Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Gamtoje vyrauja ekosistemos balansas, išskyrus tuos atvejus, kai įsikiša žmogus ir suteikia salai naują vaizdą atveždamas arba sunaikindamas kokią nors gyvūnų rūšį. Tokiu atveju viena kuri nors rūšis tampa dominuojanti.

Ekoturizmo gerbėjai turėtų žinoti, o galbūt ir apsilankyti šiose salose.

Šios salos gyventojų pragyvenimo šaltinis buvo žvejyba ir šilkaverpių veisimas. Žiurkės naikindavo vikšrus, todėl kovai su jomis buvo atvežtos katės. Jas saloje žmonės pamilo, paskelbė šunis „už įstatymo ribų“ ir visaip saugojo kates, nors jos ir pačios greitai saloje įsitvirtino.

Rezultatas? Saloje šiandien gyvena mažiau nei 70 žmonių, dauguma jų pagyvenę, ir du kartus daugiau kačių. Kas kam vadovauja – taip ir neaišku.

Kauai, viščiukų sala, Havajai

Kas atsitinka, kai visose Havajų salose yra mangustų, o Kauai nėra? Teisingai, gausiai veisiasi tie gyvūnai, kuriais mangustai maitinasi. Šiuo atveju – vištos.

Kauai saloje laisvai vaikštinėja tūkstančiai vištų ir gaidžių, jie lesa, ką suranda, ir nebijo žmonių. Nieko su jais padaryti negalima, o gal ir nenorima – vištos ir gaidžiai seniai tapo viena salos įžymybių, ypač paukščiai patinka turistams.

Montekristas - žiurkių sala, Italija

Žiurkės lengvai veisiasi bet kokioje saloje, išnaikinti jas labai sunku – jei nėra priešų, jos dauginasi labai greitai, tokiu atveju vienintelė kliūtis joms daugintis tampa maisto stoka. Situaciją Montekristo saloje apsunkina tai, kad sala paskelbta draustiniu, todėl bet koks kišimasis draudžiamas. 2012 metų duomenimis, žiurkių buvo tiek, kad vienam kvadratiniam metrui teko viena žiurkė.

Gyvačių buveinė - Guamo sala

Kai trūkinėja elektros tiekimas arba ji visai dingsta, ką jūs kaltinate? O Guamo salos gyventojai turi ką kaltinti - gyvates. Rudosios gyvatės šioje saloje tiesiog knibžda – jų kiekis siekia 2000 1 kv. kilometre, tai neoficialus pasaulio rekordas. Gyvatės visur lenda, dažnai sutrikdo elektros perdavimą. Salos gyventojų laimei, jos ne itin pavojingos žmonėms, bent jau suaugusiems. Tačiau šie padarai beveik išnaikino paukščius.

Okunoshima, triušių sala, Japonija

Sakoma, kad šioje saloje antrojo pasaulinio karo metu buvo gaminamas cheminis ginklas, kuris vėliau buvo išbandomas ant kinų kareivių, taip pat ir laboratorijose, kuriuose buvo testuojamas atliekant bandymus su triušiais. Kalbama, kad bandomieji triušiai buvo sunaikinti ir dabartiniai triušiai su jais neturi nieko bendro. Niekas nežino, kaip ten buvo iš tikrųjų... Būdami saloje aplankykite cheminio ginklo muziejų.
Triušis  (Oryctolagus cuniculus)

Gofas, pelių sala (Didžioji Britanija)

Gofo saloje vyksta karas. Tai draustinis, todėl žmogaus kišimasis apribotas. Čia gyvena viena didžiausių pasaulyje jūrų paukščių kolonija, dviejų rūšių paukščiai, kurių viena rūšis veisiasi tik šioje saloje. Sala taip pat okupuota pelių, jų čia daugiau nei 700 tūkstančių. Paukščiai nuo jų kenčia, nes jos suėda kiaušinius. Paukščiai naikina peles, o žmonės nesupranta, ar kištis jiems, ar ne. Sudėtingas reikalas.

Velykų sala - krabų karalystė

Šioje saloje gyvena dešimtys milijonų raudonųjų krabų. Jų tiek daug, kad tuo metu, kai krabai ima migruoti, jei padengia kelius, net geležinkelis, kuris čia veikė iki 1987 metų, būdavo priverstas nutraukti traukinių eismą.

Manoma, kad krabų populiaciją iš pradžių kontroliavo vietinės žiurkės, tačiau kolonistai jas sunaikino ir nekontroliuojamai besidaugindami krabai užplūdo salą. Tiesa, pastaraisiais metais į salą kažkaip pateko geltonųjų skruzdėlių iš Afrikos, kalbama, kad dėl jų krabų ėmė mažėti. Gal vėliau salą okupuos skruzdėlės?