Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

X–XI a. Gioremės slėnis tapo krikščionių atsiskyrėlių, anachoretų, pamėgta vieta. Minkštose, lengvose uolienose buvo išskaptuota apie 300 bažnyčių, vienuolynų ir koplyčių.

XI a. pabaigoje krikščioniškąjį Kapadokijos vienuolių gyvenimą sukaustė seldžiukų antpuoliai ir šis vienuolynų kompleksas apmirė. Vienuoliai ortodoksai gyveno dar iki XX a. pradžios, bet susiklosčius naujai politinei situacijai daugelis Turkijos krikščionių išvyko gyventi į Graikiją. Tad maždaug XX a. viduryje vienuolynai buvo galutinai apleisti.

Be bažnyčių, vienuolynų, išliko ir senesnio – ikonoklastinio laikotarpio papuošimų. Daugiausia - rausvos spalvos ornamentai ir simboliniai piešiniai. Daug vėlesnio laikotarpio tapytų freskų. Deja, daugumoje freskų yra nutrinti veidai, išskaptuotos akys. Tačiau nuošalesnėse vietovėse išliko nepaliestų freskų, kurios žavi savo paprastumu.

1985 m. nacionalinis parkas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.