Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Tuo metu Gruzija išgyveno savo „aukso amžių“ – augo šalies ekonomika, klestėjo bei plėtėsi miestai. Vienuolyno statybos buvo baigtos 1130 m.

Šiame vienuolyne yra palaidota daug žymių Gruzijos valdovų. 1994 m. Gelačio vienuolynas įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą.

XIII – XIV a. vienuolynas buvo papildytas naujais pastatais, tačiau, Gruzijai įsivėlus į karinius konfliktus su mongolų bei osmanų imperijomis, daugelis vienuolyno pastatų buvo smarkiai apgadinti. 1510 m. į Gruzijos teritoriją įsiveržę turkai sudegino vienuolyno bažnyčią.

Gelačio vienuolynas ilgą laiką buvo vienu didžiausių kultūros ir švietimo centrų Gruzijoje. Jame veikusioje akademijoje dirbo žymūs mokslininkai, filosofai, teologai.

Vienuolynas žymus dėl savo architektūros, didelės mozaikų ir metalo dirbinių kolekcijos, freskų. 2008 metais Gelačio vienuolynas buvo įtrauktas į Pasaulio monumentų priežiūros sąrašo šimtuką, pabrėžiant, kad netinkamai prižiūrint (o būtent toks apibūdinimas ir atspindėjo tuo metu esamą situaciją) šį žymų objektą, jam ilgainiui gresia išnykimas.