Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

1. Pavojingiausia sveikatai vieta yra pati lėktuvo kabina.

„Netiesa, – sako gydytojas Michaelas Zimringas. – Lėktuve nėra pavojinga, vidus valomas siurbliais su HEPA filtrais. Pavojinga zona – sėdynių apmušalai, ranktūriai ir tualeto durų rankenos, ant kurių tokios bakterijos, kaip auksinis stafilokokas ar E coli, gali išbūti savaitę, jei lėktuvas tinkamai neišvalomas.

Tokios išvados padarytos po dvejus metus trukusio mikrobiologų tyrimo, kurio rezultatai buvo pristatyti kasmetiniame Amerikos mikrobiologų asociacijos susitikime.

„Nepasakyčiau, kad tyrimo išvados nustebino, – teigė tyrimui vadovavęs Ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius Jamesas Barbaree. Daugiausia bakterijų rasta ant padėklų, sėdynių diržų ir ranktūrių. Tyrėjai išskyrė šešias bakterijas ir padarė išvadą, kad E coli bakterija ant ranktūrių gali išbūti aktyvi 96 valandas. Ant minkštų paviršių bakterijos išlieka ilgiau, ant plastmasinių – trumpiau.

2. Galima ramiai naudoti pagalvėles ir antklodes lėktuvuose.

Keleiviams stengiamasi suteikti kuo daugiau patogumo, tad labai norisi pasidėti pagalvėlę ir apsikloti antklode. Visgi specialistai nepataria to daryti. Į ilgas keliones geriau pasiimti šiltą striukę, o antklode patariama apsikloti tik kojas. Pagalvėlių naudoti nepatartina, nebent įsidėjote savo pagalvėlę.

3. Tarp skrydžių lėktuvus valo

Tiesa, neaišku, ar dažnai ir ar kruopščiai valo. Išmesti šiukšles ir senus žurnalus – viena, bet dauguma priežiūros institucijų tvirtina, kad iš pagrindų lėktuvai išvalomi ne taip jau dažnai.

Lėktuvo valymo jokia institucija nekontroliuoja ir nereglamentuoja. Yra valymo tvarką ir privalomą tam tikrų chemikalų naudojimą reglamentuojančios taisyklės, tačiau aviabendrovės valymui dažniausiai samdo trečiąsias šalis, o šių atstovai nori kuo greičiau atlikti darbus.

Taigi nesitikėkite kruopštaus valymo tarp skrydžių.

4. Oro linijų bendrovės imasi priemonių, kad keleiviai neužsikrėstų virusinėmis ligomis, kaip antai, nuo ebolos viruso

Nėra pranešimų, kad lėktuvuose būtų rasta ebolos viruso, šis virusas plinta per kraują ir kitus kūno skysčius. Ebolos virusu galima užsikrėsti per atviras žaizdas bei burnos ar akių gleivinę, tad žaizdas būtina aptvarstyti.

Taip pat patartina plauti rankas bei valyti jas dezinfekuojančiu skysčiu. Jei kartu keliauja žmonės iš ebolos virusu užkrėstų teritorijų, stebėkite save tris savaites, o jei kyla abejonių, nedelsiant kreipkitės į medikus.

Ebolos viruso protrūkis Amerikoje yra buvęs 1976 m.

5. Pripažinkime – skrendant lėktuvu mažai šansų apsisaugoti

Netiesa, kiekvienas keleivis gali imtis daugelio priemonių. Pirma, kelionėje reikia turėti dezinfekuojančio rankų skysčio, taip pat reikia turėti dezinfekuojančių servetėlių.

Pirmiausia atsisėdus į kėdę reikia nuvalyti ranktūrius ir staliuką. Taip pat svarbu, gerti pakankamai vandens. Tualeto duris atidarinėkite apdengę rankeną servetėle. Jautri vieta – akys, tad patariama jų neliesti.