Gižyckas

Jei su šeima planuojate kelionę automobiliu po Šiaurės Lenkiją – Gižyckas turėtų būti pirmoji jūsų stotelė. Tai didžiausias miestas prie Mazūrijos ežerų, kuris vadinamas „tūkstančio ežerų kraštu“. Miestelis garsus ir tuo, kad yra tiesiogiai susijęs su pirmuoju Lietuvos vardo paminėjimu istorijos metraščiuose.

Būtent Gižycko apylinkėse, kurios kadaise priklausė galindams, buvo nužudytas vyskupas Brunonas, atvykęs čia krikštyti pagonių ir po mirties paskelbtas šventuoju. Šis įvykis, 1009 m. aprašytas Kvedlinburgo kronikoje, ir buvo pirmasis Lietuvos vardo paminėjimas.

Gižycke galite pamatyti ir reto tipo konstrukciją – sukamąjį tiltą. Atplaukus laivui, šis tiltas būdavo ne pakeliamas, kaip įprasta, o pasukamas į šoną. Iki šių dienų tiltas puikiai veikia ir rankiniu būdu yra pasukamas pagal tam tikrą tvarkaraštį buriavimo sezono metu.

Tilto pasukimas užtrunka apie 5 minutes. Savo išvaizda ir konstrukcija tiltas turi panašumų su Klaipėdos miesto piliavietės teritorijoje esančiu sukamuoju tiltu, kuris veikia tuo pačiu principu.

Vilko irštva

Tai, antroji stotelė, kurią spėsite aplankyti dar tą pačią dieną, žinoma, jei per ilgai nesižavėsite Gižycko gamta. Vilko irštva – ko gero, įdomiausia istorinė vieta, kurioje man teko lankytis pastarąjį laiką. Tai įtvirtintas Hitlerio bunkeris tuometiniuose Rytprūsiuose, iš kurio Antrojo pasaulinio karo metais Hitleris vadovavo Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms – Vermachtui.

Kelią, į šiuos tarp miškų esančius bunkerius, sekėsi rasti gana sunkiai. GPS navigacija vis pamesdavo kryptį, tačiau mums gelbėjo reklaminiai stendai, kurie vedė bunkerių link.

Tik atvykus prie mūsų priėjo pagyvenęs vyras ir už 70 litų pasiūlė pravesti ekskursiją ir pabūti mūsų gidu. Ilgai svarstėme ar verta, tačiau galiausiai nusprendėme, kad be gido šiuose miškuose bunkeriai mums tebus tik padriki betono luitai gulintys miško viduryje.

Noriu perspėti planuojančius aplankyti šią istorinę vietą – nepagailėkite pinigų ir reikiamą sumą už gidą įskaičiuokite į kelionės sąmatą. Gidas papasakos apie kiekvieną bunkerį, mat ten būdavo ir pokylių salės, kazino, kirpyklos ir net pirtys. Taip pat pamatysite kur Hitleris gyveno beveik trejus savo gyvenimo metus.

Pasak gido, artėjant Raudonajai armijai, bunkeriai buvo sunaikinti Hitlerio įsakymu. 10 tonų sprogmenų buvo sunešti į bunkerio kambarius, bunkeris buvo sprogdinamas iš vidaus. Sprogimo metu kai kurie betono blokai, sveriantys ir po 10 tonų, išsimėtė 100 m spinduliu, o milžiniškos bunkerio sienos išsiskyrė, kai kurie bunkeriai „sulindo“ į žemę per 1– 2 metrus.

Šventa Lipka
Sv Lipka, Lenkija

Antrąją kelionės dieną aplankėme Šventą Lipką (Šventa Liepa) – įžymią Dievo Motinos šventovę. Prisipažinsiu, nesu bažnyčių fanatikė arba didelė mėgėja jose lankytis, tačiau ši bažnyčia paliko didžiulį įspūdį.

Ši jėzuitų bažnyčia garsėja vargonais, sukonstruotais dar 1721 metais. Vargonus puošia angelų ir šventųjų skulptūros.

Pradėjus groti vargonams, arkangelas Gabrielius lenkiasi, Marija pritaria galvos linkčiojimais, angelai groja mandolina ar skambina varpeliais, dar aukščiau sukasi žvaigždės. Iš vargonų sklinda garsių kompozitorių melodijos. Ši vargonų muzikos programa Šventoje Lipkoje vyksta nustatytomis valandomis ištisus metus ir pritraukia nemažai klausytojų.

Žalgirio mūšio vieta
Šiaurės Lenkijoje - Žalgirio mūšio imitacija

Kita stotelė – Žalgirio mūšio vieta bei muziejus, kurį, mano nuomone, privalo aplankyti kiekvienas lietuvis. Muziejuje rasite ekspozicijų susijusių su vykusiu mūšiu bei istorinių dokumentų. Muziejaus bilieto kaina – 8 litai.

Marienburgo (Malborko) pilis

Trečiąją kelionės dieną vykome į Marienburgo pilį. Čia taip pat siūlyčiau rinktis gido paslaugas, kuris pavedžios jus po pilį ir papasakos svarbiausius dalykus. Tad jei tvirtovę norite apžiūrėti nuodugniai išsiaiškindami istorinį kontekstą, tam drąsiai skirkite 3 – 4 valandas. O apžiūrėti išties yra ką – 1997 metais Marienburgo pilis įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.
Po ekskursijos susidarė įspūdis, kad pilis buvo lyg atskiras miestas, kuris turėjo viską: nepriklausomą vandens tiekimą, bažnyčią, prabangius tualetus, tais laikais laikytas maisto atsargas dvejiems metams, miegamuosius ir dar begalę dalykų. Keista buvo tik tai, kad moterys, atėjus vakarui, turėdavo palikti pilies teritoriją, esą dėl keliamos pagundos, tad nakčiai pilyje likdavo tik vyrai.

Tiesa, išduosiu dar vieną paslaptį. Pamatysite ir aplankysite vietą, kurioje buvo kalinamas Lietuvos kunigaikštis Kęstutis, sugautas keliaujantis į Įsruties žygį. Kunigaikščiui pasprukus ir grįžus į Lietuvą, jis Marienburgo pilies valdovui parašė laišką ir padėkojo už puikias „atostogas“ bei pakvietė tokio paties „poilsio“ atvykti į Lietuvą.

Sopotas
Sopotas, Lenkija

Tai populiarus Lenkijos pajūrio kurortas, garsus aktyviu naktiniu gyvenimu. Šis miestas kiek primena Palangą, tačiau gyventojų skaičiumi yra keletą kartų didesnis. Sopote galime rasti puikius paplūdimius bei tiltą į jūrą, tiesa, nuo Palangos tilto tesiskirianti nedaug, ko gero tik savo ilgiu.

Teigiama, kad medinis 515 m ilgio Sopoto molas yra ilgiausias Europoje. Tad norintiems romantiškai pavaikštinėti tiltu sezono metu, teks atverti pinigines ir susimokėti.

O kur dar Gdanskas, Gdynia bei jų lankomi objektai... Tad jei turite laisvų dienų, o už lango nežliaugia lietus siūlyčiau atidėti atostogas šiltuose kraštuose ir apsidairyti Šiaurės Lenkijoje.