su Brazilais, tik civilizuotesni.

– Ar brangi šalis yra Australija?

Na, maistas nėra čia brangus: 2 litrai pieno kainuoja 2 dolerius, duonos galima įsigyti taip pat už 2.5 dolerio, papietauti kavinėje – už 7 – 10 dolerių. Apibendrinant, tai kainos yra tik neženkliai didesnės nei Lietuvoje. Kartais sunku įsivaizduoti kaip Lietuvoje pragyvenama su tokiu mažu minimaliu atlyginimu.

– Tačiau teko girdėti apie dideles tabako ir alkoholio kainas. 

Tabako gaminiai yra tikrai brangūs. Pigiausios cigaretės kainuoja apie 15 dolerių, o alaus bokalas gali kainuoti nuo 3.5 iki 15 dolerių. Degtinės butelį galima nusipirkti už 25 dolerius.

– Ar išties, sportuojančių žmonių šioje šalyje tiek daug?

Mano paties rytas prasideda gan anksti – 5.30 val., jau tuo metu sutinku nemažai žmonių, kurie bėgioja, plaukioja ar mina dviračius. Australijoje, daugumoje rajonų, galima surasti parkus, kuriuose yra įrengti treniruokliai. Taip pat rasti kelis sporto klubus, kurie dirba 24 valandas per parą.

Viskas gerai, kas yra su saiku, tačiau Australijoje yra daug žmonių kurie sportą priima per daug rimtai – vartoja papildus.

– Tavo manymu, Australija – svajonių šalis?

Manau kiekvienam ta svajonių šalis atrodo skirtingai. Aš visada svajojau gyventi arti jūros, kur didžiąją dalį metų yra šilta, galima mėgautis saule, vandeniu ir kalnais. Šiuo metu gyvenu 8 minutės iki vandens, rytą leidžiu sportuodamas paplūdimyje, manau daugeliui tai atrodys egzotiška, tačiau man tai jau tapo kasdienybe.

Kita priežastis, kodėl Australiją vadinu svajonių šalimi – jos ekonominė padėtis. Čia galima puikiai užsidirbti ir pildyti visas savo svajones. Dažnas lietuvis čia uždirba 600 – 1100 dolerių per savaitę. Nors dauguma čia studijuoja, šių pinigų užtenka ne tik padengti mokslų išlaidas, bet ir susitaupyti kelionėms, nusipirkti drabužių ar aksesuarų.

– Ar yra kokių nors reikšmingų kultūrinių skirtumų lyginant Australiją ir Lietuvą?

Lietuvių kultūra yra visiškai kitokia. Lietuviai eidami į parduotuvę apsirengia kitus rūbus, tam, jog atrodyti tvarkingai ir nesukelti kitų kaimynų apkalbų. Manau, tai lemia lietuvių susikaustymas.

Australai gali atsikelti su pižama, jeigu šaus į galvą nueis į kavinę taip pat apsirengę papusryčiauti, arba apsipirkti parduotuvėje. Keista buvo matyti vasarą australų jaunimą, jie vaikščioja basi gatvėje, nesvarbu kur eitų.

Dar vienas dalykas, kuris nustebino, tai jų pasitikėjimas savimi. Nuo pat mažų dienų čia vaikai auginami kaip asmenybės ir kiekvienas atliktas darbas jiems yra ypatingas, nors mums tai gali atrodyti menkniekis arba išpūstas burbulas.

Australai moka džiaugtis ir mažais dalykais, todėl daugumą po darbo galima pamatyti baruose arba paplūdimyje. Jie vertina bendravimą, kartais nustembi, jog darbe didžiąją dalį laiko prakalbi su bendradarbiais, o ne dirbi.

– Kaip Lietuvą, lietuvius mato vietiniai?

Retas australas žino kas yra Lietuva ar lietuvis. Dėl akcento mus dažnai maišo su lenkais ar rusais. Nemažai lietuvių yra prisidėję prie Australijos valstybės kūrimosi. Keletas lietuvių yra statę Harbour tiltą, nemažai lietuvių dirbo valstybės valdymo aparate.

– Išvykus į kitą šalį, pradedi kitaip žvelgti į Lietuvą. Ar pasikeitė tavo požiūris?

Manau išvykęs iš gimtosios šalies ir išmokęs naujų dalykų naujojoje, pradedi lyginti ir pamatai šalies pliusus bei minusus. Esu, buvau ir būsiu Lietuvos patriotas, tie jausmai šaliai tik sustiprėjo. Tačiau šiuo metu nenorėčiau grįžti. Ateityje norėčiau pritaikyti įgytą patirtį Australijos švietimo sektoriuje.

– Ką patartumėte aplankyti, pamatyti atvykus į šią šalį?

Norėčiau paskatinti atvykti tuos, kurie nori pamatyti gamtą ir gyvūniją. Rekomenduočiau aplankyti Sidnėjų, čia galima pamatyti Harbour tiltą, pasimėgauti puikiu maistu bei vynais, nuvažiuoti į mėlynuosius kalnus.

Melburnas yra Australijos kultūros sostinė, čia yra daug meno renginių, galerijų, didžiausias Australijos akvariumas, kuriame sutraukti patys įvairiausi gyviai iš viso pasaulio. Šio miesto neįsivaizduoju be Great Ocean Road. Tai yra pakrantės kelias su pačiais nuostabiausiais Australijos krantų vaizdais.

Pats esu keliavęs čia jau keletą kartų, tačiau grįžus kiekvieną kartą pamatai kažką naujo.
Rekomenduoju aplankyti didžiausią akmenį pasaulyje – Uluru. Tai šventa aborigenų vieta, kurioje vyksta magiški dalykai. Žmonėms, kurie domisi mistiniais dalykais ši vieta turėtų labai patikti.