Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Šioje vietoje yra neiškastų XII a. senojo Urgenčo miesto, Chorezmo valstybės sostinės, likusių pastatų. Nuo 2005 m. senojo Urgenčo likučiai įtraukti į Pasaulio paveldo sąrašą.

Senovėje įsikūręs prie Amudarjos upės senasis Urgenčas buvo vienas didžiausių šilko kelio miestų. XII a. – XIII a. Urgenčas išgyveno auksinius laikus savo ir savo gyventojų skaičiumi ir garsumu pranoko kitus Centrinės Azijos miestus išskyrus Bucharą.

1221 m. Čingischano vadovaujama mongolų kariuomenė sugriovė miestą iki pamatų. Po Čingischano kariuomenės puldinėjimų miestas atsigavo, bet 1370 m. Timūro vadovaujama kariuomenė vėl nuniokojo miestą, dėl ko gyventojai buvo priversti palikti miestą. Naujas Urgenčo miestas įsikūrė šiek tiek šiauriau, dabartinio Uzbekistano teritorijoje.

Dauguma Urgenčo paminklų buvo visiškai arba dalinai sugriauti. Dabar čia yra trys maži XII amžiaus mauzoliejai ir vienas kiek tobulesnis XIV amžiaus Turubeko-Chanumo mauzoliejus, kuris buvo restauruotas 1990 m.

Labiausiai į akis krentantis statinys senajame Urgenče - XI amžiaus ir 60 metrų aukščio Kutlugo-Timūro minaretas. Taip pat vertas dėmesio Tadž ad-Din al Arsan mauzoliejus – seniausias čia esantis monumentas. Šiek tiek į šiaurę stūkso milžiniškas viduramžių nekropolis.